Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reinstalace software + přidání dalších SW

Zlé riešenie. V každom prípade ti chýba ešte jeden logický oddiel na predmetnom pevnom disku určený na zálohy, zálohy oddielov so systémami spravené pod WinPE či Linuxom, na doklady, maily, usw. Takýto oddiel má svoje objektívne výhody a opodstatnenie. Aspoň máš dáta a zálohy vždy po ruke, nemusíš sa onanovať s nejakým externým úložiskom, NAS, fleš, hdd, apod.
---------
Ak sa jedná o x64 bit. systémy, pri ktorých začneš inštaláciou W10, je nutné mať oblasť oddielov GPT lebo sa vytvára jeden systémový, aktívny oddiel (cca350MiB) spoločný pre všetky zavádzače. Pri MBR je dovolené maximum mať iba štyri primárne oddiely, z toho je jeden aktívny.

https://www.linux-mint-czech.cz/2016/02/jak-nainstalovat-linux-mint-v-pocitaci-se-systemem-windows/
Pozor v prípade Linuxu na Grub, ale to určite ovládaš, ak sa púšťaš s vyhrnutými rukávmi do tejto transakcie.

Na samotné systémy ti bohate stačí max. 60GiB s rezervou, už aj pre swap a hiberfiléčko v koreni oddielov.

Po rozdelení disku nezabudni na zarovnanie oddielov (align partition), aby si nestratil výkon PC pri postupnom inštalovaní SW, čo býva tiež základným kameňom úrazu pri nespokojnosti s rýchlosťou mašín.

Napr.: https://superuser.com/questions/393914/what-is-partition-alignment-and-why-whould-i-need-it
-----
WXP-NT SP3 je prehistorická vykopávka, ak nemáš sakra dôvod a robíš to z nostalgie a len preto, že si vlastníkom licencie, je na PC úplne zbytočný. Radšej si nacpi W7 x64 vedľa desiny a Linuxu. Sedmu aktivuj nejakým daz_loader apod., prežiješ to.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny