Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Foobar2000, SACD a konverze

Dobrý den,
Prosím Vás, měl bych takový dotaz. Ten, kdo zná Foobar2000 jistě ví, že je vhodný pro přehrávání a konverzi mnohých formátů a různé HD hudby (DVD-A, SACD...).
Jelikož v poslední době chci několik SACD překonvertovat na WAV nahrávky, měl bych na Vás dotaz. Když otevřu SACD(iso) formát ve Foobaru2000, je všechno o.k. - nainstaloval jsem si k tomu plugin ,,foo_input_sacd...", (doufám tedy, že je nainstalován správně, protože v systémové složce ho mezi komponenty nevidím, ale SACD jdou od té doby normálně otevírat, přehrávat, takže asi o.k.)
SACD se tedy normálně rozbalí, první řada seznamu nahrávek je STEREO a další pod ní jsou pak MULTICHANNEL. Problém je spíše ten, že se mi už ve specifikacích ukazuje, že tyto nahrávky jsou jen 44,1 kHz. SACD sice mohou obsahovat 44,1 kHz 24 bit nahrávky, ale nejčastěji to jsou spíše 96 kHz nebo nejméně 48 kHz. Všimnul jsem si tedy, že když dám konvertovat tyto nahrávky (třeba ty multichannel) do WAV formátu, tak jsem následně zjistil, že tyto WAVy byly právě pouze 44,1 kHz 24 bit, což je dle mě nesmysl, protože tato konkrétní SACD jsou určitě 96 kHz. Na internetu - https://www.svetaudia.cz/recenze-foobar2000-zakladni-nastaveni-a-moznosti/164 jsem se následně dočetl, že mi tam bude asi chybět nějaký komponent, který umí provést konverzi na výstup nativního DSD. Cituji: ,,Přehrávat můžete dokonce obrazy SACD disků, které nemusíte nutně převádět do samostatných DSF souborů. Foobar2000 umožní v tomto případě volbu datového výstupu a vy si můžete zvolit nativní DSD stream (pokud to váš převodník podporuje) nebo alternativně PCM o násobcích samplovací frekvence 44,1 kHz."

Jenže ať jsem hledal, jak jsem hledal a jelikož angličtina, kterou už tolik nepoužívám, není pro mě ideální, jsem se nedopátral, jak udělat to, aby Foobar2000 konvertoval SACD sice do WAV, ale ne pouze do 44,1 kHz. On je tak jen nekonvertuje, on už rovnou při přehrávání v seznamu ukazuje oných pouhých 44,1 kHz, ale určitě má ukazovat minimálně 48 kHz či 96 kHz, což SACD právě většinou jsou.

Chci se tedy zeptat, kde bude problém a jak ho vyřešit, co tam případně nastavit či doinstalovat, aby mi FOOBAR konvertoval do plné kvality SACD a ne pouze přehrával a konvertoval do 44,1 kHz 24 bit, ale do plné kvality (96 kHz 24 bit...)?

(Popravdě mám i jiný program, kterým jsem to zkoušel ,,iso2dsd", který mi SACD předělal nejprve do DSDIFF, ze kterého jsem pak následně programem ,,dBpoweramp" překonvertoval do formátu WAV a hodnoty WAV nahrávek po konverzi byly takové, jaké mají být - třeba zmiňovaných 96 kHz, 24 bit, s vysokým bitratem. Je to takto ale velice zdlouhavé, protože to jsou dva kroky a trvá to poměrně dlouho, i hodinu).
Pomocí FOOBARU to trvá podstatně kratší dobu a je to jedním krokem.

Poradíte?
Děkuji moc!

Předmět Autor Datum
Ono s tím SACD je to složitější než si myslíš. Vycházíš z představy, že data na SACD jsou kódována j…
Miloslav 24.03.2018 09:00
Miloslav
No a když nastavím v programu FOOBAR: TOOLS -> SACD -> PCM a tam nastavím vzorkovací frekvenci z výb…
David Dizzer 26.03.2018 16:18
David Dizzer
A co by se stalo, když nastavím PCM + DSD a ne jen PCM? Jaký v tom bude rozdíl? Jinak nastavit lze o…
David Dizzer 26.03.2018 16:21
David Dizzer
Ano, nakonec při nastavení na PCM či PCM+DSD lze nastavit na 88,2 kHz a opravdu se to překonvertuje…
David Dizzer 26.03.2018 16:41
David Dizzer
Jenže převod na 96 je právě "převzorkování", obdobné přepočtu obrázku na vyšší rozlišení ... detaily…
dsa 26.03.2018 18:40
dsa
Však já to na PCM nepřepočítávám. Dobře, ještě jednou Na převod používám zmiňované softwary ,,iso2ds…
David Dizzer 26.03.2018 19:14
David Dizzer
Nezlob se, ale nějaks to nepochopil. Co je to "plnohodnotné SACD" ??? Tam prostě žádné vzorky typu 1…
dsa 26.03.2018 19:50
dsa
Ano, já ti rozumím. Ale já žádné čísla nenastavuji, chápeš? Já 96 kHz vůbec nenastavuji, program to… poslední
David Dizzer 26.03.2018 20:01
David Dizzer
Jednou z výhod DSD je převod na analog ... jednoduchý výstupní filtr. Jakmile to převedeš na PCM 44,…
dsa 24.03.2018 10:22
dsa
Asi tak, pomocí těch dvou zmiňovaných softwarů mi to bezbproblému předělá do patřičných kodeků a for…
David Dizzer 26.03.2018 15:57
David Dizzer
Kvalita SACD je právě v tom DSD ... že A/D a D/A převodníky mají "přirozenou" linearitu. Jakmile to…
dsa 26.03.2018 19:00
dsa

Ono s tím SACD je to složitější než si myslíš. Vycházíš z představy, že data na SACD jsou kódována jako PCM, ale je do DSD (direct steream digital), kde data jsou uložena 1-bitově na samplovací frekvenci 2822,4 kHz. A z toho nemůžeš nikdy bez resamplingu získat 96 kHz, ale právě 88,2 kHz nebo 44,1 kHz. Foobar to tedy dělá naprosto správně.

Čili tvůj předpoklad, že "tato konkrétní SACD jsou určitě 96 kHz" je naprosto nesmyslný. Není problém si najít specifikaci SACD, kde je to podrobně vysvětleno.

Např. tady 849-cd-vs-sacd-vs-dvd-a-vs-usi-posluchace-i se dočteš:

...SACD, který je kódován 1bit modulací Delta-Sigma do výsledného DSD (DataStreamDigital) digitálního datového toku. Tento DSD tok využívá samplovací frekvence 2.8224MHz, což je 64-násobek hodnoty 44.1kHz, 64-násobný oversampling

Ano, nakonec při nastavení na PCM či PCM+DSD lze nastavit na 88,2 kHz a opravdu se to překonvertuje i přehrává s touto frekvencí, takže zvuk je i mnohem kvalitnější.
Co mě trochu zklamalo, že stejně FOOBAR nedokáže převozrkovat na 96 kHz, což právě ty dva zmiňované softwary umí a budu tedy používat pro převzorkování, převod a jiné operace stále je. Foobar budu alespoň používat na přehrávání těchto SACD ještě před jejich konverzí, abych si třeba poslechl, co vše obsahuje a podobně. Foobar dokáže vymáčknout těch 88,2 kHz, ale ty zmiňované dva softwary mi dají a převzorkují až těch 96 kHz. Ale i tak díky, Foobar buud nadále používat alespoň na přehrávání a prvotní otevírání SACD(iso) a hlavně pro převod DVD-A. Na plnohodnotnou konverzi pak ty dva zmiňované softwary. :)

Jenže převod na 96 je právě "převzorkování", obdobné přepočtu obrázku na vyšší rozlišení ... detaily si to "vymejšlí". Smysluplný převod je právě na ty "násobky".

Ale hlavně, pro využití kvality DSD (SACD) je třeba to poslouchat přes DSD převodník ... a ne to přepočítat na PCM :-)

Však já to na PCM nepřepočítávám. Dobře, ještě jednou
Na převod používám zmiňované softwary ,,iso2dsd" a ,,dBpoweramp" - nejprve dojde k převodu SACD(iso) na výstup DSDIFF, následně .dff soubory převedu na WAV, kde Bitová hloubka (Bit depth), vzorkovací frekvence (sample rate) a channels (kanály) jsou nastaveny ,,jako zdroj - (as source) - takže nedochází určitě k žádnému dopočtu. Konverze probíhá dle zdroje, tzn. pokud zdroj má požadované vlastnosti a hodnoty, tak konverze se provede na hodnoty tak, jaké má zdroj. Kdybych nastavil pevné hodnoty (ruční), tak ano, už dochází ke konverzi s dopočtem.

U FOOBARU jde pouze 88,2 kHz, protože zkrátka FOOBAR neovládá takovou konverzi, kde neumí převzorkovat na plnohodnotné hodnoty SACD. Proto nekonvertuje do 96 kHz ale do 88,2 kHz. Zkrátka FOOBAR k tomu není uzpůsoben, je potřeba jiné softwary k tomu uzpůsobené, naštěstí některé z mnoha mám. A jak jsem říkal, zmiňovaný převodník mám. Do PCM tedy nepřevádím, to převádí právě FOOBAR a "jen" do 88,2 kHz.

Tak díky za rady a poznatky, budu tedy využívat ty softwary. FOOBAR je jinak skvělý, protože dokáže právě konvertovat DVD-A, což zase neumí většina nebo téměř žádný jiný software, takže FOOBAR budu používat hlavně na DVD-A a ostatní média, přehrávání a konverzi. Na SACD pak jiné.

Díky, mějte se :)

Nezlob se, ale nějaks to nepochopil. Co je to "plnohodnotné SACD" ??? Tam prostě žádné vzorky typu 16b, 24b, atd. nejsou (a už vůbec ne něco s 96kHz). Tam je DSD (1b při cca. 2,8MHz). Takže "plnohodnotné" je pustit to do DSD převodníku. Lze to "bezeztrátově" přepočítat na PCM 44,1 88,2 176,4 atd. Ale pak to vyžaduje jiný převodník a jiný filtr. Přepočet (chceš-li, tedy převod) na 96kHz nedává vůbec smysl (vzorky musí mít celý počet bitů - víš, co je celé číslo ???).

Ano, já ti rozumím. Ale já žádné čísla nenastavuji, chápeš? Já 96 kHz vůbec nenastavuji, program to udělá tak, jaký je zdroj. Kdyby byl tedy zdroj 44,1 khz, převede to do 44,1 khz. Já tam žádné čísla opravdu nenastavuji. Navíc Hi-res hudba má taky 96 kHz a není to celočíselný násobek, přitom se běžně prodávají hi-res hudby s 96 kHz a určitě to není dopočet.
Ten program, který jsem zmiňoval, umožňuje ruční nastavení čísel 44,1, 88,2, 96 ......................, ale když zadám ,,STEJNÝ, JAKO ZDROJ", tak proč by to dávalo do 96 kHz, kdyby tomu tak nebylo? Je nastaveno přesně jako zdroj a dá to do 96 kHz, ručně jsem těch 96 kHz nenastavoval. Takže asi zdroj bude zřejmě těch 96 kHz, když je navoleno ,,stejné jako zdroj", proč by to konvertoval do jiných hodnot, než je zdroj?

Jednou z výhod DSD je převod na analog ... jednoduchý výstupní filtr. Jakmile to převedeš na PCM 44,1 (nebo i 88,2), vracíš se k problémům převodu na analog.

A pak je taky otázka, z čeho ty SACD jsou ... často z masteru pro CD :-(

Máš kvalitní D/A převodník pro DSD ??? Pokud ano, používej DSD. Pokud ne, nemá SACD smysl, stejně to musíš "degradovat" na PCM. Čím vyšší vzorkování zvolíš, tím nižší bude rozlišení. Máš pro zvolené vzorkování kvalitní D/A převodník ???

Asi tak, pomocí těch dvou zmiňovaných softwarů mi to bezbproblému předělá do patřičných kodeků a formátů jak jsem psal - viz výše.
A jestli je to celých 96 kHz nebo 88,2, to už je fakt detail a nebudu to řešit. Vlastně chci řešit jen a pouze to, jak udělat, aby foobar konvertoval a přehrával už rovnou v plné kvalitě - ukazuje totiž pouze 44,1 kHz a takto to určitě být nemá. Na netu v angličtině kdesi psali cosi o tom, že proč přehrává a konvertuje pouze do 44,1 kHz a kdosi tam zmiňoval nějaký chybějící modul či instalační balíček, který právě pak dokáže konvertovat a otvírat (přehrávat) v té původní, nebo alespoň nejblíže nejvyšší kvalitě, jaká na SACD je. 44,1 kHz určitě není o.k.. Proto se ptám, který modul to je a kde ho seženu na doinstalování do FOOBARU? Stejně jako SACD modul (dll) a nebo DVD-A mi ve foobaru chybělo a nešlo SACD ani DVD-A přehrávat ani konvertovat. Po doinstalování těchto modulů (foo_input_sacd...) atd... to pak už bez problému běželo.

Dotaz tedy směřuje tam, jak to je s tím modulem a jak udělat, aby foobar konvertoval v kvalitě, jaké je SACD a ne pouze do 44,1 Khz. To se týká i samotného přehrávání.
Jinak ano, převodník mám, jenže nechci dělat konverzi přes dva kroky přes zmiňované programy, což je na více než hodinu práce, ale pomocí FOOBARU. Doufám tedy, že mě chápete a že mi kdyžtak poradíte. Ostatní okolnosti, co se tu řeší, jsou sice pravdivé, ale akorát zdržují v dané problematice. Mě zajímá čistě a jen pouze teď ,,aby foobar přehrával a konvertoval SACD v takové kvalitě, v jaké byl nahrán". A ne do 44,1 kHz - chybí tam prý nějaký instalovaný modul, který je třeba jako zmiňované moduly na SACD a DVD-A, doinstalovat.

Díky

Kvalita SACD je právě v tom DSD ... že A/D a D/A převodníky mají "přirozenou" linearitu. Jakmile to přepočtu na PCM, tak si musím pořídit velmi kvalitní a drahý převodník D/A. Nějak mi pořád uniká, proč to přepočítávat ??? Když už to teda přepočítat chceš, tak 88,2kHz je "kvalita", pokud pro to máš kvalitní převodník, "na 96" to lepší nebude. Je to podobné, jako že CD je 44,1 a jinde se používá 48 ... taky nemá smysl to vzájemně přepočítávat.

Mimochodem, můžeš uvést, jaký máš převodník, popř. zesilovač a bedny?

Viz též: dsa [185.19.3.xxx] @David Dizzer, 26.03.2018 18:40

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru