Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Bootovani z USB, nekompatibilní flashky?

Cely cas sa bavime o bootovani, ne o instalaciach.
Bootovat sa da aj z removable media, a tam moze byt kludne obycajne MBR s FAT32 a patricnym .efi suborom a UEFI BIOS si ten .efi subor najde a spusti ho. Druhy sposob je normalne GPT a system particia s patricnym GUID.
Filesystem musi byt pre UEFI boot podporovany podla UEFI specifikacie, ptz pri UEFI boote musi UEFI BIOS najst a precitat konkretny subor, alebo neco (je to specifikovane ze jake presne vsetky moznosti to hlada a v jakych filesystemoch, nemam v hlave vsetky detaily zo spec.). Ale tych moznosti je dost vela (su tam aj LAN booty a take veci. A vyrobca dosky si moze urobit aj proprietarny sposob a bootovat trebars z ponozky pripojenej cez I2C :D)

Pre legacy BIOS je filesystem nepodstatny, tam sa spusta 16bitovy bootsektor z MBR resp. 1.sektora particie a ten si svoj FS pozna. To bolo to co som pisal hore ze NTFS je nepodstatne. Lebo to je legacy boot. Podstatne je len to ze v bootsektore particie je kod ktory pozna ten filesystem, v pripade NTFS tam bude najskor windows bootsektor ktory spusta nejaky ntldr subor z NTFS fielsystemu, alebo co tam ten rufus strka za bootsektor.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny