Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Redukce VGA + stereo audio na SCART

Dobrý den,
mám PC s video výstupem pouze přes VGA konektor, audio výstup přes 3.5 mm 3pólový stereo jack a starší TV, která má (kromě RF konektoru na TV signál samozřejmě) video vstup pouze SCART. Tuto TV chci použít jako externí monitor i se zvukem. Na internetu jsem našel, že existují redukce VGA na SCART nebo ještě lépe VGA + 3pólový stereo jack na SCART. Pájet umím a v elektronice se vyznám, tak si chci redukci postavit sám.

Mate mě a mám problém s tím, že po zadání dotazu na zapojení redukce VGA na SCART do Googlu mi Google najde mnoho schémat zapojení vzájemně se dost podstatně lišících! (Můžete vyzkoušet.) Pro příklad: některá schémata kromě vlastních konektorů obsahují jen propojovací dráty (a to je vše), některá schémata obsahují dráty a rezistory, některá dráty, rezistory a kondenzátory, některá k tomu navíc obsahují dokonce diody, tranzistory a některá schémata i operační zesilovače, logická hradla a některá dokonce i integrované obvody! Nevíte prosím někdo, které z těch schémat na zapojení redukce VGA + stereo zvuk na SCART je tedy správné? Tady mi totiž ani strejda Google nepomohl. Děkuji.

Předmět Autor Datum
VGA RGB out se propojí na RGB piny, propojí se synchro a zvuk na audio in. https://www.google.cz/se…
dsa 13.09.2017 17:51
dsa
PS: synchronizace se dá "přihodit" k signálu G ... proto někde ty součástky.
dsa 13.09.2017 17:58
dsa
Prosím o nějaký podrobnější popis, případně schéma, který pin VGA spojit s kterým pinem SCARTu. Odp…
Luboš123456 13.09.2017 18:27
Luboš123456
Nepotrebujes ziadne ID ani napajanie chipu, TV so scartom ani nic take nema, potrebujes len RGB (so…
MM.. 13.09.2017 18:38
MM..
Tu mas aj popis aj spravne schema, neskusaj tam zapajat ziadne ID ani ine blbosti priamo. https://ww… poslední
MM.. 13.09.2017 18:43
MM..
No to nevím jestli má cenu propojoval jsem jak přes HDMI tak přes S-Video se starou CRT Tv s různýma…
sambilionk 13.09.2017 18:03
sambilionk
Len s dratmi to nejde musis aspon skombinovat 2 synchro signaly do jedneho aspon jednoduchou elektro…
MM.. 13.09.2017 18:18
MM..

Prosím o nějaký podrobnější popis, případně schéma, který pin VGA spojit s kterým pinem SCARTu.

Odpovídající piny VGA (R, G, B, R_GND, G_GND, B_GND) a stereo 3pólového audio jacku (L, R, Audio_GND) spojit s těmi samými piny SCARTu. A co dál? Je potřeba spojovat i nějaké jiné piny?

Na Wikipedii jsem našel, že VGA má kromě 6 pinů pro videosignál (pro každou barvu 2x3=6= R, G, B zvlášť signál + vlastní zem) ještě navíc
4 synchronizační signály (horizontální a vertikální + každý vlastní zem) - ???,
4 signály pro ID monitoru - ???,
1 signál pro napájení čipu v některých monitorech - ???.

Na Wikipedii jsem našel i to, že SCART má kromě 6 pinů pro videosignál (2x3=6= pro každou barvu RGB zvlášť signál + vlastní zem)
5 audio pinů (levý vstup, levý výstup, pravý vstup, pravý výstup, audio společná zem) - vím s čím spojit,
1 pin pro přepnutí signálu - ???,
3 piny pro nějaká data (in, out, hodiny) - ???,
4 piny pro nějaké video in a video out - ???,
1 zatemňovací signál - ???.

Prosím Vás, dobří lidé, jak a s čím spojovat ty piny označené zde "???".

Nepotrebujes ziadne ID ani napajanie chipu, TV so scartom ani nic take nema, potrebujes len RGB (so spravnou impedanciou typicky 75ohm nech grafika zdetekuje monitor), GND je spolocna, a synchro signaly, tie sa ale nedaju zapajat na scart len tak dratikmi ptz VGA ma 2 synchro a Scart ma kombinovane synchro v composite signale. Fungovat nemusi ziadna schema, zavisi to dost silne od TV, sanca ze nejaka redukcia pojde je tak pod 50%, podrobnejsie som to pisal nizsie.

Len s dratmi to nejde musis aspon skombinovat 2 synchro signaly do jedneho aspon jednoduchou elektronikou, a taka redukcia bude fungovat ak su splene vsetky nasledujuce podmienky:
1.) TV je schopna spracovat 60Hz signal (normalne je tam len 50Hz)
2.) TV je schopna pouzit RGB piny na scart konektore (musi sa to niekedy extra na TV prepnut ovladacom na "RGB", alebo dat na pin9 spravne napatie podla nejakej specifikacie, to musi urobit potom ta redukcia)
3.) TV je schopna spravne spracovat pocet riadkov ktore na PC nastavis, typicky bud 600, alebo 480 (normalne ma pal nejakych 525 ci kolko zhlavy neviem a aj to len 25x za sekundu, t.j. pri 50Hz len polovicu)

Redukcie typu len draty asi moc fungovat nebudu, to su bud vtipy alebo urcene pre nejake specialne zariadenia ktore vedia pracovat so synchropulzami ktore tam nejak nadrbali, nechce sa mi teraz prehladavat net aby som nasiel nejake debilne cinske nefunkcne schemy.

A neexistuje "spravna" redukcia, spravne je to tak ze pouzijes TV vystup z PC (naposledy to bolo v PC tak pred 10rokmi) na ktorom je PAL (composite signal), alebo si postavis prevodnik VGA na composite vcetne resamplingu na PAL rozlisenie a 50Hz (resp. 25Hz), ale to bude cele potom drahsie jak nejaky PC monitor s VGA vstupom.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru