Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zabránit opravě chyby v Intelu

https://pc.poradna.net/flashes/2728179-bezpecnostni-bug-na-procesorech

Tady se tomu venuju.

Na Windsows 10 aktualizace jen pozdrzis, ale nevypnes. Osobne bych to neresil.

1. Neni jasne, kolik procent vykonu pujde dolu.
2. Neni jasne, na jakych procesorech pujde vykon dolu a o kolik. Zatim prosakuji informace, ze Nehalem az Haswell muze jit az o 25% vykonu dolu, Skylake az Coffee Lake okolo 5% maximalne.
3. Neni jasne v jakych aplikacich pujde vykon dolu. Nekdo rika, ze komplet vcetne her, nekdo rika, ze predevsim databaze a virtualOS, her a enkodovani videa se to netkne.

Jedna se o dve chyby:

Spectre - zaplatovano v aplikacich predevsim web browsery (Firefox, Chrome, Edge) a v samotnem OS formou updatu.

Meltdown - zaplatovano v OS (je to uz k dispozici), ale aby se funkcnost a tim i snizeni vykonu projevilo, musi byt zaplata i v mikrokodu procesoru. Tu ale Intel nema hotovou, ale tvrdi, ze bude behem pristiho tydne. Nekteri lide tomu neveri a domnivaji se, ze to Intel zaplatovat neumi a ze bude mlzit pristiho pul roku. Zaplata mikrokodu muze prijit v lepsim pripade pres BIOS jako aktualizace, pak by bylo jednoduche reseni neupdatovat BIOS nehlede na to, ze nekteri vyrobci u premiovych desek mohou udelat dve verze updatu BIOSu a to se zaplatou snizujici vykon a bez zaplaty. Zaplata mikrokodu ale muze prijit i plosne pres Windows update, to je horsi pripad, protoze by ji dostali vsichni plosne. Uvidime teda jak se k tomu Microsoft postavi a jestli se s Intelem domluvi na zaplate pres Windows update nebo ne.

Zatim opravdu plasis.

Mimochodem, soucasnou zaplatu ale Microsoft zvoral a lidem zpusobila nestabilitu Windows 10 s tim, ze prestaly fungovat nektere aplikace jako napriklad Asus AI Suite. Nic vic se nestalo, nebot podobne smecka jsou u Windows 10 standardem. V utery by melo probehnout mesicni zaplatovani, takze doufejme, ze do te doby MS vse vyresi.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny