Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem siet - rozvod - struktura

Chcem sa spytat:
firma am niekolko miestnosti cca 5, nieje celkom jasne kolko ludi bude kde sediet v kazdej cca 2-3.
Moznosti: 1. natiahnut od switchu samostatne kable plus nejaka rezerva - probem s prechodom z miestnosti do miestnosti
2. do kazdej miestnosti natiahnut jeden kabel a pripojit nanho dalsi 5 - 8 portovy switch
co je vyhodnejsie, pripadne lepsie vzhladom na rychlost, odozvu - predpokladam ze 1, ale bol by to velky rozdiel oproti 2?

Předmět Autor Datum
ach jo. Síť se nenavrhuje od zeleného stolu, ale tak, aby vyhovovala aplikacím, které na ní poběží.…
touchwood 02.07.2008 20:24
touchwood
to je prave to, bude sa pracovat na vzdialenej ploche s databazami, takze v podsatte aj server je ta…
Truhlik 02.07.2008 20:31
Truhlik
Cat6 (jakož i ostatní normy) se dělá v několika provedeních - UTP, FTP, STP
touchwood 02.07.2008 21:02
touchwood
no aj 5e by stacilo, nie? mam taky dojem ze ten router ma len 100 Mb linky
Truhlik 02.07.2008 21:43
Truhlik
Myslim, ze cat6 je tu zbytocna. Podla poziadaviek a popisu prostredia by som zvolil variantu2. Preti…
fleg 02.07.2008 22:04
fleg
presne tak, najvecsi problem - prechod medzi kancelariami. V podstate mam moznost odskusat rozdiel m…
Truhlik 02.07.2008 22:18
Truhlik
Zapojenia switchov do serie sa bat nemusis. Nejake lagy nehrozia. Samozrejme ak tam nebudete mat nej…
fleg 03.07.2008 10:15
fleg
Já tohle řešení nemám rád, chápu ale že to někde jinak nejde. Když už, tak bych alespoň koupil nějak…
strejdabrabenec 03.07.2008 10:31
strejdabrabenec
Ja pouzivam nemanazovatelne smc a zyxely a nekusu sa. Ono z casu na cas sa kusne kazdy switch. Napos…
fleg 03.07.2008 11:20
fleg
Zkusím ty smc a zyxely. Vím že se každý switch může kousnout, pokud to je ale 2x do týdne tak je to…
strejdabrabenec 03.07.2008 11:33
strejdabrabenec
reálně: Cisco je prostě jiná třída. V rabótě jich mám několik a všechny ještě nebyly restartovány (u…
touchwood 03.07.2008 16:15
touchwood
Ano, jedine cisco totiz garantuje u svych vyrobku plnou rychlost na vsech portech najednou. 3com toh… poslední
JR_Ewing 05.07.2008 08:27
JR_Ewing
bát se nemusí, ale měl by respektovat normy, tj. maximální počet serializovaných segmentů. Mám pocit…
touchwood 03.07.2008 16:17
touchwood
Pokud to nedojde do takového extrému se kterým jsem se setkal.15 kanceláří za sebou a v každé switch…
strejdabrabenec 03.07.2008 16:27
strejdabrabenec
Nie, pointa je taka, ze z routra, pripadne za router pridaneho 1Gb switcha pojde do kazdej kancelari…
Truhlik 04.07.2008 23:03
Truhlik
no právě...
touchwood 02.07.2008 22:45
touchwood

ach jo.

Síť se nenavrhuje od zeleného stolu, ale tak, aby vyhovovala aplikacím, které na ní poběží.

Pokud budou všichni síť používat jen k prohlížení internetu nebo stahování pošty, bohatě bude stačit i topologie nastíněná jako č.2, nicméně bude to hodně náchylné k závadám a rovněž ne moc rychlé.

Pokud např. na síti poběží nějaký systém klient-server (účto, databáze obecně, vývojové prostředí apod.), rozhodně řešení č.2 je silně nevhodné.

Jinak opravdu nechápu, co ti dneska brání natahat Cat6 (podporuje bezproblémově gigabit) kabeláž a zakončit ji kvalitními krabicemi a keystony? Když budeš šetřit, je to 16 portů, nejlevnější 16-portový gigabitový manageovatelný switch do racku pořídíš okolo cca 5000Kč, kabeláž vyjde na cca 6Kč/metr, jedna krabice i s keystony je cca 300Kč. Když budeš počítat průměr 20m/jedno vedení, jsi na částce cca 11000Kč za obstojnou síť, která se nesloží po pár měsících jako domeček z karet a bude fungovat i se složitějšími aplikacemi.

to je prave to, bude sa pracovat na vzdialenej ploche s databazami, takze v podsatte aj server je tam len tak proforma, na ukladanie nejakych tych svojich veci.
privod adsl, namerana rychlost 3,5 Mb, out 350 kb, za tym ADSL modem, odtial do routra 1 wan, 4x ethernet. Takze za to este musim supnut dalsi switch. Rack nieje. modem a router je na desktop serveri.
Apropo, cat6 , tusim su na to specialne koncovky, lebo ten kabel co sme mali, bol hruby jak slak , a do klasickych eth. koncoviek sa jednoducho nevosiel.

Myslim, ze cat6 je tu zbytocna. Podla poziadaviek a popisu prostredia by som zvolil variantu2. Pretiahnut 1 kabel bude jednoduchsie ako tahat zvazok uz v postavenych kancelariach.
Dokonca si tipujem, ze konecne riesenie nebude zakoncene ani zasuvkami v miestnosti ale priamo povedie do pc. Takychto rozvodov som uz robil niekolko a vyhovuju vacsine mensich firiem.
Samozrejme keby som mal rozvod navrhnut podla svojich moznosti nieco v style tacvuda. Pred nedavnom sa mi stalo, ze po pridani servera do kancelaria majitelia chceli zrazu, aby som im kable nejako upratal. Siet vytvaral uz niekto predomnou, takze som len pogulal ocami, vysvetlil im, ze topologia sa planuje ovela skor a kable "zruloval" do trubiek z elektropredajne.

presne tak, najvecsi problem - prechod medzi kancelariami. V podstate mam moznost odskusat rozdiel medzi 1 a 2 variantou, nakolko na routri mam este 3 porty volne, jeden z neho ide do switcha, takze prepojim jedno pc zo switcha rovno do routra a uvidime. Len som chcel vediet ci s tym ma niekto nejake skusenosti osobne, najlepsie niecim podlozene. diky.

Já tohle řešení nemám rád, chápu ale že to někde jinak nejde. Když už, tak bych alespoň koupil nějaké kvalitnější switche (3com) protože ty nejlevnější šunty se budou každou chvíli kousat. Nedávno jsem podobnou síť "zdědil", je to neštěstí. Každu chvíli jim to někde nejde a musí se restartovat nějaký ST-LAB switch za 3 stovky, snažím se alespoň postupně vyměnit switche za lepší.

Ja pouzivam nemanazovatelne smc a zyxely a nekusu sa. Ono z casu na cas sa kusne kazdy switch. Naposledy sa mi doma kusol 24 portovy manazovatelny signamax. Predtym bezal 2 roky v pohode.
Takze kusavosti by som sa nebal a pchat vsade 3com sa mi nezda 2x efektivne. Ono je to nieco podobne ako tvrdit, ze siet=cisco. Pritom existuje kvalitativne porovnatelne a cenovo mozno skoro az radovo nizsie riesenia.

Zkusím ty smc a zyxely. Vím že se každý switch může kousnout, pokud to je ale 2x do týdne tak je to docela otrava. Těch switchů je tam tolik že pracvděpodobnost kousnutí některého z nich je dost velká. Všude 3comy nedávám, jenom na strategická místa. Navíc jsem kupoval minule 16-portový 3com za cca 1600 Kč vč. DPH, což je myslím cena slušná a srovnatelná s noname. A co se týče restartu těch switchů, tohle je ještě lehce proveditelné. Když jsem pracoval pro wifi providera, jet někam 16 km, vylízt na střechu, na stožárek, rozšroubovat krabici jenom kvůli restartu switche, to si pak člověk rozmyslí jestli se vyplatí kupovat to nejlevnější.

reálně: Cisco je prostě jiná třída. V rabótě jich mám několik a všechny ještě nebyly restartovány (uptime několik let). Navíc jejich možnosti jsou na míle od jiných "neznačkových". Tím netvrdím, že neznačkové jsou špatné, pár jich mám taky nasazeno, ale u Cisco se dokážu za takovou síť bez problému zaručit...

bát se nemusí, ale měl by respektovat normy, tj. maximální počet serializovaných segmentů. Mám pocit, že to je max. 5 segmentů (tj. 3 switche v řadě za sebou), pak už není zaručeno, že ethernetové rámce projdou do timeoutu (a pokud neprojdou, dochází k "rozpojování" sítě)

Pokud to nedojde do takového extrému se kterým jsem se setkal.15 kanceláří za sebou a v každé switch od kterého to šlo zase dál. V posledních kancelářích jsem naměřil závratnou rychlost 20-30 kb/s při stahování z internetu, na začátku šly 2 megabity. Udělali jsme tam kompletní novou síť, switche vyházeli a je klid.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru