Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem MacOS vs Windows - oba OS - možnost propojení fcí a který vybrat na setup

Dobrý večer,

mám takový komplexní problém, který se týká rozdílů či možností propojení výše zmíněných OS, které se mi doma nacházejí. Z důvodu rozkolu mezi těmito platformami jsem nucen si vybrat jen jednu (jelikož nejsem z časových důvodů schopen mít data na obojím + rozdílné programy na obou mi to docela znemožňují) nebo se zde poradit, zda někdo používá obě platformy a jak.

Nyní bych můj problém rád rozebral. Jedná se o to, že mám pc s windows, který je taková střední třída (i7 4790k + gtx 1070 + ssd apod.) a macbook pro 13" touchbar (díky bootcampu na něm mám i Win) s iPhonem 7.

K samotnému problému. Jde mi o to, že jsem často na cestách, ať už pracovně nebo ve škole, a tak jsem si koupil kvůli kompatibilitě macbook pro, který využívám většinu času a mám na něm vše důležité + zbytek na cloudu.

1.) Hledal jsem různé způsoby na propojení obou OS, ale zjistil jsem, že je to skoro nemožné, ale i tak se ptám, zda někdo neměl stejný problém a vyřešil ho nějakým propojením obou systémů nebo se zbavil windows (bez MacOS si fungování na cestách a ve škole moc nedokáži představit).

2.) Pokud by se tedy nenašla žádná možnost na propojení OS, tak jsem se chtěl zeptat, zda je tady někdo, kdo na práci (jedná se o práci s grafikou, střih videí, ale i mathcad, autocad a další podobné programy - ty spouštím na macbooku přes bootcamp bez problémů) a celkově jako systém používá MacOS, případně, jak si sestavil domácí setup. Pokud byste mi mohli doporučit nějaké periferie, které by mohly usnadnit práci na ntb.

Doma mám z periferií mám:
monitor - https://www.alza.cz/27-zowie-by-benq-rl2755-d4395693.htm?o=1
redukce k macbooku
http://www.istyle.eu/cz/epico-usb-c-dokovaci-stanice-vesmirne-seda.html
http://www.istyle.eu/cz/adapter-thunderbolt-gigabitovy-ethernet.html

Děkuji za odpovědi.
S pozdravem Flagman. :-)

PS: Nejspíše by se mi hodil ještě další monitor, protože tento byl předtím určen na hry, na které není čas, a proto se mi na práci nezdá moc vhodný, takže bych ho nejspíše použil jako sekundární. Pokud byste měli nějaké rady na redukce nebo možnosti propojení těchto dvou OS, tak budu jen rád.

Předmět Autor Datum
Co konkretne si predstavujes pod pojmom "prepojit"? Ak ide len o prenos suborov medzi Win a macOS, t…
wam_Spider007 06.01.2018 23:47
wam_Spider007
Asi jsme se nepochopili. :-) Appky přes bootcamp pouštím, protože na macOS jsem žádný ekvivalent k s…
flagman 07.01.2018 10:46
flagman
Chapem. No neodpovedal si na prvu otazku. O ake prepojenie ti ide. Ak ide cisto len o subory, tak ak…
wam_Spider007 07.01.2018 11:11
wam_Spider007
Myslel jsem ten přenos souborů. O programu samba jsem neslyšel, tak ho vyzkouším. Navíc mě zajímalo,…
flagman 07.01.2018 11:44
flagman
Samba je network protocol nie program. No imho bude pre teba asi lepsie pouzit ten iCloud alebo drop…
wam_Spider007 07.01.2018 12:27
wam_Spider007
Jak říkám, neslyšel jsem o tom nic a tak jsem předpokládal, že to bude program, ale děkuji, přečtu s…
flagman 07.01.2018 12:39
flagman
Mohl bych Vám napsat, kdybych měl ještě nějaký problém nebo otázku ohledně macOS? Kludne cez tu suk…
wam_Spider007 07.01.2018 13:04
wam_Spider007
pre MathCAD a MatLAB existuje plnohodnotný unix/macos ekvivalent SCILab,vie presne to isté a existuj…
audax 08.01.2018 12:11
audax
1. Jak nasdílet složku ve Windows: https://www.teamknowhow.com/kit-guide/computing/laptops/dell/insp… poslední
touchwood 08.01.2018 12:43
touchwood

Co konkretne si predstavujes pod pojmom "prepojit"? Ak ide len o prenos suborov medzi Win a macOS, tak to cez sambu a zdielanie adresarov musi ist uplne normalne. Pripadne pouzit Cloud/FTP/NAS alebo ja neviem co vsetko sa este da. Dokonca aj taky iCloud ma aplikaciu pre windows.

Nejde mi ale do hlavy, preco pouzivas na macu appky cez bootcamp, preco ich nepustas rovno na windows stroji? Alebo preco si nenajdes ekvivalenty pre macOS? Na macu urcite existuje kopec appiek na pracu s grafikou (mozno aj viac ako pre Windows) aj strih videa. Autocad je rovnako dostupny pre mac. Mathcad podla toho co som pozeral pre mac nie je, cize by si musel siahnut po nejakej alternative..

bez MacOS si fungování na cestách a ve škole moc nedokáži představit

Konkretne kvoli comu? Kvoli baterke?

Asi jsme se nepochopili. :-)
Appky přes bootcamp pouštím, protože na macOS jsem žádný ekvivalent k solidworks nenašel (to jsem zapomněl zmínit) a na alternativu k mathcadu jsem se chtěl taky zeptat, protože jsem o žádné neslyšel nebo spíše slyšel, ale chtěl jsem slyšet doporučení na nějakou. :-)

A to fungování si nedokáži představit, protože to propojení mezi iPhonem a MacBookem nemá obdoby. To automatické sdílení dat nikde jen tak neseženu (poznámky, připomínky apod.). Navíc ta baterka je fakt velký bonus.

Chapem. No neodpovedal si na prvu otazku. O ake prepojenie ti ide. Ak ide cisto len o subory, tak ako som pisal napr.: iCloud.
Btw windows appky sa daju na macu spustat aj cez crossover. Na stranke crossoveru ma kazda appka hodnotenie, do akej miery je kompatibilna. Stoji za vyskusanie.

Myslel jsem ten přenos souborů. O programu samba jsem neslyšel, tak ho vyzkouším.
Navíc mě zajímalo, zda tady někdo používá MacBook a zda má i nějaký software, díky kterému se oprostil od Windows (případně neví o nějaké stránce, která navrhuje programy, které stojí za to zkusit na macOS), protože jsem používal Sony Vegas, ale ten zase není na MacOS a hledám i nějakou alternativu k Final Cut X. Nechce se mi totiž investovat do Adobe Premiere, protože bych se nechtěl spálit, ale to bude asi na nové vlákno.

Samba je network protocol nie program. No imho bude pre teba asi lepsie pouzit ten iCloud alebo dropbox.
Je uz viac ako 7 rokov pouzivam doma len macbook. No nepouzival som ziadnu aplikaciu, ktora by bola len cisto pre windows, cize som to mal celkom jednoduche.
Este v case ked som pouzival linux, tak na hladanie alternativ som pouzival stranku alternativeto.net
Na App Store je Final Cut Pro X, no stoji 330eur. To je tiez dost velka investicia. Neviem ako velmi profi soft hladas, ale na bezne strihanie videa mi vzdy stacil aj iMovie.

Jak říkám, neslyšel jsem o tom nic a tak jsem předpokládal, že to bude program, ale děkuji, přečtu si o tom něco a podle mě se s tím naučím pracovat. :-)
Díky moc, určitě se na tu stránku podívám.
Final Cut Pro X už mám a pracuje se mi v něm vcelku dobře, ale zajímalo mě, zda nenajdu nějaký další ekvivalent na porovnání od zkušenějších uživatelů.
Chtěl jsem se jen zeptat. Mohl bych Vám napsat, kdybych měl ještě nějaký problém nebo otázku ohledně macOS? Sice si nemyslím, že nějaký nastane, ale kdyby ano, tak bych to raději prodiskutoval s někým, kdo je na tomto os déle než já. :-)

Každopádně děkuji moc za rady. :-)
Mimochodem, doporučil byste mi nějaké periferie, které bych mohl použít s MacBookem (Pro 13" 2017 s touchbarem) a Vám se oplatily? :-)

Mohl bych Vám napsat, kdybych měl ještě nějaký problém nebo otázku ohledně macOS?

Kludne cez tu sukromnu postu. Inak naco to vykanie? Sme predsa na internete :-)

Mimochodem, doporučil byste mi nějaké periferie, které bych mohl použít s MacBookem (Pro 13" 2017 s touchbarem) a Vám se oplatily?

Priznam sa, ze okrem USB disku (aj to len obcas) nepouzivam ziadne periferie. K MBP s touchbarom sa na doma celkom hodi dockovacia stanica, kedze ma len USB-C. Pripadne dobra vec je time capsule na zalohy.

pre MathCAD a MatLAB existuje plnohodnotný unix/macos ekvivalent SCILab,vie presne to isté a existujú pre neho doplnky portované na platformu unix/macos z dotyčných programov.....SCILabje na rozdiel od jeho windows ekvivalentov freeware a je to profi program tvorený a vyvýjaný vedeckou komunitou........dalšími alternatívami sú SciPy,Maxima a wxMaxima.......

1. Jak nasdílet složku ve Windows: https://www.teamknowhow.com/kit-guide/computing/laptops/dell/inspiron-13-5000/how-to-set-up-file-sharing-on-windows-10
Protože máš desktop, je vhodné sdílet data na něm. Nejlépe vytvoř na disku novou složku, např. "Share" a nasdílet ji "postaru" pro všechny anonymní uživatele (přístup Everyone jak pro složku, tak share).

2. Na macu: https://support.apple.com/en-us/HT204445
(je to jen kousek, poslední odstavec nad kapitolou "Advaced options", vlastní sdílení dat přeskoč)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru