Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Dell Latitude E6330 nevidí připojený AC adaptér

Dobrý de,,

budu moc rád za jakoukoli radu. Začnu od začátku. Starší notebook Dell Latitude E6330 jsem zapnul bez adaptéru, aby jel jen na baterku. (Do té doby snad vždycky byl zapnutý s adaptérem). Byla to pro notebook asi hodně nová zkušenost, protože pak začaly problémy... Po asi 10 minutách hlásila baterka 10 %, tak jsem připojil adaptér, ale notebook to nezaregistroval. Různě jsem zkoušel adaptér připojovat a notebook vypínat a restartovat, stále se odmítal nabíjet. Zkusil jsem zapnout notebook bez baterky, zapojený s adaptérem - nezapnul se (bylo na zlomek vteřiny slyšet, že něco dělá, trochu lupnul, ale jinak nic). Zkusil jsem ho nechat připojený s adaptérem a baterkou přes noc, jestli se třeba baterka nenabije - nenabila.

Tak jsem si myslel, že je ta baterka fakt špatná, a koupil jsem si právě novou. Když je notebook vypnutý a se zapojeným adaptérem - bíle bliká LEDka s baterkou. (Takže nějaký proud tam teče). Nebliká oranžově. Co jsem ale hledal, tak při nabíjení by měla ta LEDka svítit, ne blikat. Proměřoval jsem adaptér multimetrem, je tam kolem 20 V, jak má být.

Když se notebook zapne, jede jen na baterku. Odmítá připustit, že je připojen adaptér. Díval jsem se do Power manageru od Dell, do BIOSu, všude je to brané, že adaptér není připojen, i když připojen je. Zkusil jsem BIOS updatovat, jak všude možně radili, ale nepomohlo to. Zkusil jsem vypnout notebook a držet tlačítko power 30 vteřin. Vyresetoval se, ale stále adaptér nevidí. Zkusil jsem se přes klávesu F12 dostat k diagnostice a spustit ji - diagnostika taky adaptér nevidí. Baterkou to tedy asi vůbec nebylo...

Přitom všechno minulý týden fungovalo. Jediná věc, co jsem nezkusil, je jiný adaptér (jen jsem ještě nevymyslel, kde ho seženu).

Nemáte prosím někdo nápad, jak to vyřešit? Děkuji moc!

Předmět Autor Datum
Není poškozený středový vodič v konektoru adaptéru?
Wikan 08.01.2018 17:57
Wikan
Vypadá neporušeně, normálně uprostřed, symetricky. Napětí jsem naměřil, když jsem jednu sondu multi…
linuxova_zelva 08.01.2018 18:04
linuxova_zelva
Když jsem dal tu druhou sondu na středový vodič, nebylo tam 20 V, ale jen něco málo, kolem nuly...…
jirka44 08.01.2018 18:14
jirka44
Najjednoduchšie je zrejme pripojiť napájací adaptér o ktorom sa vie , že je v poriadku. Musia mať v…
sakrafortee 08.01.2018 18:33
sakrafortee
Jo, to plánuju vyzkoušet. Ale stejně je to divné, že to začalo zlobit najednou jen tak...
linuxova_zelva 08.01.2018 19:38
linuxova_zelva
Tak problém byl nakonec v adaptéru, koupil jsem si nový.
linuxova_zelva 25.01.2018 14:23
linuxova_zelva
a důvod, proč to uhnilo, byl asi ten, že nahlodaný adaptér byl postaven před úkol napájet a ještě na…
touchwood 25.01.2018 14:28
touchwood
Než ho vyhodíš zkus odpojený adaptér od 220V zapojit do notebooku a pak až do sítě.
Stefran 25.01.2018 17:35
Stefran
To jsem zkoušel a nepomáhalo to. poslední
linuxova_zelva 25.01.2018 21:57
linuxova_zelva

Vypadá neporušeně, normálně uprostřed, symetricky.

Napětí jsem naměřil, když jsem jednu sondu multimetru dal na vnějšek adaptéru - jakoby na vnějšek válce - a druhou dovnitř adaptéru - jakoby zevnitř válce. (Jestli mi rozumíte, těžko se to popisuje...) Když jsem dal tu druhou sondu na středový vodič, nebylo tam 20 V, ale jen něco málo, kolem nuly...

Když jsem dal tu druhou sondu na středový vodič, nebylo tam 20 V, ale jen něco málo, kolem nuly...

to je v pořádku, střední pin není napájecí, ale signálový. Podle něj notebook pozná, jestli s tímhle adaptérem bude kamarádit. Napájecí napětí naměříte mezi vnějším a vnitřním obalem konektoru. To jste udělal správně. Ještě by to chtělo změřit při zátěži. Jinak doufám, že to je originální adaptér.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru