Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Posouzení PC okolo 35 tisíc Kč (nemám cenový strop)

Po 10 letech mi odešel PC, kupuji nástupce. Nejsem odborník. Pročítám recenze, sestavil jsem toto. Prosím o posouzení, zda jednotlivé komponenty pasují, příp. zda lze za podobné peníze koupit kvalitnější.
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=6F676F6C6E6B6876608
Cenový strop vyloženě nemám (cca 35 tisíc Kč), zbytečnosti kupovat nechci. Požadavek je výdrž 10 let, aby PC po celou dobu plnilo pracovní funkci.
Jde o kancelářské PC, kancelář mám doma, psaní textů, skypování s klienty (doučuji přes Skype), lehčí práce s grafikou (jsem překladatel a texty překládám přímo v grafic. souborech), mám současně spuštěno více paměťově náročných překladatelských aplikací (slovníků). Po práci bude PC sloužit pro sledování TV přes internet a filmů, poslouchání rozhlasu.
Na PC nebudu hrát hry, ale amatérsky upravuji video na Youtube - váhám, zda koupit nižší třídu grafické karty, nebo se spokojit s GK na zákl. desce, která je slušná. Stejně tak váhám nad zakoupením zvukové karty, nicméně dle recenzí by ZK na zákl. desce měla postačovat pro účel sledování filmů a rozhlasu.
Počítač je zapnutý občas nonstop, obvykle 16 hodin denně. K počítači bude připojen NAS Synology o 4 discích WD Red - po 4 TB, celkem 16 GB (NAS si bude stahovat automatické zálohy z PC), tiskárna a skener. K počítači připojím dva monitory, je možné, že přikoupím třetí monitor (jeden primární pracovní, druhý náhledový na sledování TV zpravodajství, třetí náhledový pro příchozí emaily a Skype).
Procesor: "Intel Core i3-8100" - budou stačit 4 jádra?
Chladič procesoru: vybral jsem "SilentiumPC Fera 3 HE1224", ale uvažuji, že raději koupím "NOCTUA NH-D15", který má mít výhodu, že je supertichý.
Základní deska: pro Cofee Lake není moc velký výběr, původně jsem uvažoval o "MSI Z370 SLI PLUS - Intel Z370", ale nakonec zvolil "GIGABYTE Z370-HD3P", která se dle recenzí a parametrů jeví o chlup lepší.
Zdroj: přemýšlím, jestli není zbytečně silný zdroj "Seasonic M12II-520 Evo", který má pouze certifikát 80 Plus Bronze, možná bych měl koupit slabší zdroj, ale s certifikátem GOLD? Případně uvažuji o lepším zdroji "Seasonic Focus Plus, 550W", který má certifikát 80 PLUS GOLD, semipasivní chod a 10 let záruku.
Paměť RAM: na práci by mi mělo stačit 16 GB, vybral jsem "G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z" (tato paměť je v doporučeném příslušenství k zákl. desce).
SSD: Pro operační systém a software jsem zvolil "Samsung 960 EVO 250 GB", uvažuji ale o koupi verze s 500 GB, případně koupit lepší a výkonější "Samsung 960 PRO".
K disku jsem přibalil pasivní chladič "Alphacool HDX M.2 SSD Passive Cooler 80mm".
Datový HDD: ještě nevybral, uvažuji o WD Blue, nebo HDD s Intel Optane pro zrychlení - otázka je, zda potřebují rychlý HDD? Asi mi stačí 5400 otáček, aby byl HDD tišší. Předpokládám, že disky koupím dva nebo tři do RAIDU kvůli ochraně dat. Sám neumím RAID nastavit, spoléhám na nastavení obchodem. Nevíte, zda se prodávají disky s hardwarovým šifrováním? Nebo se mám spokojit s BitLockerem a zašifrováním všech disků?
Skříň: ještě nevybral, preferuji menší, kvůli úspoře místa, ale ne každá skříň má otvory pro čtečku a CD a zdířky pro USB a audio na přední straně. Chci se zeptat, až vyberu skříň, zda mám koupit protiprachové filtry do děrování skříně? Plní dobře svou ochrannou funkci, nebo nemají smysl?
CD: velký výběr kupodivu není, zvolil jsem "LG GH24NS"
Čtečka karet: rovněž překvapivě není velký výběr, zvolil jsem "AXAGON CRI-S3"
Grafická karta a zvuková karta: Vybral jsem "GIGABYTE GTX 1050 OC 2 GB". Nejsem rozhodnut a nevím, zda potřebuji, protože jednoduchá GK a ZK jsou na základní desce. Říkám si, jestli místo GK a ZK raději nekoupit lepší procesor nebo 32 GB paměť. Nebo ušetřené peníze investovat do lepších monitorů, jejichž výběr mě také čeká (počítám, že za 1 monitor dám 5.000-10.000 Kč). Za karty je to několik tisíc Kč, které buď vydat musím, nebo ne

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny