Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Firefox > Pale Moon

Používal jsem Firefox od verze 2. Naprostá spokojenost až do té doby, kdy se uživatelské rozhraní začalo měnit pomalu s každou verzí. Před přechodem na Australis jsem přešel na Pale Moon. Opět naprostá spokojenost. Funkční, rychlé. Dokonce i mobilní verze funguje dodnes spolehlivě (i když je vývoj odstaven). Oproti FF neskutečně rychlé. Vydržel jsem s ním několik let a problémů bylo minimum, skoro všechny nějak řešitelné.

Co je ale bohužel u Pale Moonu problém je to, že autor to nestíhá, odstavil mobilní verzi a samotný další vývoj pokulhává. Problém je taky v doplňcích, spousta z FF už nejsou kompatibilní s PM a vývoj doplňků pro Pale Moon je jednoduše řečeno nedostatečný (reálně řečeno stojí to za ...)

Z těchto důvodů jsem zkusil trojici Chrome / Opera / Vivaldi, přestože jsem byl vždy odpůrce Chrome. Ale skutečně první dojem byl překvapivý - rychlost a funkční synchronizace. Synchronizace je pro mě asi nejdůležitější pro rozhodování. Ve Chrome to skutečně funguje, takže prvotní nadšení se obrátilo v to, že FF i Pale Moon už jsou odstaveny. Bohužel jejich synchronizace nefunguje, pokud to porovnám s Chrome.

V Chrome / Opeře jsem našel všechny alternativy doplňků, které jsem používal ve FF / PM. Spousta jich navíc není potřeba. Co se týče hesel a zabezpečení pomocí master password, které Chrome ani Opera nemají, je tady stokrát lepší profesionální alternativa LastPass (funkční i pro FF).

Těžko říct jaká bude budoucnost FF, podle mě to bude mít těžké a nevím, čím přitáhnou nové uživatele. Tu hromadu, kterou ztratily chaotickým překopáváním jádra a uživatelského rozhraní už zpět nezískají. Pale Moon je sice funkční, ale pravděpodobně pouze dočasné řešení. Konkurence v oblasti prohlížečů je dnes ohromná, pokud to porovnám ještě pár let zpátky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny