Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem k čemu v Adblocku Plus je sitekey funkčnost?

Zajímalo by mě, jaké má využití v Adblock Plus toto. Nějak nechápu, k čemu to jako má být dobré a pro koho a a kdo z toho má mít prospěch

Sitekey restrictions: The option sitekey=abcdsitekeydcba means that the filter should only be applied on pages that provide a public key and a signature which can be verified by that very same public key that is also contained in the filter (but without the trailing =). Multiple sitekeys can be specified using "|" as separator: with the option sitekey=abcdsitekeydcba|bcdesitekeyedcb the filter will only be applied on pages providing either sitekey "abcdsitekeydcba" or "bcdesitekeyedcb". This is similar to domain restrictions but allows covering scenarios where a single filter should apply to a very large number of domains. Note that sitekey restrictions require modifications on the server-side.
---Implementace na serveru
For a sitekey-restricted filter to apply, a webpage needs to return base64-encoded versions of the public key and a signature which Adblock Plus can validate. Currently, this means including them in both the HTTP response header (X-Adblock-Key: abcdpublickeydcba_abcdsignaturedcba) and the root tag of the document (<html data-adblockkey="abcdpublickeydcba_abcdsignaturedcba">).

First you need to create a private RSA key (preferably 512 bit to keep the transfer volume low) and then a DER representation of the public key.

The data used for creating the signature is a concatenated list of request variables (namely URI, host and user agent) separated by the NUL character "\0". For example:

/index.html?q=foo\0www.example.com\0Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux x86_64; rv:30.0) Gecko/20100101 Firefox/30.0
Finally, generate the signature for this string by using the signature algorithm SEC_OID_ISO_SHA_WITH_RSA_SIGNATURE (default when using OpenSSL).

Předmět Autor Datum
Napriklad pro Inverse type options: specify the element types the filter should not be applied to.…
gilhad 16.02.2018 13:43
gilhad
Tak to je fakt na palici. A proč bych to měl jako autor webu dělat? A co to znamená pro uživatele, r…
alock 16.02.2018 17:23
alock
Prostě si představ, že máš stránky, na kterých se vyskytuje nějaký výraz, co lidi často blokujou (co… poslední
gilhad 17.02.2018 15:12
gilhad

Tak to je fakt na palici. A proč bych to měl jako autor webu dělat? A co to znamená pro uživatele, resp je v tom nějaký přínos pro nějakou stranu? Technicky to chápu, ale nechápu, k čemu je to dobré. Resp. jak a proč se to dostane do seznamu filtrů, kdo to tam dá? Nebo si sami uživatelé budou dávat tyhle klíče do svých filtrů?

Prostě si představ, že máš stránky, na kterých se vyskytuje nějaký výraz, co lidi často blokujou (co já vím, třeba *.ad.* )
A že máš nějaký důvod ho tam mít a předpokládáš, že ho lidi budou chtít zrovna na tvých stránkách vidět, i když ho jinde vidět nechtějí.
Tak si dáš do stránky indikátor, že to jsou ty tvoje stránky a lidi to můžou mít globálně zakázané, ale na tvých stránkách povolené a nemusí přitom vypisovat ani dlouhý seznam zakázaných stránek (a pořád přidávat další), ani dlouhý seznam povolených stránek (tvojich, když pořád přidáváš další).

Tak tohle to elegantně vyřeší.

Pokud máš jen jeden blog a 10 kámošů, tak tě to nezajímá. Pokud jsi firma s tisícem zaměstnanců a jde o tvoji firemní síť, tak to může mít docela dobrý smysl. Pokud navíc publikuješ vlastní seznam filtrů, který tvoji zaměstnanci pocvinně používají (na firemních počítačích), tak ti to docela řeší jinak složitý problém.

Stejně tak to můžou používat velké informační servery a doufat, že známí poskytovatelé oblíbených filtrů to do svých seznamů zahrnou.
A stejně tak si to tam může dát i jednotlivý uživatel, když chce někde speciálně něco povolit. Já mám v seznamu fitrů dvojmístný počet vyjímek, kde se obvyklé věci nefiltrují. Několik z nich je ze stejné oblasti a klidně bych to pořešil jedním filtrem místo několika, kdyby to tam v tom webu měli (bohužel zatím nemají).

A pokud tě to nezajímá, tak to prostě nepoužívej stejně jako nepoužíváš 99.99% vlastností, které poskytují ostatní tebou používané programy. Někomu zjevně stálo za to tomu věnovat (zadotovat) pár člověkoměsíců, jen aby ta možnost tam byla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru