Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po instalaci Linuxu do dualbootu nefungují knihovny Win + jejich divné vlastnictví

Ahoj lidičky,
nedávno jsem nainstaloval Ubuntu do dualbootu vedle WIN10, poté se mi ale objevily problémy s programy, např. OneDrive, Google Drive, prohlížeč Maxthon, hry atd... atd se vůbec nespustí a jen vypíší varování že je problém s knihovnou win32u, kterou ale mezi knihovnami mám a knihovny jsem vůbec před ani po instalaci Ubuntu neměnil (a před instalací jsem žádné problémy neměl).

Všiml jsem si ale, že celou složku Windows (tedy vč. knihoven) vlastní TrustedInstaller, což mi přišlo zvláštní, tak jsem se chtěl zeptat, jestli to není tím a případně co s tím či na koho přehodit vlastnictví celé složky a všech podsouborů a podsložek. Nebo je tento problém s programy způsoben jiným problémem?

Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Instalacia linuxu s tym nema nic spolocne, pretoze si Ubuntu instaloval na solo particiu a jedine, c…
fleg 14.08.2017 09:15
fleg
No nějakou souvislost s Ubuntu to mít musí, když to začalo ihned po jeho instalaci. Nebo to je ohrom…
jungle-be 14.08.2017 09:25
jungle-be
Nezměnily se třeba písmena disků. Já vím, že to je spíš rada pro XP (nová, i když pro windows nečite…
ml1 14.08.2017 11:15
ml1
Win podla mna tu linuxovu particiu ani nevidia, cize nemaju priradene ziadne pisemeno k nej. Podla m…
fleg 14.08.2017 11:36
fleg
To je pravda, že z Windows jsem partition s Ubuntu nenašel, ale z druhé strany, z Ubuntu, jsem si mo…
jungle-be 14.08.2017 11:58
jungle-be
Nene, písmena disků jsou stále stejná. Ano, osobně jsem se o tom přesvědčil, že knihovna existuje. N…
jungle-be 14.08.2017 11:57
jungle-be
Koukám na notebooku, kde je vista a složka windows má také vlastníka TrustedInstaller. Pak jsou v po…
ml1 14.08.2017 13:00
ml1
Tak teď jsem z toho blázen, na obrazovce se mi zničeho nic zobrazil text ,,Aktivujte Windows. Přejdě…
jungle-be 14.08.2017 12:07
jungle-be
Skus bod obnovy. poslední
fleg-sk 14.08.2017 14:05
fleg-sk

No nějakou souvislost s Ubuntu to mít musí, když to začalo ihned po jeho instalaci. Nebo to je ohromná souhra náhod, ale od samotné instalace jsem nic jiného neinstaloval ani neupravoval..

Nenapadá mě proč tedy programy knihovny nevidí, původní myšlenka byla, že se změnilo vlastnictví a programy ke knihovnám prostě nemají přístup, ale když TrustedInstaller má být vlastník, tak potom nevím. Možná upravit přístup ke složce a k podsouborů a podsložkám pro určitou skupinu či uživatele.

TrustedInstaller má povoleno jen pro ,,Zobrazování obsahu složky" a "Oprávnění ke zvláštnímu přístupu" a SYSTEM jen ,,Oprávnění ke zvláštnímu přístupu". Pak tu jsou ještě položky Balíčky všech aplikací, Administrators, Users apod. Ty balíčky apl. mají číst a spouštět, takže tady problém nebude.

Nezměnily se třeba písmena disků. Já vím, že to je spíš rada pro XP (nová, i když pro windows nečitelná, partition dostane písmeno a ostatní písmena se rozhází, ve správci disků se pak musí to písmeno odebrat a přiřadit ostatním původní písmena), navíc z dotazu mi plyne, že soubory jsou na svém místě. Jaké bylo vlastnictví předtím? Řekl bych, že se podívám, jak to mám u sebe, ale nejbližší počítač s windowsem je dost daleko. O tom, že chybějící knihovna nechybí jste se předpokládám přesvědčil. Vlastnictví by to ale nemělo ovlivnit, důležitější jsou přístupová práva pro čtení a spouštění. A aby to nebylo jednoduché, ty může mít každý soubor zcela individuální (nemusí je nutně dědit od složky, typicky při přesunutí souboru do jiné složky na jednom disku zůstanou práva beze změny).
Jestli si po obědě vzpomenu, podívám se Vám na počítači s windowsem, jak jsou nastavená práva a napíšu. Myslim že jsem to neměnil (ani já, ani nikdo jiný), takže je to tak jak si to instalátor windows (že by jeden z trusted installers) nastavil.

Koukám na notebooku, kde je vista a složka windows má také vlastníka TrustedInstaller. Pak jsou v položkách Users, System a Administrator zvlášť pro složku a zvlášť pro soubory v ní vytvořené a pár dalších.

Ještě by byla možnost, že ten soubor je vadný, ale asi není rozumný důvod to očekávat, nevím jak by se to ověřilo.

Windows si o aktivaci říká po instalaci. Taky mě překvapilo, když jsem se chystal, že zmáčknu ten odkaz aktivovat, a našel jsem jen zprávu, že byl úspěšně aktivován (když jsem se po tom pídil, dozvěděl jsem se, že prý si to dělá sám ihned po připojení do počítačové sítě). Předpokládám, že byl aktivovaný dávno předtím.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru