Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Posouzení PC okolo 35 tisíc Kč (nemám cenový strop)

Po 10 letech mi odešel PC, kupuji nástupce. Nejsem odborník. Pročítám recenze, sestavil jsem toto. Prosím o posouzení, zda jednotlivé komponenty pasují, příp. zda lze za podobné peníze koupit kvalitnější.
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=6F676F6C6E6B6876608
Cenový strop vyloženě nemám (cca 35 tisíc Kč), zbytečnosti kupovat nechci. Požadavek je výdrž 10 let, aby PC po celou dobu plnilo pracovní funkci.
Jde o kancelářské PC, kancelář mám doma, psaní textů, skypování s klienty (doučuji přes Skype), lehčí práce s grafikou (jsem překladatel a texty překládám přímo v grafic. souborech), mám současně spuštěno více paměťově náročných překladatelských aplikací (slovníků). Po práci bude PC sloužit pro sledování TV přes internet a filmů, poslouchání rozhlasu.
Na PC nebudu hrát hry, ale amatérsky upravuji video na Youtube - váhám, zda koupit nižší třídu grafické karty, nebo se spokojit s GK na zákl. desce, která je slušná. Stejně tak váhám nad zakoupením zvukové karty, nicméně dle recenzí by ZK na zákl. desce měla postačovat pro účel sledování filmů a rozhlasu.
Počítač je zapnutý občas nonstop, obvykle 16 hodin denně. K počítači bude připojen NAS Synology o 4 discích WD Red - po 4 TB, celkem 16 GB (NAS si bude stahovat automatické zálohy z PC), tiskárna a skener. K počítači připojím dva monitory, je možné, že přikoupím třetí monitor (jeden primární pracovní, druhý náhledový na sledování TV zpravodajství, třetí náhledový pro příchozí emaily a Skype).
Procesor: "Intel Core i3-8100" - budou stačit 4 jádra?
Chladič procesoru: vybral jsem "SilentiumPC Fera 3 HE1224", ale uvažuji, že raději koupím "NOCTUA NH-D15", který má mít výhodu, že je supertichý.
Základní deska: pro Cofee Lake není moc velký výběr, původně jsem uvažoval o "MSI Z370 SLI PLUS - Intel Z370", ale nakonec zvolil "GIGABYTE Z370-HD3P", která se dle recenzí a parametrů jeví o chlup lepší.
Zdroj: přemýšlím, jestli není zbytečně silný zdroj "Seasonic M12II-520 Evo", který má pouze certifikát 80 Plus Bronze, možná bych měl koupit slabší zdroj, ale s certifikátem GOLD? Případně uvažuji o lepším zdroji "Seasonic Focus Plus, 550W", který má certifikát 80 PLUS GOLD, semipasivní chod a 10 let záruku.
Paměť RAM: na práci by mi mělo stačit 16 GB, vybral jsem "G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL14 Trident Z" (tato paměť je v doporučeném příslušenství k zákl. desce).
SSD: Pro operační systém a software jsem zvolil "Samsung 960 EVO 250 GB", uvažuji ale o koupi verze s 500 GB, případně koupit lepší a výkonější "Samsung 960 PRO".
K disku jsem přibalil pasivní chladič "Alphacool HDX M.2 SSD Passive Cooler 80mm".
Datový HDD: ještě nevybral, uvažuji o WD Blue, nebo HDD s Intel Optane pro zrychlení - otázka je, zda potřebují rychlý HDD? Asi mi stačí 5400 otáček, aby byl HDD tišší. Předpokládám, že disky koupím dva nebo tři do RAIDU kvůli ochraně dat. Sám neumím RAID nastavit, spoléhám na nastavení obchodem. Nevíte, zda se prodávají disky s hardwarovým šifrováním? Nebo se mám spokojit s BitLockerem a zašifrováním všech disků?
Skříň: ještě nevybral, preferuji menší, kvůli úspoře místa, ale ne každá skříň má otvory pro čtečku a CD a zdířky pro USB a audio na přední straně. Chci se zeptat, až vyberu skříň, zda mám koupit protiprachové filtry do děrování skříně? Plní dobře svou ochrannou funkci, nebo nemají smysl?
CD: velký výběr kupodivu není, zvolil jsem "LG GH24NS"
Čtečka karet: rovněž překvapivě není velký výběr, zvolil jsem "AXAGON CRI-S3"
Grafická karta a zvuková karta: Vybral jsem "GIGABYTE GTX 1050 OC 2 GB". Nejsem rozhodnut a nevím, zda potřebuji, protože jednoduchá GK a ZK jsou na základní desce. Říkám si, jestli místo GK a ZK raději nekoupit lepší procesor nebo 32 GB paměť. Nebo ušetřené peníze investovat do lepších monitorů, jejichž výběr mě také čeká (počítám, že za 1 monitor dám 5.000-10.000 Kč). Za karty je to několik tisíc Kč, které buď vydat musím, nebo ne

Předmět Autor Datum
Ja bych dal prednost te MSI Z370 SLI Plus desce. Zaroven by tak byla opravdu zbytecna zvukova karta…
RedMaX 27.12.2017 20:47
RedMaX
Díky moc. Můžu se zeptat, proč dáváš přednost základní desce MSI oproti GIGABYTE? Šifrování disků s…
KoulK 27.12.2017 22:44
KoulK
MSI nema napriklad problemy s designem desky a treba se to odrazi i na zvukovce, osobne se mi na des…
RedMaX 27.12.2017 23:53
RedMaX
Dobře, o RAIDu si ještě něco přečtu. Nicméně tvé logice rozumím a vlastně mi trochu svítá, asi je vy…
KoulK 28.12.2017 00:16
KoulK
Jako naprostá zbytečnost mi přijde pasivní chlazení na ssd. Naopak jestli má PC vydržet 10 let, bral…
Railee 28.12.2017 00:09
Railee
Četl jsem, že se nové M.2 SSD disky s operačním systémem zahřívají. Občas pojede PC nonstop, typicky…
KoulK 28.12.2017 00:23
KoulK
Jestli se bere takto výkonné SSDčko, tak to možná smysl má. Kažopádně i5 bych bral, aby PC 10 let op… poslední
Railee 28.12.2017 23:21
Railee

Ja bych dal prednost te MSI Z370 SLI Plus desce. Zaroven by tak byla opravdu zbytecna zvukova karta a nakonec na ty veci, ktere jsi vypsal by mohla stacit i integrovana grafika. Tam snad jedine, kdybys preenkodovaval videa na tom youtube, tak by se dalo uvazovat o nejake NVidii, ale to se nakonec da vzdy lehce dokoupit.

Jinak mi to prijde vcelku rozumny, uplne nechapu potrebu sifrovat disky a pokud zalohujes na NAS, tak k cemu potrebujes RAID? Cim mene HDD v PC, tim bude tissi. Kup jeden WD Blue 5400ot. 3TB a mas vystarano, maximalne casem poridis druhy.

Díky moc. Můžu se zeptat, proč dáváš přednost základní desce MSI oproti GIGABYTE?

Šifrování disků se mi jeví jako naprosto zásadní věc, disky šifruji odjakživa, jak na notebooku, na mobilu (mám Blackberry) i na stolním PC. Kdyby došlo ke krádeži, nesmí se zloději dostat k datům mých klientů. Jsem překladatel a překládám často citlivé texty, pro exportéry, pro policii apod. Trochu přeženu, ale taky můžu skončit sám ve vězení, pokud nezajistím ochranu dat (příp. mi hrozí smluvní pokuta za porušení mlčenlivosti). Nicméně doposud jsem disk šifroval TrueCryptem (na Windows 7), až přejdu na Windows 10, budu muset volit jiné řešení, možná VeraCrypt nebo windowsí BitLocker. Četl jsem však o hardwarovém šifrování pevných disků. Nedaří se mi ale na eshopu Alzy takové disky najít.

Ohledně RAID jsem vlastně odpověděl, bezpečnost dat je pro mě prioritní, proto jsem uvažoval, že na počítači budou disky v RAID 1 (2 disky) nebo RAID 5 (3 disky), ale protože to sám neumím nastavit, musím spoléhat na obchod. Jen jsem o těchto možnostech četl, prakticky netuším, jak tyto věci fungují. Druhá záloha bude v NASu. Třetí zálohu provedu na DVD/CD. Cloudům nedůvěřuji (v cloudu nemám data pod kontrolou a mohou se ztratit, prostě tomuto řešení nevěřím, nebo prozaicky - zapomenu heslo :-))).

MSI nema napriklad problemy s designem desky a treba se to odrazi i na zvukovce, osobne se mi na desce Gigabyte stalo, tudiz za me radeji desky Asus a MSI.

Sam nesifruju nikde nic, nemam co, ale jsem schopen pochopit sifrovani na mobilu nebo na notebooku, pokud tam mas nejak klientska ci jinak citliva data, kde preci jen je mozna sance na kradez pri cestovani. Proc ale sifrovat pocitac, ktery se nikam nestehuje a pravdepodobne lezi doma nebo v kancelari? Radeji si porid bezpecnostni dvere. :-)

Počítač je zapnutý občas nonstop, obvykle 16 hodin denně.

To pak nema snad sifrovani zadny smysl, akorat navysuje potrebu vykonu pocitace a dela obtiznejsim zalohovani, pokud ma byt vse sifrovane.

---

Nepredpokladam, ze by ti v obchode nastavili RAID, ale neni to slozite, takze nemam obavu, ze bys to nezvladl sam. RAID1 chrani proti vypadku jednoho z disku, ale casteji se stava, ze dojde k nejake chybe pri zapisu na jednom disku a ta se zreplikuje i na druhy disk, stejne tak kdyz odejde deska nebo raid radic, tak co pak, budes mit k dispozici jeste jeden nahradni presne stejny? Prijde mi rozumejsi mit jeden HDD v PC a zalohovat to do NASu a offline potom na externi disk (krabicka + bezny disk) lepe nez na DVD. Tim vytvoris 3 kopie, coz mi prijde jako dostacujici. Pokud ale chces, tak samozrejme i RAID1 ma svuj vyznam a dva 5400ot. HDD jeste nejsou tolik slysitelne, to je stale pouzitelne i v tiche domacnosti.

Dobře, o RAIDu si ještě něco přečtu. Nicméně tvé logice rozumím a vlastně mi trochu svítá, asi je vyhazováním peněz kupovat 2-3 disky pro RAID zrcadlení, když mám už NAS pro průběžné zálohování a případně extra důležitá data můžu zálohovat na externí disk nebo ještě navíc na DVD. Děkuji za "nakopnutí".

Co se týče šifrování, tak to si asi vzít nenechám :-) Ale právě jsem četl, že se prodávají procesory hardwarově podporující šifrování AES, jen se mi nedaří vyčíst, zda je Intel Core i3-8100 vhodným procesorem pro permanentní šifrování disků.

Četl jsem, že se nové M.2 SSD disky s operačním systémem zahřívají. Občas pojede PC nonstop, typicky 16 hodin denně. Opravdu chlazení netřeba? Pokud ne, samozřejmě rád ušetřím, eventuálně za ušetřené koupím jinou lepší komponentu. O enormním zahřívání píše zde https://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/39035-2-samsung-950-pro-nove-m-2-ssd-256-a-512-gb-v-testu?start=5

Který i5 Coffee Lake doporučíš pro kancelářský PC? Na Alze vidím Intel Core i5-8600K nebo Intel Core i5-8400. Nebudu muset kvůli vyššímu procesoru měnit základní desku, může zůstat deska typu Z370?

Jestli se bere takto výkonné SSDčko, tak to možná smysl má. Kažopádně i5 bych bral, aby PC 10 let opravdu vydrželo. Jestli nevadí investice do i5-8600K, bral bych to. Ta cena je opodstatněná. A ano, deska může zůstat Z370.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru