Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB OTG standard + podpora

Dobrý den,
je mi velice dobře známo, co je to USB-On The Go, zkráceně USB-OTG. K smartphonům a tabletům podporujícím USB-OTG by mělo jít přes tzv. OTG kabel nebo OTG redukci (princip je stejný) připojit a používat veškeré USB příslušenství stejně jako k počítačům, kdy smartphone nebo tablet má roli Master = řídí komunikaci, a připojené zařízení má roli Slave = nechává se řídit, např. USB Flashdisky (normální "flešky"), ale i USB klávesnice, myši, gamepady, čtečky paměťových karet, ... .

Moje otázka zní: Pokud některé zařízení podporuje USB-On The Go (USB-OTG), musí podporovat veškeré komunikační standardy USB se všemi standardizovanými USB zařízeními nebo je to nějaké zase obvyklé šizení a klamání zákazníků výrobci elektroniky, kdy zařízení podle nich "podporující USB-OTG" podporuje jen komunikaci s záměrně omezenou množinou a typů zařízení nebo značek a modelů?

Mám problém, mám tablet Alcatel I216X, ten komunikuje přes OTG kabel s USB PC optickou myší, ale s USB PC klávesnicí a USB Flashkou nikoliv. Je chyba v tabletu, v ne příliš jasné a výrobci elektroniky často pro vlastní neetické obohacení a klamání zákazníků zneužívané definici co je to OTG, v OTG kabelu nebo v konkrétních kusech nebo modelech USB příslušenství? Děkuji.

(Dokonce jsem viděl, že je možné k smartphonům a tabletům připojit i USB HDD, ale tam často bývá problém s napájením, že většina smartphonů a tabletů nedokáže dostatečně napájet magnetický HDD pro jeho roztočení, přesun záznamových/čtecích hlav a ovládání. Pak jsem viděl i k mobilům a tabletům přes USB-OTG připojená i různá " všelijaká exotická zařízení" jako např. USB Plazmová koule, ale ta nijak nekomunikuje, používala pouze napájení z mobilu nebo tabletu. USB HDD a USB exotická zařízení tu ale nebudu řešit, to byla jen rozšiřující poznámka ;-) )

Předmět Autor Datum
Je nesmysl, že USB-OTG "musí podporovat veškeré komunikační standardy USB se všemi standardizovanými…
tojezdenek 21.02.2018 15:44
tojezdenek
OK, chápu, rozumím, i mně je jasné, že třeba zrovna tiskárny ne vždy ne všechny přes USB-OTG pojedou…
Luboš123456 21.02.2018 22:02
Luboš123456
Mám tablet Lenovo Yoga tab 10"HD s USB-OTG i káblíkem a zvládne mi připojit i myš s klávesnicí,pak f… poslední
tojezdenek 22.02.2018 09:10
tojezdenek

Je nesmysl, že USB-OTG "musí podporovat veškeré komunikační standardy USB se všemi standardizovanými USB zařízeními" - třeba důkazem je, že mnohdy tiskárny HP ti po připojení nepojedou. Musíš doinstalovat od HP drivery. A je spousta zařízení, co drivery pro Android nemá. 8-)

OK, chápu, rozumím, i mně je jasné, že třeba zrovna tiskárny ne vždy ne všechny přes USB-OTG pojedou. Myslím, že Android ani nemá nativní podporu tisku stejným způsobem jako z PC a bylo by pro tento případ proto nutné nainstalovat nějakou aplikaci 3. stran (jsou-li?) obsahující i drivery k dané tiskárně. Navíc než tisk z Androidu přes USB-OTG je mnohem častější, že lidi tisknou z Androidu způsobem, že připojí smartphone nebo tablet k tiskárně v režimu MassStorage klasickým ne-OTG USB kabelem, takže Master je tiskárna a smartphone/tablet je Slave, tedy se žádné OTG nekoná.

Ale myslím z těch nejběžněji připojovaných zařízení přes USB-OTG jako jsou USB PC klávesnice, myši, flashky, čtečky karet a gamepady - to je snad základ který by USB-OTG mělo podporovat všechna standardizovaná zařízení těchto kategorií, ne?

Mám tablet Lenovo Yoga tab 10"HD s USB-OTG i káblíkem a zvládne mi připojit i myš s klávesnicí,pak flashky s filmy - nejlépe ve FAT32, i čtečky karet to umí. Pro zajímavost - ten tablet má slot na micro SD kartu a tablet ho zvládne max. do velikosti 64GB. Jakmile dám 128GB micro SD, pak to tablet nevidí a karta háže chybu. Když dám ale 128GB kartu přes čtečku do toho USB, pak si s ním hravě poradí. Tolik z praxe. 8-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru