Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Herní CPU do 15 000,-

Dobrý den,

chci se tady zeptat, započít menší debatu ohledně volby CPU do mé nové sestavy. Jsem pár týdnů před velikou investici do PC (4K, VR...), jediné co mi trochu dělá vrásky je volba správného CPU. Je pravda, že pro herní procesor (cenově nad 10 tisíc) bych se měl vydat spíše na dráhu Intelu nebo je Ryzen dnes velký konkurent? Ptám se jestli tu nemáte někdo osobní zkušenosti konkrétně se zátěží typu hraní 4K či VR. Investici plánuji na několik let dopředu, proto jsem ochoten si cenově teď připlatit abych měl zas pár let klid a nemusel řešit za 3 roky nedostatečný výkon, stejně tak jako jsem to udělal v roce 2010 kdy jsem investoval do tehdá dobrýho Phenomu II X6 a až dnes řeším občas problém s kompatibilitou. Na druhou stranu nekradu takže na nový dvanácti dokonce šestnácti jádro nemám, ideálně bych se cenově bez chlazení pohyboval kolem 15 tisíc ale pokud řeknete, že pro 4K budu hrát alespoň na 40FPS i na nějaký i7 do 10 tak sem sní. Samozřejmě jsem nejdřív navštívil s tímto tématem pana Googla ale než se člověk prokliká a pročte ke konkrétním typům tak si uvědomí že je starej na hraní her... Děkuji všem za případné tipy, poznámky moc mi to pomůže.

EDIT: konkrétně mě zaujal tento, ale nechám se vyvést s omylu pokud je tento CPU "nadbytečně" výkonný. Zarazilo mě také, že podporuje DDR4 s "pouze" 2666Mhz, to je problém, když plánuji 32GB 3200Mhz.

Předmět Autor Datum
Bohuzel vsechny Skylake-X maji vysoky vykon pouze pro multicore aplikace a pro hry nejsou vhodne. U…
RX 24.10.2017 10:25
RX
Jasně, konkrétně ten 8700K mě taky zaujal.. O grafice jsem se jako o problému při výběru nezmínil pr…
Kopretina 24.10.2017 17:01
Kopretina
Jo mas to dobre vybrane, jdi do toho MSI nebo Asusu, ber i7-8700K, pameti bych zvazil 2x16GB https:…
RedMaX 24.10.2017 20:41
RedMaX
ze procesor na budouci 4K + VR dnes neexistuje stejne jako neexistuje pro budouci 4K + VR zadna graf…
XoXoChanel 24.10.2017 18:36
XoXoChanel
Pochop, on planuje GTX1080Ti + CPU (za me nejlepe i7-8700K) na 4K + VR s tim, ze do te sestavy pak n…
RedMaX 24.10.2017 20:47
RedMaX
- S jakyma brylama jsi to zkousel ? S jakou grafickou kartou, kde se ti co sekalo, jaka hra ? - Ja u…
XoXoChanel 24.10.2017 20:49
XoXoChanel
ano, presne o tom mluvim.
RedMaX 25.10.2017 05:57
RedMaX
- Je to zkratka slabota, ja uz jsem to tusil kdyz jsme meli propujceny 'devloppeur kit', kde byla os…
XoXoChanel 25.10.2017 11:25
XoXoChanel
Onehda jsem o tom cetl clanek, ze v podstate takovety nesmysly s budoucim 8K rozlisenim, proste to n…
RedMaX 25.10.2017 12:07
RedMaX
Pánové děkuji za poznatky. VR jsem měl tu čest vyzkoušet na strojírenském veletrhu v Brně před pár l… poslední
Kopretina 26.10.2017 14:44
Kopretina

Bohuzel vsechny Skylake-X maji vysoky vykon pouze pro multicore aplikace a pro hry nejsou vhodne. U her potrebujes maximalizovat predevsim jednojadrovy vykon potazmo vykon pro maximalne 6 vlaken.

Z toho plyne, ze procesor na budouci 4K + VR dnes neexistuje stejne jako neexistuje pro budouci 4K + VR zadna graficka karta a nejaky mnohalety plan je proste nesmysl.

Pokud chces procesor + grafiku pro soucasne 4K + VR, tak bych zvazoval i5-8600K nebo mozna lepe i7-8700K a vodnika a pretaktovat, tudiz i desku vhodnou pro dobre pretaktovani. Stejne tak volit lepsi pameti vhodne na pretakt a samozrejme GTX 1080 Ti. Ted si s tim zahrajes perfektne a pravdepodobne to bude jeste chvili stacit, ale je otazka jak moc brzo se zacnou zvysovat naroky novych her pro 4K + VR. Predpokladal bych, ze to pujde nahoru a za 3 roky opravdu muzes resit nedostatecny vykon na maximalni detaily her.

Jasně, konkrétně ten 8700K mě taky zaujal.. O grafice jsem se jako o problému při výběru nezmínil protože chystám koupi právě 1080Ti, konkrétně čekám na více recenzí Lighting Z od MSI. RAMky jsem plánoval dnes velmi oblíbené od značky G.SKILL s tím RGB podsvícením, mají široký výběr kapacit, frekvencí (až 3600Mhz ale já plánoval 3200Mhz 4x8Gb) a spoustu spokojených uživatelů. Vzhledem k tomu, že nemám vybraný procesor tak nemám ani konkrétní základní desku, značka by se odvíjela od grafické karty, takže pravděpodobně některou z řad MSI Z270/Z370 (pro grafiku MSI 1080TI lighting Z) nebo ASUS Strix (pro grafiku ASUS STRIX 11GB OC). Na Gigabyte jsem nezanevřel, jen mě nic moc nenadchlo. Jinak díky za upřesnění s těmi procesory, takové poznatky přesně potřebuji vědět.

ze procesor na budouci 4K + VR dnes neexistuje stejne jako neexistuje pro budouci 4K + VR zadna graficka karta

- CPUs i GPUs na VR jsou, proc budouci 4K ? 4K je jiz davno v okruhu tak jako VR, virtualni plocha pro Windows staci i intel HD, pro bryle VR Widows Mixed staci jiz dnes i GTX@1070 dle interniho rozliseni VR bryli.
*Na nejakou dobu na rozliseni 4K zcela staci GTX@1080 nebo i GTX@1070Ti, AMD@Vega.

- CLake na hry proc ne, ale dnes zakoupit a pretaktovat, zvysit napeti, spotrebu, zvysit teploty pro par FPS je hola zbytecnost, procesory se taktuji bud pro zabavu, nebo proto ze CPU uz nestaci, tak proc nekoupit rovnou vykoné ?

Pochop, on planuje GTX1080Ti + CPU (za me nejlepe i7-8700K) na 4K + VR s tim, ze do te sestavy pak nechce nejakou dobu vic jak 3 roky investovat a chce hrat stale na vysoke detaily. Na to dneska zcela bez jakyhkoliv ale vyhovi akorat GTX 1080 Ti a hry budou za 3 roky zase narocnejsi na vykon a uz to na max stacit nemusi. Proto pokud bude chtit casem zustat na maximalnim vykonu a neinvestovat do toho, mel by se na pretakt pripravit uz dnes, pak bude uz jen taktovat.

GTX1070Ti a GTX1080 sice 4K + VR take podporuji, ale uz je to takove ze s odrenyma usima, pokud nechce zmenit ten plan, ze do toho nejaky cas neda ani korunu, tak to proste stacit nebude, protoze to nema zadnou rezervu.

- S jakyma brylama jsi to zkousel ? S jakou grafickou kartou, kde se ti co sekalo, jaka hra ?
- Ja uz jsem nekteré zkousel (Acer, Asus WMReality, Rift|Touch), odrené usi jsou hlouposti, Pochop.. (rift sel i na GTX@1060, nebo staré AMD@Fury, minimum na Windows Mix Reality je Intel HD, polovina her VR na steamu jdede na 60FPS i na GTX@1050 a to v té dobe jeste na Preview verzi W10 pro Mixed Reality)
* Co bude za 3 roky, bude za 3 roky, to uz si muze pockat na DDR5, to do toho nepocitam dosavadni rozliseni bryli VR kde hledis na nejaké "PIXELY" nevim od kud sis vycucal "vysoké detaily" ve VR, prestante placat hovadiny.. (detaily si hledejte az nekdy budou VR bryle s rozlisenim 4K)

- Je to zkratka slabota, ja uz jsem to tusil kdyz jsme meli propujceny 'devloppeur kit', kde byla osazena obrazovka [ACL] s '3' placovym diplejem 2x : '1440 x 1440' s celkovym rozlisenim '2880 x 1440' kde to rozliseni melo byt uz konecné.
- Na HDMI 2.0 z nich slo sice vytahnou az 90Hz, ale kvalita jako takova .. slabota. K cemu to prirovnat, jestli zkousels Samsung VR s telefonem? Tak to vypada hodne podobne, jestli v urcité hre nastavis stredni nebo vysoké detaily rozdil na 2Cm vzdalenost od 3 palcového displeii zvetseného dioptrikou nepoznas.
* U nekterych her to jde videt min (podle osvetleni, cerné atd) u nekterych vic, ale stale ty pixely jdou videt a nekdy opravdu dost, VR pro PS4 to uz ani nemluve. U tech Windows Mixed jsou i pozitivni body jako ze nepotrebujes po mistnosti nebo na proti sobe navigacni sloupky (jako Oculus Sensor) kde jsou jiz kamery integrované primo v brylich, virtualni protstredi kde si vytvori s svou virtualni mistnost je simpaické, ale alespon osobne jsem uz po 2 hodinach nevedl co s tim delat, kolegovy z toho bylo dokonce zle od zaludku. Pro akceptovatelny obraz pro takové ty 'cumilky' jak ja, co spis hledaji zpracovani hry, tak si musi pockat na bryle s diplejem 4K....

Onehda jsem o tom cetl clanek, ze v podstate takovety nesmysly s budoucim 8K rozlisenim, proste to nikdo ani na ultravelkych obrazovkach od 4K nepozna, proste naprosty nesmysl. Ne tak ale pro VR, tam bude proste 4K pro kazde oko, takze vlastne 8K. Jenze to je hudba budoucnosti, VR je proste zatim jen ochutnavka pro fanousky a na opravdu masivni nasazeni, kdy si z toho opravdu sedneme na zadek :-), to jeste ceka par let. ;-)

Pánové děkuji za poznatky. VR jsem měl tu čest vyzkoušet na strojírenském veletrhu v Brně před pár lety (Oculus Rift), dále Samsung VR a párkrát jsem dokázal poslat videoobraz do mé Xperie Z5 a přes Homido VR headset a program TrinusVR jsem hrál Dying Light. Celkový dojem byl samozřejmě nejlepší v Oculus Rift. Popravdě investici do VR i na počátcích této technologie plánuji spíše proto, že přidání třetího rozměru do videoher je něco v co jsem doufal několik let. Nelpím ani tolik na vysokém rozlišení jako na podstatě brýlí. Jinak koukal jsem a ASUS STRIX 1080TI 11Gb OC pomalu mizí z trhu, zmíněná MSI GTX 1080Ti Lightning Z je limitovaná edice, vyrobených je pouze 3000 kusů. Teď mě ale zaujala tato karta. Ohledně RAMek si nechám poradit a zvážím ty Corsair.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru