Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr IT VŠ

Ahoj,
Mám za sebou maturitu na průmyslovce, baví mě předměty spjaté s programováním - poměrně slušně ovládám C#, trochu hůř C a javascript. Problém je, že krom toho mě ve škole skoro nic nebavilo, hlavně matematika mi přišla zbytečná. I tak jsem nicméně na tom byl se známkami mezi nejlepšími, takže si myslím, že má cenu pokračovat ve škole.

Pořád se nemůžu rozhodnout, na jakou VŠ s IT zaměřením jít a napadlo mě, že by se tu mohli najít třeba nějací absolventi z jedné z mou vybraných škol, co by mi mohli poradit.
1) Nabízí se mi lehčí cesta na UHK fakulta FIM - pravděpodobně bych měl víc času na brigádu v oboru současně se školou - na druhou stranu v Hradci bude nejspíš o dost méně pracovních příležitostí než v praze. Vyučované předměty mě nijak neoslňují, je tam hlavně Java, kterou neovládám.

2) Druhou možností je fakulta FIT na ČVUT - je tam velký výběr nepovinných předmětů, mezi kterými mě plno z nich zaujalo. Je jasné že tahle škola toho naučí mnohem víc a v Praze je víc práce v oboru, otázka je jestli bych krom učení něco dělat navíc vůbec stíhal. Jestli se prostě vyplatí jít na těžší školu, nebo je lepší udělat si papír někde na lehčí.

Ještě než někdo začne psát, že škola nikoho programovat nenaučí - to sice ne, ale je schopná studenta dobře nasměrovat. Navíc nejsem v programování úplný nováček.

Budu vděčný za všechny rady.

Předmět Autor Datum
Bez matiky si moc nedokážu představit, že umíš programovat. ;-) Jinak osobně si myslím, že nic menš… nový
touchwood 06.07.2018 17:53
touchwood
A k cemu je programatorovi matika kdyz by programoval treba enterprise veci? Delam to deset let a za… nový
MaSo 06.07.2018 18:08
MaSo
Matematika je důležitá v tom, že Tě naučí myslet přísně logicky, což je u programování naprostej zák… nový
Zdenál 06.07.2018 18:12
Zdenál
Naprosty zaklad programovani je algoritimizace a datove struktury, coz nema s matikou nic spolecneho… nový
MaSo 06.07.2018 18:13
MaSo
Algoritmizace je prakticky čistá matika. nový
touchwood 06.07.2018 18:36
touchwood
Přesně tohle jsem nechtěl :-D S tou matikou absolutně nesouhlasím. Jediný případ, kde jsem potřebova… nový
GTS 06.07.2018 20:57
GTS
tohle všechno už dneska za vás řeší engine nebo knihovny Samy tak nějak od sebe se snesly z nebeský… nový
hynajs 07.07.2018 10:17
hynajs
Samy tak nějak od sebe se snesly z nebeských výšin. Sorry, ale já zatím nemám v plánu vyvíjet UE4 :… nový
GTS 07.07.2018 10:28
GTS
na VŠ budeš mať určite matice, limity, funkcie, derivácie, integrály, ďalej diskrétnu matematiku ( B… nový
Mlocik97 07.07.2018 14:33
Mlocik97
Po 3 letech jsem si říkal, že bych mohl zhodnotit, jak moje volba dopadla a případně tím nasměrovat… nový
GTS 18.06.2021 15:08
GTS
Palec nahoru. Takhle by to na poradnách mělo vypadat, že ten co se ptá se po čase ozve, jak svůj pro… poslední
Yarda 19.06.2021 12:38
Yarda

Přesně tohle jsem nechtěl :-D
S tou matikou absolutně nesouhlasím. Jediný případ, kde jsem potřeboval matiku ze střední byly vektory, když jsem ve volném čase dělal script do hry.
Jinak ať mi někdo ukáže kde využiju vyšší matiku, při psání normální desktopové/webové/mobilní aplikace. Určitě je matika potřeba na tom nejvíce low levelu, třeba při popisování objektů ve 3D prostoru, ale tohle všechno už dneska za vás řeší engine nebo knihovny. Tahle argumentace s matikou mi příjde úplně mimo.
Algoritmizace je o logickém uvažování. Matika, tak jak mi jí na střední nutili byla o tom zapamatovat si postup a pak ho zopakovat na jiném příkladu - vím že všechny věci v matice do sebe zapadají a dávají smysl, ale bohužel to většina učitelů není schopná moc dobře podat.

tohle všechno už dneska za vás řeší engine nebo knihovny

Samy tak nějak od sebe se snesly z nebeských výšin.

Určitě je matika potřeba na tom nejvíce low levelu

Psal jsem teď funkci kombinace_s_opakovanim($pocet_lahvi,$pocet_druhu) pro web cestovní kanceláře, protože potřebuji počítat ceny pobytu pro různé kombinace osob a jejich věků.
PHP není zrovna "nejvíce low level".

Samy tak nějak od sebe se snesly z nebeských výšin.

Sorry, ale já zatím nemám v plánu vyvíjet UE4 :) a když budu, není problém se to doučit v budoucnu. Já se učím něco pro to, abych to mohl použít, ne že se učím něco pro to, protože možná někdy 1% z toho použiju.

Kombinatorika mě snad jediná bavila :-D Jinak jí ale nepovažuju za extrémně složitou, na VŠ budou určitě mnohem větší nesmysly:)

na VŠ budeš mať určite matice, limity, funkcie, derivácie, integrály, ďalej diskrétnu matematiku ( Binárne relácie, Grupy, Okruhy a telesá, Boolovské algebry a zväzy, grafy, digrafy, stromy, výroky, kalkul,) atp.

Po 3 letech jsem si říkal, že bych mohl zhodnotit, jak moje volba dopadla a případně tím nasměrovat další studenty, kteří teď čelí podobnému rozhodnutí. :-)

Nakonec jsem se rozhodl pro druhou, náročnější cestu - FIT. Popravdě jsem čekal, že to bude těžké, ale v reálu to byl opravdu masakr, kde nás dokončilo bakaláře v řádném termínu jen zlomek z těch, kteří tři roky zpět nastupovali. Musím ale říct, že mi studium na této fakultě vážně rozšířilo obzory a už se na computer science nedívám jen zjednodušeným pohledem typu "můžu jít kódit weby, nebo třeba konfigurovat cisco routery". Člověk se tam neučí jeden programovací jazyk, aby s ním mohl vyžít do konce života, ale učí se přemýšlet a řešit abstraktní složité problémy.

Takže na obhajobu těch, kteří tu kdysi psali o důležitosti matematiky v tomto oboru, musím říct, že pokud člověk míří výš, tak je to skutečně důležité. Je pravda, že může jít člověk patlat většinu běžných aplikací bez těchto pokročilých znalostí, na druhou stranu, takový typ lidí asi nechodí studovat na takové školy a nemá až tak vysoké ambice, s kterými tenhle typ škol počítá.

Rada pro uchazeče tedy zní, že by si v první řadě měli rozmyslet, co je jejich cílem a jestli je vůbec baví se učit, protože pokud je pro toho daného člověka 99% studia utrpením, tak to většinou nemůže skončit úspěchem. Pokud vás ale baví přemýšlet a namáhat si mozek nad řešením nejrůznějších problémů, myslím, že budete s touto volbou spokojení.

Palec nahoru.
Takhle by to na poradnách mělo vypadat, že ten co se ptá se po čase ozve, jak svůj problém vyřešil pro poučení ostatních.
:-)

https://kutilska.poradna.net/questions/3086670-zapalovani-jawa-21-jak-ukostrit-kabel
https://pravo.poradna.net/questions/3083273-prodej-elektronickych-zarizeni-z-usa-v-cr

Mne by třeba zajímalo, jak dopadla tahle dívenka, už by mohla mít dostudováno:
https://www.zive.cz/poradna/pomoc-studentce-v-it-co-je-vazne-zoufala/sc-20-cq-607352/default.aspx?consultanswers=1

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru