Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jedna složka je na síťovém disku offline

Zdravím. V kanceláři máme s kolegy dohromady 6 PC a aby měli k pracovním souborům přístup všichni, používáme na ukládání pracovních souborů síťový disk (nevím přesný typ, ale je to něco takového: #utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_term=wd-my-cloud-personal-3-5-4tb-usb-3-0.
Ke konci minulého týdne se najednou jedna z mnoha složek na tomto disku začala chovat divně ve vztahu k mému PC. Začal být problém s ukládáním a kopírováním souborů. Všechny soubory jsem tam viděl, ale když jsem se tam pokusil uložit např. výkres, tak to hlásilo, že požadované umístění neexistuje. Když jsem se tam snažil něco přímo nakopírovat, tak se nic nestalo a když jsem se snažil přímo ve zmíněné složce kopírovat soubory, tak se taky nic nestalo. Jediná možnost, jak se mi dařilo do složky soubory dostat bylo nedříve je nakopírovat do jiné složky síťového disku a pak je přehodit do konkrétní problematické složky. A to fungovalo. Tyto potíže, ale na začátku tohoto týdne zmizely a nahradili je jiné a taky dost divné. Teď už do té složky mohu ukládat i kopírovat bez problémů, ale soubory, které tam uložím nebo nakopíruju z mého PC tam vidím jen já. Nikdo z kolegů je tam nevidí a nenajde.
Všiml jsem si, že některé tyto soubory, mají ve stavovém řádku průzkumníka uvedeno: Stav offline: offline (je třeba synchronizovat) - viz obrázek zde: Offline]Offline]Offline
Zatím se zdá, že se takto chová jen jedna jediná složka, bohužel ta nejpoužívanější. Možná jsem omylem zmáčkl nějakou nevhodnou kombinaci kláves nebo klikl na nějaké menu co jsem nechtěl, ale neuvědomuju si to. Všiml jsem si, že se při kliku pravým myšítkem v rozbalovacím okně nachází i volba Pracovat Offline, nebo něco takového, ale nejsem si vědom, že bych to spustil. Na druhou stranu to ale nelze ani vyloučit.
Ještě doplním, že jsem zkoušel síťový disk restartovat fyzicky i ho softwarově v mém PC odpojit a znovu připojit a problém přetrvává. Disk provozujeme v kanclu už několik let a taková věc se na něm zatím neobjevila. Mám ale podezření, že je to spíš nějaké nastavení mého PC...
Neměl by prosím někdo tušení, proč to takhle zlobí a hlavně jak to vrátit do původního stavu, abych mohl normálně fungovat a moje soubory viděli i ostatní?
Předem děkuji. Jura

Předmět Autor Datum
Tak se problém nějakým zázrakem (nebo aktualizací nebo bůh ví čím) vyřešil sám.
j.ur.a 23.10.2018 18:01
j.ur.a
normální disk pro sdílení souborů v kanclu je síťový, aspoň 2-diskový nas. tuto usb frašku vymyslel…
lední brtník 23.10.2018 21:39
lední brtník
Omlouvám se, nevšiml jsem si, že jsem postnul USB disk. Náš disk je samozřejmě síťový, ovšem zda je…
j.ur.a 18.11.2018 11:33
j.ur.a
jo, je to psané už výš. ale jestli je centrálním úložištěm originálů souborů pouze jediný disk, fak…
lední brtník 18.11.2018 12:05
lední brtník
Máme nastavené zálohování důležitých souborů v podstatě okamžitě po uložení pomocí GoodSync na disk… poslední
j.ur.a 18.11.2018 14:33
j.ur.a

Omlouvám se, nevšiml jsem si, že jsem postnul USB disk. Náš disk je samozřejmě síťový, ovšem zda je 2-diskový nevím. Myslím si ale, že ne - na dva disky je ta bedýnka moc malá.
Nicméně problém s offline složkou se nějak vyřešil sám, takže už to asi nemusíme řešit. Snad se to nebude opakovat.
Díky

jo, je to psané už výš.
ale jestli je centrálním úložištěm originálů souborů pouze jediný disk, fak docela riskujete.
hodilo by se mít nějakou zálohu toho wd, stačí offline po práci, i kdyby to měl být (když to přeženu) třeba jen raspberry s připojeným sata diskem.

jinak předpokládám, že máte v kanclu profi verze windows a používáte "pracovní síť" s normálním sdílením, žádnou homogroup.
na vašem "wd cloudu" běží nějaký mini linux se sambou, na rozdíl od m$ tam není uměle omezený počet připojení, ale stejně preferuju klasické mapování disku místo pochybného procházení okolních pc v průzkumníku.

Máme nastavené zálohování důležitých souborů v podstatě okamžitě po uložení pomocí GoodSync na disk jednoho z pracovních PC a naopak datové soubory Outlooku, které jsou uložené v každém PC se zálohují na síťový WD.
Co se týče nastavení sítě, sdílení apod. tak to si spravuje šéf a já se do toho moc vrtat nechci.
Každopádně díky za názor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru