Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrátit se k předchozí verzi windows 10

Tato možnost mě kdysi zachránila, tak ji tam chci mít. Vím že k předchozí verzi se dá vrátit do 10 dnů, pak se tato možnost vypne. Kámoška na svém NB v nastavení- obnovení možnost "vrátit se k předchozí verzi win" pořád má i když už nejde spustit. Mě tato možnost asi po 11 dnech úplně vymizela, jako že ten odstavec tam ani není. Chci se zeptat jestli je to normální. A taky proč na disku složku "windows.old" pořád mám, jestli ji mám smahnout (pokud to jde), nebo to tam nechat. Děkuji za odpovědi. Stačí zkráceně "je/ není normální že ten odstavec o vrácení k předchozí verzi úplně zmizel" a "složku win.old smahni/nechej být" :)

Předmět Autor Datum
Kámoška na svém NB v nastavení- obnovení možnost - A pres z original "RECOVERY" z odilu NTB ? * slo…
XoXoChanel 06.03.2018 17:06
XoXoChanel
Jestli se složka automaticky smahne za 30 dní mi pomohlo, to jsem nevěděl. Nechci se vrátit k původn…
Boss_1 06.03.2018 17:28
Boss_1
Bootmanažér (vo W10 je to modré okno s výbermi veľkých ikon) si drží záznam o predošlých inštaláciác…
Nuda 06.03.2018 19:07
Nuda
windows.old je možné zmazať v Núdzovom režime jedine ak prevezmeš k tejto zložke prístupové práva z…
XoXoChanel 06.03.2018 19:29
XoXoChanel
Děkuji za odpovědi, díval jsem se na youtube jak se té složky zbavit. To ale nebyla nejdůležitější č…
Boss_1 06.03.2018 20:45
Boss_1
kde to jen jde a používám i "O&O ShutUp10" kde aktualizace zruším taky. ▪ Neber to zle, ale pak se… poslední
XoXoChanel 06.03.2018 21:08
XoXoChanel

Kámoška na svém NB v nastavení- obnovení možnost

- A pres z original "RECOVERY" z odilu NTB ?
* slozka windows.old (vetsinou automaticky smazan za 30dni) s tim nema az tak moc spolecného, kolik ma Mb ? (tam sou, byly jen soubory pred migraci) :-)

[TiP] ~ Drz "SHIFT" + Klini na "RESTART" (hlavnim v menu), naledovne bude spustena nabidka MENU 'Trubleshot' s moznosti, RECOVERY etc, mrkni jestli tam nenajdes moznost na vraceni k predeslému BUILD (tusim ze v Advanced Option).
* Jestli ma v NTB ANTIVIRUS, tak ho vypni, nebo nejlépe pred zadanim moznosti "NAVRATU" radeji odinstaluj.

[windows-10-troubleshoot-options.png]

Jestli se složka automaticky smahne za 30 dní mi pomohlo, to jsem nevěděl. Nechci se vrátit k původní verzi a ani to už nejde. Spíš mě zajímalo že v možnostech obnovení jsou 3 odstavce, prostřední je ten "vrácení k předch. verzi" a nejen že ho nemám aktivní, ale úplně mi zmizel. Chtěl jsem vědět jestli to tak mají i ostatní

Bootmanažér (vo W10 je to modré okno s výbermi veľkých ikon) si drží záznam o predošlých inštaláciách do doby, než nevyčistíš oddiel C:\ spolu s inštalačnými zložkami a zložkou windows.old. Bootloader je situovaný na skrytom, aktívnom a primárnom oddiele, cca 350MiB v prípade x64 bit. OS.

windows.old, ak ju ešte máš a nejde vyraziť, skus zmazať cestou PrivaZer - free čistič v pokročilom nastavení.
https://privazer.com/PrivaZer.exe
Používa na čistenie nástroje od vývojárov MS.

windows.old je možné zmazať v Núdzovom režime jedine ak prevezmeš k tejto zložke prístupové práva z Trustedinstaller na Users, Everyone, System ak si prihlásený v účte ako Správca.

windows.old je možné zmazať v Núdzovom režime jedine ak prevezmeš k tejto zložke prístupové práva z Trustedinstaller na U

- Proc tak slozite, tedy v prípade ze mi neco uteklo, jde "windows.old" odstranit pres pravy klik na "c:\" -> "vlastnosti" -> "vycistit + systémové soubory" -> "predchozi instalace windows".
* Bez potreby SW tretí strany, nebo prebírání práv, popripade pomoci PowerShell ( pres DiskCleanup), nebo pomoci conzol3 CMD :

attrib -r -a -s -h C:\Windows.old /S /D
RD /S /Q %SystemDrive%\windows.old

(takeown /F C:\Windows.old /A /R and icacls C:\Windows.old /Grant Administrators:F /inheritance:e /T) /ZD , DiskCleanUP pro PowerShell.
[07%20Jak%20smazat%20složku%20Windows_old.gif    ]

Děkuji za odpovědi, díval jsem se na youtube jak se té složky zbavit. To ale nebyla nejdůležitější část dotazu. Nejvíc mě zarazilo že z "nastavení-aktualizace a zabezpečení-obnovení" část "vrátit se k předchozí verzi windows 10" zcela vymizela. Myslel jsem že to tam po uplynutí 10 dní zůstane, ale nebude aktivní tak jak to tam má kámoška.
Od doby co mi v létě aktualizace z verze 1607, zřejmě na verzi 1703 (tím si nejsem jist) zmršila pc jsem byl rád že jsem se mohl vrátit. Nucení k aktualizaci na současnou verzi 1709 začalo v listopadu a den co den to vyskakovalo až do ledna tohoto roku a já statečně vzdoroval. Pak mi to dalo asi měsíc klid a v únoru se to rozjelo opět tak jsem ji tam musel dát. Stejně nebude trvat dlouho a budou otravovat s další verzí zase. A jediné co přinese bude užrání dalších gigabajtů z disku. Jsem a ty neustály aktualizace silně alergický, mám je povypínany kde to jen jde a používám i "O&O ShutUp10" kde aktualizace zruším taky. To všechno samozřejmě zabírá jen částečně a jen dočasně

kde to jen jde a používám i "O&O ShutUp10" kde aktualizace zruším taky.

▪ Neber to zle, ale pak se nediv, ze ti pak neco nejede.
* Vyhledáváni zaplat je kuprikladu prvni vec, co Windows udela kdyz zadas navrat, kdyz mu to odstrelis, musís pocitat s jistou mozností, ze win nebude moc nekterou volbu zacit, nebo dokoncit, zobrazit ..

PS : V dnesni dobe, kde velikost ulozite neni problém a za posledních par let se zvetsil o nejakych 250%, alespon par Gb nejak neresim, jinak aktualizace jdou pozastavit (tusim na mesic?) na jeden klik v nastaveni -> Aktualizace -> pozastavit...

TiP ~ V moznostech v hlavni nabídce)mas i moznost "opravy", tak zkus stesti i tam.
▪ Nic nezkazis, ani projetím, kontrolou stavu OS pres consoli CMD :
[KONTROLA]

DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth
  

[OPRAVA]

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth  

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru