Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Preinstalace Linuxu se zachovanim uzivatelskych dat

Dobrý den,
mám problém, na jednom notebooku si jeho majitel neopatrným zacházením s rootovským přístupem a se sebevědomím mnohem větším než vědomostmi a odpovědností dohromady, poškodil OS Linux Ubuntu, který teď nejde spustit - tedy OS Linux Ubuntu se spustí normálně, ale není možno se přihlásit na žádný uživatelský účet (účtů je tam více, některé normální některé správcovské, ale přihlásit se nejde na žádný) - po zadání správného uživ. jména a správného hesla na kterýkoliv účet se PC jakože přihlašuje a potom se hned zasekne a můžeme čekat klidně i hodinu u zaseknutého PC a nic se neděje, po restartu je vše stejné.

Instalaci Linuxu na daný PC jsem naštěstí tomu člověku prováděl já, tak jsem prozíravě vyrobil zvlášť tyto 3 oddíly:
/
/home
swap
.

Napadla mě spásná myšlenka přeinstalovat celé Ubuntu čistou instalací a uživatelská data všeh uživatelů všechna zachovat, když systém, data a swap jsou každé na jímém oddíle. Napište mi prosím, jestli souhlasíte s mým řešením nebo vás napadá nějaké lepší řešení.

Potřebuji se zeptat, jak přeinstalovat Linux Ubuntu tak, aby
-uživatelaská data nebyla dotčena, poškozena ani smazána aby byla zachována v plném rozsahu
-a jak znovu mít ty stejné uživatele jako na starém Ubuntu aby měli správně napojeny své domovské adresáře a dostali se ke svým datům?

Teorii chápu, pokud uvedu něco špatně prosím opravte mě: Při nové instalaci Ubuntu (dávám stejnou verzi jaká tam byla, majitel stroje si to přeje) zformátovat a přeinstalovat pouze oddíl "/" a oddíl "/home" v žádném případě neměnit ani nemodifikovat a vůbec na něho nešahat a "swap" oddíl klidně nechat stejný nebo ne tomu je to z principu jeho funkce i funkce systému jedno.

Rád bych se zeptal, jestli souhlasíte s mým zamýšleným postupem nebo znáte nějaké lepší řešení, jestli to bude prakticky fungovat, jak postupovat prakticky, nějak upřesnit můj postup a jestli můžu narazit na nějaká úskalí na co si dát pozor? Moc děkuji za odpovědi.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny