Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dualboot windows 10 a Elementary OS

Dobrý den,
mám notebook značky Dell Inspiron 5537. Notebook má reinstalované Windows 10 home a zároveň jsem si tam chtěl naistalovat Linux Elementary OS. Windows instalace proběhla v pořádku a následně i instalace Elementary OS proběhla v pořádku. Teď už se dostávám k jádru věci, při startu počítače mi bohužel nenaběhne GNU GRUB zavaděč a nabootuje to hned Windows 10, Linux naběhne pouze když se v UEFI dostanu na boot menu a zvolím, aby OS naběhl z totožného disku jako jsou Windows 10 a nabootuje to Linux... Prošel jsem snad všechny fóra, zhlédl všechny videa ohledně dualbootu Win 10 a Ubuntu, popřípadě Elementary OS. Poprvé jsem si myslel, že to je chyba instalace, ale po čtvrtém pokusu to stále nejde. Fast start mám vypnutý, to také psali někde na fóru.

Děkuji moc za vaše rady.

Předmět Autor Datum
Aha, pokud máš problémy s GRUB, pak postuduj, co je Grub Customizer a jak na to, ev. Boot-Repair-Dis… nový
tojezdenek 12.06.2018 13:52
tojezdenek
W10 se instaluje "do EFI", ten Linux Elementary máš nainstalovaný "do MBR". Takže holt se každé boot… nový
dsa 12.06.2018 20:03
dsa
A volis tam v tom BIOSe UEFI boot alebo legacy boot? Neni to jedno. Na 1 disku existuju 2 mozne spos… nový
MMnereg 13.06.2018 00:58
MMnereg
Až teď jsem si bohužel všiml, že ten linux mám na legacy bootu, děkuji za vaší odpověď. poslední
Petr_Vaško 13.06.2018 11:09
Petr_Vaško
Nainstaluj "lepší" Linux, třeba Fedoru, ta umí také UEFI boot. Grub UEFI umí, ale asi instalák Eleme… nový
Rce 13.06.2018 02:26
Rce

W10 se instaluje "do EFI", ten Linux Elementary máš nainstalovaný "do MBR". Takže holt se každé bootuje jinak. Pokud to ten Linux umí, připrav instalaci pro UEFI a nainstaluje se "společně" s W10. Teď ale už je "nasr..ý" v MBR (chtělo by to "odendat", třeba opravou z W10 a až pak novou instalaci pro UEFI).

A volis tam v tom BIOSe UEFI boot alebo legacy boot? Neni to jedno. Na 1 disku existuju 2 mozne sposoby bootu, ak ti tie W10 bootuju v UEFI mode (mas UEFI boot v BIOSe enabled) tak si musis nadrbat na disk nejaky uefi grub alebo co ma tvoj linux, linuxov je trilion to si musis poriesit pre svoj sam.

Nainstaluj "lepší" Linux, třeba Fedoru, ta umí také UEFI boot. Grub UEFI umí, ale asi instalák Elementary to dělá blbě. Musel bys reinstalovat Grub se vším všudy, není to neřešitelné, ale na delší přednášku, na kterou nemám čas ani místo tady. Zkus prostudovat jak se instaluje Grub, najdeš na Netu spoustu článků, i v češtině.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru