Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rozdil verzi a k cemu slouzi virtualenv

Ahoj poradno.
Nevite nekdo, jakej je rozdil mezi tim, kdyz pouziju "virtualenv" nebo "virtualenvwrapper" a k cemu slouzi, nebo proc bych je mel pouzivat, vyhoda pri tvorbe mojeho projektu typu jako flask, django, pyramid ? Zkratka jestli se bez toho obejdu. Kdyby sel i nazorny priklad tak jen lip.
K instalci pouzivam klasickou systemovou konsoli + py_konsoli ve Windows 10 PRO.
Jeste jednu otazku, jaky jednoduchy IDE prostredi zdrama by jste na to pro zacatecnika doporucili ? I kdyz si vetsinou vystacim jen s konsoli, jen je to nekdy neprehledny jak je tam vic souboru tak se v tom rychle stracim :-/
Dekuji.

Předmět Autor Datum
Nevite nekdo, jakej je rozdil mezi tim, kdyz pouziju "virtualenv" nebo "virtualenvwrapper" virtuale…
Falonni 05.06.2018 14:08
Falonni
virtualenv je viac pre Windows a virtualwrapper skor pre Linux. - To samozrejme neni pravda. - "Fla…
XoXoChanel 05.06.2018 14:35
XoXoChanel
Dekuji vyreseno rad zkusim. poslední
Diamant 05.06.2018 18:45
Diamant

Nevite nekdo, jakej je rozdil mezi tim, kdyz pouziju "virtualenv" nebo "virtualenvwrapper"

virtualenv je viac pre Windows a virtualwrapper skor pre Linux. Preco s tym robis ked nepoznas ze virtual = virtualné, pustit iba virtualno.

virtualenv je viac pre Windows a virtualwrapper skor pre Linux.

- To samozrejme neni pravda.
- "Flask" znam, ale nepouzivam (bohuzel uz nejakou dobu o nem nemam prehled tak nemohu rict), ale u "Django", kde je dulezité pochopit jednu zakladni vec, kdyz spustis tvou konsoli a das instalovat Django "kam se nainstaluje ?" (root/koren).
- A kde je problém ? Problém je v tom, ze kdyz mas treba v PC projekt na Python 2.x nebude kompatibilni treba s Django 2.x, tomu vsemu se da vyhnou pres "VirtualEnviromment" (virtualni prostredi).
- A jak to funguje ? Po vytvoreni a spusteni tvého (ENV) kdyz nainstalujes "Python + Django" tak verze tak jak jejich 'nastaveni' budou platit jen pro tvé virtualni prostredi, muzes pouzit (izolovat) jakou verzi chces, aniz by ti to delalo nejaké konflikty nekompatibilnich knihoven jiné verze..

Priklad :

- Jestli mas jiz naistalovany "Flask", nebo "Django", spust konsoli "Python" a nahledni (zobraz) na jeho verzi :

import django
django.get-version()

*Coz ti vrati dejme tomu verzi [2.1.x]

[82504-verze-django-jpg]

- No, jenze jak to ted udelas kdyz potrebujes jinou verzi "Django" nebo mas treba projekt na ver : [1.8] ? Urcite nebudes pokazdé preinstalovavat "Django" z PC podle toho ktery zrovna potrebujes. Tak jen "spustis|vytvoris" tvuj virtualenv kuprikladu (python -m venv poradna) a pak ho aktivuj ('poradna/scripts/activate'), nainstalujes vse potrebné ke startu tvého projektu, co ja vim treba PIP (nebo joho aktualizaci), python + "Django" pip install Django + "pozadovana verze" , zminovali jsme verzi [1.8], tak treba ji.
- Ted opet spust consoli python a znovu zadej prikaz pro zobrazeni verze Django a hop ! mas [1.8]. Kdyz se odhlasis z ENV zadas opet django.get-version() zobrazi se verze [2.1x], "tudiz muzes pouzit rozdilné verze zaraz na jednom PC"
* Nejsi limitovany jen na jedno ENV, vytvorit si jich muzes treba 10 jestli chces, po této strane nejsi nejak limitovan.
[82505-env-poradna-png]

Vice o virualenv :>: : https://pypi.org/project/virtualenv/

Jak je tam vic souboru tak se v tom rychle stracim

[TiP] ~ :i: Tak pouzij 'tree' - strom
[82507-tree-poradna-jpg]

Jaky jednoduchy IDE prostredi zdrama

- Muzes zkusit "PyCharm" (2018) : https://www.jetbrains.com/pycharm/
- Pod OS typu Ubuntu bych doporucil jednoduchy ale vyborny (hodi se na projekty i typu :i: Raspberry/python, Flask, Django nebo i treba Bledner, pritom zustava docela LIGHT, nakych 70Mb pro instalacni balicek) "Wing IDE": https://wingware.com/
* Na projekty Django pouzivam Eclipse (jelikoz mam licenici z prace), ale potrebuje provést nejaké zakladni nastaveni prostredi, interpreta, etc kde pro zacinajici nemusi byt snadné ho efektivne ovladat. Neboj se jich stahnout vic, zkusit a udelat si sam nejaky prehled volby ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru