Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preinstalace Linuxu se zachovanim uzivatelskych dat

Nevím jak vypadá instalátor Ubuntu, používám Fedoru. Oddíl /home doporučuji zazálohovat, nastartuj to live distribucí z CD nebo z USB. a zálohuj, sychr je sychr. Pak (stále pod live CD/USB) se v některém správci souborů podívej na práva k jednotlivým uživatelům, bude tam místo jména uživatele jen číslo třeba: 10000, 10001 atd. To si zapiš, co patří kterému uživateli. Pak spusť instalaci, při zadávání oddílů většinou lze zadat, že /home se nebude formátovat a zůstane jak je, / a /swap nech přeformátovat (ve swap mohly zůstat nějaké bezprizorní trosky). Ale stejně raději to měj zálohované. Při instalaci zadej uživatele, který patří číslu 10000. Po instalaci a nastartování můžeš nastavit další uživatele a to v pořadí vzrůstajících čísel, co sis opsal.

PS: Když jen to nežere heslo, je poškozen soubor /etc/shadow. Obsahuje hashe hesel, nebo nic (pak je zničen). Obvykle bývá přítomna záloha, ze které to jde obnovit - aspoň uživatele root, ostatní uživatele nastavíš už ručně. Záloha bývá nazvána /etc/shadow~.

PPS: Určitě by to šlo spravit, nemám však bližší informace, kde se to sekne. Pod Rootem se nemá nic dělat. Vůbec nic. Co máš za grafické prostředí? Gnome? Může jít o poškození konfiguračního souboru pro XOrg. Podrobnosti kde to zhebne bys měl najít v /var/log/boot.log a /var/log/Xorg.log. Zkoumej pod live CD/USB.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny