Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak vypálit 96kHz/24bit hudbu (stereo / multichannel)

Tak ještě jednou a pomalu:

Audio-CD vzniko jako první. Je na něm zaznamenán stereofonní zvuk s vzorkovací frekvencí 44,1 kHz a 16-bitovou hloubkou bez komprese (tzv. PCM). V této podobě zabere jedna minuta holého zvukového záznamu 2 x 44100 × 16 × 60 : 8 = 10 584 000 bajtů.
2 - stero, dvě stopy
44100 - vzorkovací frekvence v Hz
16 - bitová hloubka vzorkování
60 - počet sekund v 1 minutě
8 - 1 Bajt (B) má 8 bitů (b)!!! Pokud chceš velikost v bitech, 8 vynech. Pokud v bajtech, musíš dělit 8.

Data jsou zabezpečena kódováním FEC, přehrávač tak může korigovat určité množství chyb při čtení.
Data jsou přitom organizována do sektorů, které mají velikost 2352 B. Na disku přitom nenajdeš žádné soubory, je to jen proud dat! Pokud potřebuješ převést Audio-CD na pevný disk do souborového tvaru (abys je pak třeba převedl do MP3), musíš je tzv. nagrabovat, nemůže jen zkopírovat soubory, jako bys to udělal u běžných datových médií, protože tam prostě žádné soubory nejsou.

S vývojem PC přišly první pokusy využít CD na uložení dat. Ukázalo se, že data je třeba více zabezpečit proti chybám - pokud se objeví při přehrávání audia nějaká chybička, nemusíš ji poslechem vůbec poznat, nebo můžeš zaznamenat slabé prasknutí, nebo při větší chybě přeskok. Důležité je, že přehrávání pokračuje. A podobně je tomu i u grabování Audio-CD: pokud máš poškrábané CD, může se Ti stát, že pokaždé tu skladbu nagrabuješ trochu jinak, bude se lišit kontrolní CRC součet uložených souborů. Nicméně vzhledem k nedokonalostem ucha to nemusíš vůbec zaznamenat.
Ovšem - pokud máš na CD uloženy datové soubory, tak sebemenší chyba při čtení dat znamená katastrofu, soubor se nepřečte. Proto byla část sektoru na CD (který má 2352 B) vyhrazena pro další opravné kódy (konkrétně 304 B), aby se mohly přečíst soubory i při určitém poškození CD. Pro vlastní data tak zůstalo použitelných jen 2048 B. A tak vzniká ten rozdíl, s kterým si furt nevíš rady!

Edit:
Našel jsem konečně detailní popisy technologií a formátů. Zabýval se tím CD-R server, nyní DIIT.CZ:
CD Audio (CD-DA)
Super Audio CD
DVD-Audio

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny