Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nestabilní wifi, internet, lagy

Ahoj,
již několik týdnů mám problém s internetovým připojením. Internet byl u mě doma vždy stabilní a poměrně rychlý (20MBit/s). Mluvím zde o wifi připojejí. Před nějakou dobou se wifi stala velmi nestabilní, internet se začal lagovat, zaznamenával jsem vysoké procento ztráty packetů a zpomalil se asi na 3MBit/s. Stále mluvím o wifi, kabelový internet z routeru je celou dobu v naprostém pořádku. Zkusil jsem tedy restartovat router, vrátit do továrního nastavení, zkusil jsem změnit všechny kanály, co šly a ustálil jsem se na kanálu 11, který byl nejideálnější. Všechno bylo ok, ale internet byl stále o poznání pomalejší než původně a teď se zase vše vrátilo do původního (špatného) stavu. Už si nevím rady, zkontroloval jsem překrývání různých wifi přes inSSIder, vše by mělo být v pohodě, ale bohužel není. Kabelový internet ze stejného routeru, jako jde wifi je naprosto v pořádku. Wifi je nestabilní, laguje se, rychlost downloadu rychle a šasto kolísá mezi 3MBit/s a 16MBit/s.

Předem děkuji za všechny rady a informace.

Router: TP-LINK WR841N
Provider: O2 (50/5 MB/s - VDSL ) - ze strany poskytovatele by mělo být vše v pořádku
PC: Lenovo IdeaPad G700
OS: Win10

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak jsem sehnal nový napájecí adaptér, rychlost se stabilizovala, takže můj hlavní problém je vyřeše…
Makarek 05.06.2018 18:28
Makarek
máš low-end router, nejspíš mizerný / skoro žádný signál, proto jsi to řešil vložení repeateru do ce…
lední brtník 05.06.2018 22:20
lední brtník
Samozřejmě, že ty stěny zázračně nezmizí, ale fakt, že ta wifi několik let fungovala bez problému a…
Makarek 06.06.2018 08:36
Makarek
když někdo přesune router kvůli skříni nebo mu do cesty postaví ledničku, nemusí si hned všimnout zh…
lední brtník 06.06.2018 20:47
lední brtník
Patro, o kterém mluvíme vypadá nějak takhle: https://ctrlv.cz/Ealh Když připojím k laptopu kabel, i…
Makarek 07.06.2018 10:17
Makarek
Vedle routeru mas nejaky slaby signal. Mal by byt >= -30 dBm. Skontroluj co nemas na routri nastaven…
Kilo.Viktor 07.06.2018 16:37
Kilo.Viktor
Transmit power je nastaveno na High.
Makarek 07.06.2018 21:43
Makarek
Aky signal ukazuje telefon (tablet) pri tom routri? Najlepsie ak by si to mohol odmerat v porovnatel…
Kilo.Viktor 07.06.2018 22:10
Kilo.Viktor
Na telefonu jsem naměřil přímo vedle routeru signál kolísající mezi -45dBm a -55dBm. Na stejném míst…
Makarek 07.06.2018 22:42
Makarek
Vyskusaj vypnut ten repeater a este raz odmeraj signal pri routri s pocitacom aj telefonom. Ak to ne…
Kilo.Viktor 08.06.2018 01:15
Kilo.Viktor
Reset do továrního nastavení i vypnutí repeateru jsem zkoušel hned na začátku a nic se nezměnilo. Mo… poslední
Makarek 08.06.2018 08:39
Makarek

Tak jsem sehnal nový napájecí adaptér, rychlost se stabilizovala, takže můj hlavní problém je vyřešen. Teď se pohybuje rychlost okolo 5MB/s stabilně. Od původního ideálu to má ale stále poměrně daleko, takže pořídím asi i nový router a mělo by být všechno v pořádku.

máš low-end router, nejspíš mizerný / skoro žádný signál, proto jsi to řešil vložení repeateru do cesty.

1) nový router nejspíš nebude mít větší výkon, protože ten je omezený normou. takže co čekáš, že se stane po výměně routeru?

2) signál je nejspíš mizerný proto, že v cestě stojí tajný počet zdí. po výměně routeru se s těmi zdmi stane co - ony zázračně zmizí?

tisíc lidí tu mívá problém s příjmem wifi. málokoho napadne napsat, co je to za barák: panelák má rušení od sousedů (ale uvádíš kontrolu inssiderem, ok, škoda že screen je tajný), rodinný domek mívá strop mezi patry. a za ty léta snad jen jediný přiložil náčrtek uspořádání.

Samozřejmě, že ty stěny zázračně nezmizí, ale fakt, že ta wifi několik let fungovala bez problému a najednou se děje to, co se děje, asi není zapříčiněn tím, že se ty stěny rozšířily. Bydlím v rodinném domku a router je ve stejném patře, jako pokoj.

Právě to, že ta wifi najednou z ničeho nic začla dělat takovéhle psí kusy, mě dost překvapilo, když si s nastavením nikdo nehrál a žádná nová wifi v okolí tu (asi) není. Takže jediné, co mě napadlo je, že už router odchází, protože už přece jenom není nejmladší.

když někdo přesune router kvůli skříni nebo mu do cesty postaví ledničku, nemusí si hned všimnout zhoršení signálu a nepřikládá takovým věcem význam.
respektive router už před předtím mohl mít nic moc signál a takové změny to mohly dál zhoršit. (signál se šíří blbě přes zdi a ještě hůř přes šikmé zdi v cestě)
adaptér jsi vyměnil, fajn.
ale jak screen z inssideru, tak náčrtek uspořádání by pomohl v hledání co změnit, nabo kam líp umístit repeater.
připadá ti náčrtek jako moc práce? zkus ascii-art.

ta wifi několik let fungovala bez problému

a mezitím domů přibyly chytromobily, to je další šutr úrazu. router nemá odolně nastavenou wifi, ale kdeco má na "auto".

Na telefonu jsem naměřil přímo vedle routeru signál kolísající mezi -45dBm a -55dBm. Na stejném místě mi na notebooku kolísá poměrně rychle signál mezi -30dBm a -60dBm.

Repeater jsem přemístil do prostřední chodby. Měřil jsem rychlost u routeru a teď večer jsem z wifi vycucal download 15MB/s. V cílovém pokoji jsem z toho dostal 8MB/s.
Jestli je to zapříčiněno přemístěním repeateru, kdo ví. Kvalita signálu každopádně stojí celkem za prd. Měřeno u routeru: https://ctrlv.cz/OmF3

Vyskusaj vypnut ten repeater a este raz odmeraj signal pri routri s pocitacom aj telefonom. Ak to nepomoze doporucujem vyresetovat router do tovarneho nastavenia a znova ho nastavit. Ak to ani potom nepomoze, tak bude zrejme vadny. Signal totiz nesmie kolisat ked si pri routri. POsledna moznost ako to opravit je update firmware, pripadne aj downgrade firmware.

Reset do továrního nastavení i vypnutí repeateru jsem zkoušel hned na začátku a nic se nezměnilo. Momentálně se router nějak umoudřel, v jeho blízkosti jede wifi rychlostí 25MB/s, stejně jako přes kabel, a v cílovém pokoji asi 15MB/s, což je shodné s původním výkonem. InSSider ukazuje signál -45dBm - -51dBm. Netuším, co se změnilo, že to najednou funguje "správně", ale myslím si, že je jen otázka času, kdy to zase zblbne. Pak zkusím přeinstalovat firmware a když ani to nepomůže, vyměním celý router.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru