Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Inštalácia Linuxu Mint

Menej vírov, ktoré sa na počítač dostanú, nie mojou zásluhou.

ale to si něco dlouho pleteš a už zase se vymlouváš na cizího.
ostatně malware z webu napadající tupý prohlížeč se nevyhýbá ani linuxu, jenže "bezpečný" linux nemá čistící nástroje.

po těch letech jsem měl za to, žes dostal rozum a z extrémního počtu školáckých chyb, které jsi tu řešil, že ses aspoň trochu poučil.
jestli si dodnes myslíš, že "to samo", že ty za nic z toho nemůžeš, opak je pravdou a zůstal jsi beznadějnou lamou a veškerý čas, co ti tu lidi věnovali, je zbytečný.

když je uživatel trotlem, systému nepomůže ani svěcená. když sám spouští zavirované soubory nebo si nechá nainstalovat downloadery malware, pak ten systém svým trotlpřístupem prostě zničit musí.

"bez vědomí uživatele" je situace typická spíše pro větší sítě, kde řadový uživatel nemá své okolí pod kontrolou (neprovedené aktualizace, lamy s administrátorskými právy v síti).
neaktualizovaný systém pak bývá zasažený síťovým virem bez přispění uživatele. jenže obrana je dost primitivní a nejsou k tomu třeba ani stovky nekompatibilních m$ aktualizací. přitom doma máš aktualizace pod svou kontrolou.

co zabezpečit proti síťovým virům:
xp: zranitelnost služby server, zranitelnost staré verze sdílení
w7: doporučuju bezbolestný update na "sp2". zranitelnost staré verze sdílení aj. lze řešit měsíčními security updaty. na degenerativní meltdown záplaty kašlat.
w8-w10: nemám na ně kladný názor, nechci je používat, jejich historicky odfláknuté zabezpečení nepřináší proti w7 nic nového. sodou okolností se to pokusila záplatovat verze 1803 w10, která tím komplikuje sdílení tiskáren v síti a jejíž vnucená instalace se příliš nepovedla.

ale nemám pocit, že by se tyto případy týkaly některého z desítek tvých problémů.

dlouhodobě jsi tu laboroval s usb krámy (flashky, externí disky). v jejich popravování jsi byl výkonnější než většina blond sekretářek.
moje zkušenost je taková, že léta funkční flashka dokáže odejít po jednom neschopném vysunutí = když ji půjčím spolupracovníkovi v práci (mrchosoftem úmyslně schovávanou ikonu bezpečného odpojení neznají).
ale aby si třeba vypnuli extrémně nebezpečnou funkci autorun/autoplay je ani nenapadne.

při těchto znalostech na úrovni bfu si tu dovoluješ prohlašovat, že viry se na pc nedostanou tvou zásluhou - buď doteď nechápeš, nebo rovnou lžeš.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny