Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Foobar2000, SACD a konverze

Dobrý den,
Prosím Vás, měl bych takový dotaz. Ten, kdo zná Foobar2000 jistě ví, že je vhodný pro přehrávání a konverzi mnohých formátů a různé HD hudby (DVD-A, SACD...).
Jelikož v poslední době chci několik SACD překonvertovat na WAV nahrávky, měl bych na Vás dotaz. Když otevřu SACD(iso) formát ve Foobaru2000, je všechno o.k. - nainstaloval jsem si k tomu plugin ,,foo_input_sacd...", (doufám tedy, že je nainstalován správně, protože v systémové složce ho mezi komponenty nevidím, ale SACD jdou od té doby normálně otevírat, přehrávat, takže asi o.k.)
SACD se tedy normálně rozbalí, první řada seznamu nahrávek je STEREO a další pod ní jsou pak MULTICHANNEL. Problém je spíše ten, že se mi už ve specifikacích ukazuje, že tyto nahrávky jsou jen 44,1 kHz. SACD sice mohou obsahovat 44,1 kHz 24 bit nahrávky, ale nejčastěji to jsou spíše 96 kHz nebo nejméně 48 kHz. Všimnul jsem si tedy, že když dám konvertovat tyto nahrávky (třeba ty multichannel) do WAV formátu, tak jsem následně zjistil, že tyto WAVy byly právě pouze 44,1 kHz 24 bit, což je dle mě nesmysl, protože tato konkrétní SACD jsou určitě 96 kHz. Na internetu - https://www.svetaudia.cz/recenze-foobar2000-zakladni-nastaveni-a-moznosti/164 jsem se následně dočetl, že mi tam bude asi chybět nějaký komponent, který umí provést konverzi na výstup nativního DSD. Cituji: ,,Přehrávat můžete dokonce obrazy SACD disků, které nemusíte nutně převádět do samostatných DSF souborů. Foobar2000 umožní v tomto případě volbu datového výstupu a vy si můžete zvolit nativní DSD stream (pokud to váš převodník podporuje) nebo alternativně PCM o násobcích samplovací frekvence 44,1 kHz."

Jenže ať jsem hledal, jak jsem hledal a jelikož angličtina, kterou už tolik nepoužívám, není pro mě ideální, jsem se nedopátral, jak udělat to, aby Foobar2000 konvertoval SACD sice do WAV, ale ne pouze do 44,1 kHz. On je tak jen nekonvertuje, on už rovnou při přehrávání v seznamu ukazuje oných pouhých 44,1 kHz, ale určitě má ukazovat minimálně 48 kHz či 96 kHz, což SACD právě většinou jsou.

Chci se tedy zeptat, kde bude problém a jak ho vyřešit, co tam případně nastavit či doinstalovat, aby mi FOOBAR konvertoval do plné kvality SACD a ne pouze přehrával a konvertoval do 44,1 kHz 24 bit, ale do plné kvality (96 kHz 24 bit...)?

(Popravdě mám i jiný program, kterým jsem to zkoušel ,,iso2dsd", který mi SACD předělal nejprve do DSDIFF, ze kterého jsem pak následně programem ,,dBpoweramp" překonvertoval do formátu WAV a hodnoty WAV nahrávek po konverzi byly takové, jaké mají být - třeba zmiňovaných 96 kHz, 24 bit, s vysokým bitratem. Je to takto ale velice zdlouhavé, protože to jsou dva kroky a trvá to poměrně dlouho, i hodinu).
Pomocí FOOBARU to trvá podstatně kratší dobu a je to jedním krokem.

Poradíte?
Děkuji moc!

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny