Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přetaktování i7-ky v notebooku

Ahoj mám NTB ASUS K55VJ,eGPU GTX770 4GB,16GB RAM,i7 3630qm,1tb wd blue.Když hraju např GTA 5 nebo The Crew tak naměřím pomocí HWMonitoru že CPU už mělo na 7 vláknech z 8 (100%).Když cpu lehce přetaktuju bez toho abych šahal na Vcore a hlídal bych nízký teploty tak životnost CPU nesnížím nebo ano? Bude jen trochu víc topit a mít vyšší výkon nebo ne?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Lze zvýšit násobič až o 4 pro každou {4,2,1} core turbo max frekvenci, tedy až o 400MHz. Na napětí n…
Půjde to 22.03.2018 11:45
Půjde to
Určitě to musí jít taktnout ve Windowsech i kdyby to bios nepovolil jakože bych se ani nedivil.Něco…
The_Wolf_64 22.03.2018 21:52
The_Wolf_64
Tak to jsem nepochopil. Snížít krámu napětí a chtít OC je krutý oxymoron. Z které galaxie pocházíš?
mif 22.03.2018 21:56
mif
Pokud by nešlo OC provýst tak bych alespon skusil undervolting.
The_Wolf_64 22.03.2018 22:28
The_Wolf_64
Když notebook moc nezatěžuješ, udělá underwatting. poslední
karel 22.03.2018 22:38
karel

Lze zvýšit násobič až o 4 pro každou {4,2,1} core turbo max frekvenci, tedy až o 400MHz. Na napětí není třeba šahat. Je mi divné, že cpu má tak velký load, opravdu vše má na svědomí ta hra? U ivy bridge mi nešlo nastavit napětí přes throttlestop, ale jde to přes UEFI proměnné (přes ty se to nastaví trvale), ale nenastavoval jsem to, je možné, že i když bude napětí změněno, stejně to bude volbu ignorovat.

U 3630 QM to má smysl, protože je to stejná rodina jako 37xxQM nebo 38xxQM nebo dokonce 39xxXM, ale jen má nižší frekvence, má frekvence turba 3.2 / 3.3 / 3.4 GHz, tudíž ho posuneš na 3.6 / 3.7 / 3.8, ovšem pokud notebook nedosahuje dlouhodobě těchto (před i po přetaktování) těchto frekvencí při zátěži, pak to nebude mít význam.

Bohužel u ivy bridge mám pocit, že přetaktování násobiče není možné runtime přes throttlestop ve windows, ale musí se přes právě uefi proměnné přes grub setup_var., ne každý notebook, ale má dostupný dump proměnných a známé čísla proměnných.
můžeš zkusit intel xtu.

TDP má furt 45W, je ale možná, že jde o horší kus který víc topí a proto je označen jako 3630QM s nižšími takty, než stejný křemík, který by zvládal vyšší.

Závěr: Jedna věc je, zda to má teplotní/ energetický smysl a druhá věc, zda je notebook umožní, jsou různé způsoby, kde to povolit a nastavit(Pozor, většinou nestačí jen nastavit násobič, je to nutné i povolit, ve windows je výhoda, že když je to zamčené tak to vidíš, že to nejde). Nevím, jak jsou asus na tom a zda tam půjde nahrát třeba vlastní Intel ME firmware, který umožní i extra přetaktování.

Z vlastní zkušenosti mohu poradit, že přetaktování je wow a cool, ale prakticky se to nevyplatí. Jednak přetaktovat 4-core limit je stejně na nic, protože při 100% zátěži všech jader notebook už dost přesahuje zvládnutelný TDP, takže smysl může mít jen 2-core a 1 core, kde jsem napálil plných +400MHz. Další věc je, že funkce spotřeby roste rychleji než lineárně (kvůli potřebě vyššího napětí) (zjednodušeně P=C•f• U^2), takže v nějaké pásmu to roste krásně lineárně, ale když se blížíš k limitu frekvence, jádro potřebuje víc napětí na práci při této frekvence a pak tam je nad-lineární růst.

Určitě to musí jít taktnout ve Windowsech i kdyby to bios nepovolil jakože bych se ani nedivil.Něco jak MSI Afterburner ale na CPU.Když by OC nešlo tak alespoň undervolting abych mohl snížit teploty.Snižování napětí by nemělo poskodit CPU nebo ano?

Šla by ta i7 upgradnout na lepší? HM76 chipset

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru