Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preinstalace Linuxu se zachovanim uzivatelskych dat

Dobrý den,
mám problém, na jednom notebooku si jeho majitel neopatrným zacházením s rootovským přístupem a se sebevědomím mnohem větším než vědomostmi a odpovědností dohromady, poškodil OS Linux Ubuntu, který teď nejde spustit - tedy OS Linux Ubuntu se spustí normálně, ale není možno se přihlásit na žádný uživatelský účet (účtů je tam více, některé normální některé správcovské, ale přihlásit se nejde na žádný) - po zadání správného uživ. jména a správného hesla na kterýkoliv účet se PC jakože přihlašuje a potom se hned zasekne a můžeme čekat klidně i hodinu u zaseknutého PC a nic se neděje, po restartu je vše stejné.

Instalaci Linuxu na daný PC jsem naštěstí tomu člověku prováděl já, tak jsem prozíravě vyrobil zvlášť tyto 3 oddíly:
/
/home
swap
.

Napadla mě spásná myšlenka přeinstalovat celé Ubuntu čistou instalací a uživatelská data všeh uživatelů všechna zachovat, když systém, data a swap jsou každé na jímém oddíle. Napište mi prosím, jestli souhlasíte s mým řešením nebo vás napadá nějaké lepší řešení.

Potřebuji se zeptat, jak přeinstalovat Linux Ubuntu tak, aby
-uživatelaská data nebyla dotčena, poškozena ani smazána aby byla zachována v plném rozsahu
-a jak znovu mít ty stejné uživatele jako na starém Ubuntu aby měli správně napojeny své domovské adresáře a dostali se ke svým datům?

Teorii chápu, pokud uvedu něco špatně prosím opravte mě: Při nové instalaci Ubuntu (dávám stejnou verzi jaká tam byla, majitel stroje si to přeje) zformátovat a přeinstalovat pouze oddíl "/" a oddíl "/home" v žádném případě neměnit ani nemodifikovat a vůbec na něho nešahat a "swap" oddíl klidně nechat stejný nebo ne tomu je to z principu jeho funkce i funkce systému jedno.

Rád bych se zeptal, jestli souhlasíte s mým zamýšleným postupem nebo znáte nějaké lepší řešení, jestli to bude prakticky fungovat, jak postupovat prakticky, nějak upřesnit můj postup a jestli můžu narazit na nějaká úskalí na co si dát pozor? Moc děkuji za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Nevím jak vypadá instalátor Ubuntu, používám Fedoru. Oddíl /home doporučuji zazálohovat, nastartuj t…
Rce 24.01.2018 01:46
Rce
Děkuji. S tou instalací, při tvorbě oddílů dostanu několik voleb, kromě pro mě teď naprosto nepoužit…
Luboš123456 24.01.2018 02:50
Luboš123456
Nemam ted cas, snad pomuze nekdo jiny, ale rychle natuknuti: I na Ubuntu to funguje stejne jako pop…
RedMaX 24.01.2018 06:55
RedMaX
První uživatel je ten, co má číslo User ID 1000 tak, jak jsem výše popsal. Nebo vetšinou v pokročilý… poslední
Rce 25.01.2018 02:58
Rce
Spusti OS v safe mode, ak by nesiel tak nejake live cd, prepisat root heslo, skontrolovat shadow. Pr…
fleg-sk 24.01.2018 08:37
fleg-sk

Nevím jak vypadá instalátor Ubuntu, používám Fedoru. Oddíl /home doporučuji zazálohovat, nastartuj to live distribucí z CD nebo z USB. a zálohuj, sychr je sychr. Pak (stále pod live CD/USB) se v některém správci souborů podívej na práva k jednotlivým uživatelům, bude tam místo jména uživatele jen číslo třeba: 10000, 10001 atd. To si zapiš, co patří kterému uživateli. Pak spusť instalaci, při zadávání oddílů většinou lze zadat, že /home se nebude formátovat a zůstane jak je, / a /swap nech přeformátovat (ve swap mohly zůstat nějaké bezprizorní trosky). Ale stejně raději to měj zálohované. Při instalaci zadej uživatele, který patří číslu 10000. Po instalaci a nastartování můžeš nastavit další uživatele a to v pořadí vzrůstajících čísel, co sis opsal.

PS: Když jen to nežere heslo, je poškozen soubor /etc/shadow. Obsahuje hashe hesel, nebo nic (pak je zničen). Obvykle bývá přítomna záloha, ze které to jde obnovit - aspoň uživatele root, ostatní uživatele nastavíš už ručně. Záloha bývá nazvána /etc/shadow~.

PPS: Určitě by to šlo spravit, nemám však bližší informace, kde se to sekne. Pod Rootem se nemá nic dělat. Vůbec nic. Co máš za grafické prostředí? Gnome? Může jít o poškození konfiguračního souboru pro XOrg. Podrobnosti kde to zhebne bys měl najít v /var/log/boot.log a /var/log/Xorg.log. Zkoumej pod live CD/USB.

Děkuji.
S tou instalací, při tvorbě oddílů dostanu několik voleb, kromě pro mě teď naprosto nepoužitelných "Smazat linuxové oddíly a nainstalovat" a "Smazat celý disk a nainstalovat" i pro mě nejvhodnější "Manuální úprava oddílů", tam jsem na to přišel, jak novou instalaci napasovat do starých oddílů:
-jak vybrat které oddíy formátovat a které neformátovat,
-jak nastavit přípojné body starých oddílů (ty jsou při přeinstalaci oddíly typu "Nepoužívat oblast"),
-jak jim nastavit filesystém který nechat stejný
-a jak nastavit velikost kterou nechat stejnou - nic jiného mě to dělat nenechá, snad jen navíc přidávat a mazat oddíly což teď nepotřebuji, snad to pojede i prakticky hlavně po instalaci. U swapu formátování není nabídnuto ani není možné.

Problém je, že při instalaci se instalátor ptá na prvního uživatele a já nevím který byl na staré instalaci první.

Můžu / mám /musím / nebo naopak vůbec nesmím : při instalaci prvního a po instalaci v nainstalovaném systému i všechny ostatní uživatele, pojmenovat stejně jako ty staré uživatele? Pokud to udělám, jejich domovské adresáře s jejich soubory ze staré instalace budou k jejich uživ. účtům z nové instalace připojeny automaticky a přístupné a čitelné hned, nebo se to musí nějak komplikovaně nastavovat zvlášť nebo tím naopak hrozí, že staré domovské adresáře budou přemazány a přepsány novými prázdnými stejně se jmenujícími domovskými adresáři a obsah starých adresářů bude smazán???

S tím přihlašováním ve staré instalaci: Při přihlašování ve staré instalaci (nová ještě není provedena) když zadám špatné heslo, tak se mi ukáže že jsem heslo zadal špatně a nepustí mě to a nabídne mi to nové přihlášení - to vše je stejné jako standardní bezchybné chování, zatímco při zadání dobrého hesla systém uživatele začne přihlašovat, zmizí přihlašovací obrazovka a zobrazí se to co normálně při přihlašování - po sem systém funguje naprosto bezchybně - a potom ještě než naběhnou ikonky a panely (majitel stroje tu má to šílené příšerné Unity) tak se PC sekne a může se čekat třeba hodinu a nic se neděje, je vidět jen tapeta toho kterého uživatele. Prostředí je Unity.

Nemam ted cas, snad pomuze nekdo jiny, ale rychle natuknuti:

I na Ubuntu to funguje stejne jako popsal Rce, neco delas spatne, kdyz das to manualni vytvoreni oddilu, tak tam mas moznost, formatovat "/" a swap a "/home" jenom pripojit bez formatovani, zustanou teda stara data.

Nicmene to co popisujes, tak bych tipl, ze problem bude v nejakem konfiguraku pritomnem prave v "/home", tudiz preinstalace nemusi pomoct.

Nabootuj stary system, prepni se do terminalu, prihlas se pres terminal a vyres problem. Pripadne pokud v terminalu neumis, tak nainstaluj jine graficke prostredi nez Unity, prepni se do nej, prihlas se a vyres problem s konfigurakama Unity. (Na ceskem ubuntu foru (forum.ubuntu.cz) by ti mohli poradit presneji, budou vedet, ktere konfiguraky nejspis smazat.)

První uživatel je ten, co má číslo User ID 1000 tak, jak jsem výše popsal. Nebo vetšinou v pokročilých volbách uživatele lze zadat číslo uživatele User ID, zadej třeba 1050 a nějakého provizorního uživatele, pod kterým se to spustí a pak výše uvedeným postupem vypátráš ostatní User ID a zadáš je pak ručně a toho provizorního uživatele smažeš (po přehlášení na jiného). Uživatele přidáš třeba příkazem useradd z terminálu, nevím jaké máš možnosti podle grafického prostředí.

Uživatele musíš pojmenovat stejně a v pořadí User ID, přes jméno uživatele je vazba na /home/uživatel a přes User ID se zajistí práva. Možná se to seká, že někdo poškodil práva a nemůže se tam grafické prostředí dostat. Samozřejmě, jde to i pod jiným jménem a jiným User ID, ale to už je vyšší dívčí, musel bys změnit práva a název domovského adresáře, to ti vřele nedoporučuji.

Vyplatilo by se pátrat, proč to zhebne ve /var/log/xorg.log, páč přeinstalace nemusí problém vyřešit, může být něco poškozeno v konfigurákách uživatelů (/home/uživatel/.*), patrně někdo změnil přístupová práva a nemůže se systém k něčemu dostat. To ostatně vyzkoušíš, když zavedeš nového uživatele, který bude mít čisté konfiguráky (třeba v nouzovém režimu příkazem adduser z terminálu) a jestli ten bude fungovat. Ale to už věštím z křišťálové koule....

PS: Číslo uživatele je čtyřmístné, mám tam nahoře o jednu nulu víc, omlouvám se.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru