Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preinstalace Linuxu se zachovanim uzivatelskych dat

První uživatel je ten, co má číslo User ID 1000 tak, jak jsem výše popsal. Nebo vetšinou v pokročilých volbách uživatele lze zadat číslo uživatele User ID, zadej třeba 1050 a nějakého provizorního uživatele, pod kterým se to spustí a pak výše uvedeným postupem vypátráš ostatní User ID a zadáš je pak ručně a toho provizorního uživatele smažeš (po přehlášení na jiného). Uživatele přidáš třeba příkazem useradd z terminálu, nevím jaké máš možnosti podle grafického prostředí.

Uživatele musíš pojmenovat stejně a v pořadí User ID, přes jméno uživatele je vazba na /home/uživatel a přes User ID se zajistí práva. Možná se to seká, že někdo poškodil práva a nemůže se tam grafické prostředí dostat. Samozřejmě, jde to i pod jiným jménem a jiným User ID, ale to už je vyšší dívčí, musel bys změnit práva a název domovského adresáře, to ti vřele nedoporučuji.

Vyplatilo by se pátrat, proč to zhebne ve /var/log/xorg.log, páč přeinstalace nemusí problém vyřešit, může být něco poškozeno v konfigurákách uživatelů (/home/uživatel/.*), patrně někdo změnil přístupová práva a nemůže se systém k něčemu dostat. To ostatně vyzkoušíš, když zavedeš nového uživatele, který bude mít čisté konfiguráky (třeba v nouzovém režimu příkazem adduser z terminálu) a jestli ten bude fungovat. Ale to už věštím z křišťálové koule....

PS: Číslo uživatele je čtyřmístné, mám tam nahoře o jednu nulu víc, omlouvám se.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny