Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem EXIF hodnota "Gain Contrlól" "High / Low gain Up / None - čím určena, na čem závisí

Zdar, v EXIF datech fotáku je pole "Gain Control", mě by zajímalo, co vlastně znamená a jak je definovano nebo při jakém ISO se použije None, Low / High Gain up. Souvisí to s zvolenou hodnotou ISO nebo spíš osvětlením scény?

Nějak to souvisí určitě s ISO hodnotou, vlastně se to dá přeložit jako Zesílení nebo zisk. Mě zajímají detaily a jak to souvisí s těmi 2 věcmi. Dá se říct od kterého ISO je to high a do kterého low? Liší se nějak proces snímání fotografie při Low a High nebo je to jen hodnota bez významu?

Předmět Autor Datum
co je Gain control: https://cs.wikipedia.org/wiki/Automatick%C3%A9_vyrovn%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_citliv…
touchwood 03.07.2018 10:39
touchwood
co znamená latentní obraz (v souvislosti s digit.fotografií)? A "zesílený" snímač je nesmysl, co jsi…
tofo 03.07.2018 12:24
tofo
koukám, že vůbec netušíš, jakým způsobem vzniká digitální fotka. Za CMOS snímačem musí být zesilovač… poslední
touchwood 03.07.2018 16:45
touchwood

co je Gain control: https://cs.wikipedia.org/wiki/Automatick%C3%A9_vyrovn%C3%A1v%C3%A1n%C3%AD_citlivosti

V případě snímačů obrazu se jedná o to, jak moc "přesný" či zesílený musí snímač být, aby zachytil správně latentní obraz. Tedy ano, ISO koreluje s citlivostí (a ta zase s osvětlením scény). Rozdíl je v tom, že ISO je u digifotky virtuální, jakási zpětná kompatibilita s chemickým procesem.

Jinak jak to přesně je přepočteno či nastaveno, to záleží od komponent foťáku a jeho firmware obrazového procesoru.

koukám, že vůbec netušíš, jakým způsobem vzniká digitální fotka. Za CMOS snímačem musí být zesilovač nepřímo úměrný tomu, jak je pixel tohoto snímače malý (čím menší snímač, tím je potřeba větší zesílení, protože počet kvant dopadajících na snímač logicky klesá, tudíž snímač produkuje menší napětí). Teprve až pak je na řadě A/D převodník, který převede analogové úrovně signálu na digitální data. Dnes je samozřejmě zesilovač, převodník a digitální procesor integrovaný v jednom čipu, to ale neznamená, že se signál nezesiluje.

http://fotofokus.cz/2018/04/17/digitalni-snimace-zpracovani-obrazu/

edit: a latentní obraz je totéž co u chemického procesu, tedy světlo zachycené snímačem v určitém okamžiku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru