Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Posouzení PC sestavy za 25.000 Kč

https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=76646A716C6A687A7

Rozpočet: 20-25 tisíc Kč

K základní desce vyšla recenze http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/zakladni-desky/test-asus-rog-strix-b360-g-idealni-cenove-dostupna-a-dobre-vybavena-matx-deska-pod-intel--5.html , líbí se mi na ní kvalitní zvuková karta, solidní napájení, chlazení VRM, pasivní chlazení pro M.2 a síťovku Intel. Trochu zamrzí absence DisplayPort, ale je tu aspoň HDMI. A cenově je velmi levná.

Jde o počítač pro domácí kancelář a po večerech pro sledování filmů, na počítači nehraju hry ani netaktuji. Uvítám podporu AES 256 kvůli on the fly šifrování (VeraCrypt).

Na SATA M.2 disku (NVMe je pro mě asi zbytečný) bude operační systém a aplikace. SATA M.2 mi přijde zajímavý, že jen připnu a přišroubuji jeden šroubek, pro SATA SSD bych musel montovat rámeček a řešit připevnění ve skříni.

Paměť mi asi stačí frekvence 2400 MHz, protože hry nehraji, ale časování CL15 nebo CL14 kvůli rychlosti a propustnosti (otvírám velké soubory o desítkách MB).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám pár poznámek Je otázkou, jestli nevystačit s boxovým (přibaleným) chladičem a kupovat chladič e…
ml1 18.04.2018 17:55
ml1
Děkuji za cenné rady. Mohlo by to vypadat nějak takto? https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?share… poslední
opeke 18.04.2018 19:33
opeke

Mám pár poznámek

Je otázkou, jestli nevystačit s boxovým (přibaleným) chladičem a kupovat chladič extra, ale v ceně sestavy jsou to drobné.
Ten chladič mi přijde dost drobný, ale má zvládat 3x víc než je potřeba pro váš procesor. A ty kecy k němu doslova příšerné, kdo to vymýšlí. Kdyby radši napsali jaký je rozdíl teplot při těch 180W namísto těch pohádek jak výrobce upravil výkoné tepelné trubice na vysoký výkon.

Žasnu jak zdražil windows. Já jsem naposledy kupoval krabicovku sedmiček za 4444 korun a to se OEM stále držely na 1800, stejně jako předtím visty i XP, tady najednou OEM stojí pomalu to co stála krabicovka.

Ono i ty paměti, ale tam jsem zdražení zaregistroval už dávno. Tedhy ovšem z 800 na 1600 za jeden 8GB modul, to jsem vychytal období konkurenčního boje, a vyčítal jsem si, že jsem nekoupil rovnou všechny 4 (pak jsem zjistil, že windows7 home stejně víc jak 16GB nezvládnou, takže se tak neděje).

M2 je rozhodně dobrý už jen tím, že pokud na to máte slot v MB (zdá se, že tam je), na nic jiného ho nepoužijete, zatímco SATA vám zabere pozici ve skříni, kde může být něco jiného (ani jsem nevěřil, jak rychle se dá obsadit 6 vývodů SATA). Navíc nejste škrcený rozhraním SATA, s tím byste 500 MB nedosáhnul (v nejnovějším počítači v práci mám start OS (linux mint) za 14 sekund od zmáčknutí power do připravenosti, ale tam disk slibuje rychlosti asi trojnásobné (1300MB/s)).

Na MB nemáte moc prostoru pro rozříření. Ale grafika je interní, takže všechny 4 sloty můžete použít pro PCI Express. Navíc televizní a další karty se spíš strkaji do USB než do PCI. Vlastně beru zpět, 4 sloty jsou na dnešní dobu až až.
Předpokládám, že vám nebude chybět staré PCI, ani paralelní a sériový port (ten se dá za pár korun dokoupit do PCI Express).

Vypalovačka je ta nejlevnější ale bohatě stačí, nedávno mi tato po roce odešla a ani nemám touhu to kvůli těm 400 reklamovat, prostě jsem koupil novou.

Zdroje jsou předimenzované, ale to vůbec nevadí. Seasonic je snad ještě pořád dobrá značka. Pokud jde o zdroj, kdybyste nevěděl co s penězma, tak tento mám vyzkoušený https://www.mironet.cz/silverstone-sstnj520-nightjar-series-platinum-520-w+dp247035/ má ho i alza https://www.alza.cz/silverstone-520w-nightjar-series-d1310582.htm?o=1 (zrovna toto je pro změnu levnější, než to bylo), ale pokud nestavíte tichý počítač (znamenalo by to mohutnější chladič koukám že váš procesor má TDP jen 65W, takže krychle o hraně 10cm ze žeber a s heatpipy by stačila, prostě aby ventilátor nemusel foukat skoro nikdy) je to asi mrhání penězma.

Nezapomnělo se na monitor, pokud má za něco stát, bude potřeba počítat 10 tisíc (pokud netrváte na 4K bude to míň). Mimochodem alza v popisku displejport uvádí. Jinak 4K projde i přes DVI (musí ale být kabel dual link, k monitorům se běžně dával jen single). Pro Full HD je postačující cokoliv včetně VGA.

Periferie jako klávesnici a myš taky neuvádíte, ale to jsou drobné.

Děkuji za cenné rady. Mohlo by to vypadat nějak takto? https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm?sharelist=76646A716E6C64774

Nemohu se rozhodnout pro DVD vypalovačku a u čtečky jsem původně zapomněl na rámeček, jinak by nevlezla do 5,25 pozice.

Co se týče chladiče, slyšel jsem, že ten přibalený k Intelu je hlučný. Proto jsem vzal SilentiumPC Fera, který je laciný a vychvalovaný.

Na základní desce jsou dva M.2 sloty, takže v budoucnu budu moct přikoupit ještě NVMe disk, pokud budu potřebovat.

Co se týče zdroje, tak nevím, u RMX se mi líbí, že je prý semipasivní a nehlučí. Ale netrvám na něm, je fakt, že je drahý.

Doplnil jsem monitor, je to počítač na práci (psaní textů ve wordu, excel apod.), ještě budu muset zajít někam do showroomu, jestli 4K monitor není na práci nevhodný. Chtěl jsem ho i kvůli těm filmům, ale vlastně na něm taky netrvám, abych si zase nekazil oči celodenním koukáním "do barevna".

Základní deska asi nemá DisplayPort, ověřil jsem na webu výrobce https://www.asus.com/cz/Motherboards/ROG-STRIX-B360-G-GAMING/specifications/. Nicméně si myslím, že desku jsem vybral správně, nemá skoro žádnou chybu (s drobnou vadou neexistence USB-C, ale to se dá přežít, žádné zařízení s kabelem na USB-C stejně aktuálně nevlastním).

Děkuji za radu, že pro DVI musím koupit speciální kabel, budu na to myslet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru