Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vir ve Format Factory stažený ze Slunečnice.cz

Nefungoval mi starší Format Factory pro kopírování DVD do PC. Dříve mi někdo radil nějaké programy, ale buď to nebylo česky nebo to nefungovalo frre (stáhlo se vždy jen 5 minut WinX DVD ripper). Vyřešil jsem to stažením nejnovější verze Format Factory a vyřešilo se to, kopírovalo to už normálně do pc.

Mezitím jsem, nevím proč, přeinstalovával nějaké programy a Format Factory jsem měl opět ve starší verzi a protože jsem chtěl nyní opět dvd kopírovat a něslo to, rozhodl jsem se pro stažení nejnovější verze Format Factory ze slunecnice.cz

A STALO SE TOTO: Stáhl jsem si soubor a když jsem ho instaloval, nejednou zmizel. Nikde nešel najít. Opakoval jsem to ještě jednou, znovu stáhl a znovu chtěl instalovat a výsledek byl stejný. Format Factory se nenaistaloval a zmizel.

Chtěl jsem to proto stáhnout ze stahuj.cz a tam mi to ukázalo, že program obsahuje VIR nebo MALWARE. Co teď s tím bude nejlepší udělat? Přeinstalovat notebook, nebo stáhnout nějaký AVG free apod.? Co by kdo poradil?

Předmět Autor Datum
Vyměnil bych obsluhu PC za někoho, kdo nepoužívá slunečnici a stahuj.
touchwood 14.08.2018 11:47
touchwood
Měl jsem za to, že to na slunečnici kontrolují proti virům. Pokud potřebuji program, který je i v če…
Svátek99 14.08.2018 12:37
Svátek99
Přeinstaluj to. Rozhodně bezpečnější, než stahovat AVG Free ze Slunečnice.
karel 14.08.2018 11:54
karel
No jo, asi to bude lepší...
Svátek99 14.08.2018 12:38
Svátek99
https://free.drweb.com/aid_admin/?lng=en DVD ISO Dr.Web live Výroba: https://www.pendrivelinux.com…
ahasver.chamachir 14.08.2018 12:40
ahasver.chamachir
Potřebuji si dát uložit nějaké zálohy než to přeinstaluji (Firefox, Thunderbird, Office Outlook) na…
Svátek99 14.08.2018 15:02
Svátek99
Nemaj obavy, ak vytvoríš bootovacie médium na fleške cestou Yumi a AV: Live Dr.Web, žiaden vírus ani… poslední
ahasver.chamachir 14.08.2018 16:03
ahasver.chamachir

Potřebuji si dát uložit nějaké zálohy než to přeinstaluji (Firefox, Thunderbird, Office Outlook) na flešku. Ale jak mohu zabránit tomu, že si spolu s tou zálohou přenesu na flešku i ten vir, který mám v notebooku a pak se mi hned nedostane znovu do nově přeinstalovaného notebooku, až tam budu dávat zálohy z flešky?

Nemaj obavy, ak vytvoríš bootovacie médium na fleške cestou Yumi a AV: Live Dr.Web, žiaden vírus ani malicius nemá šancu, lebo ty nabútuješ mašinu z USB pri uspatých dátach na pevnom disku vlastným systémom postaveným na jadre Linuxu pre Dr.Web iba do RAM pamäte. Po reštarte mašiny sa RAM automaticky zmaže, žiadne dáta sa nezapisujú na pevný disk ani inde, do Biosu apod..

Ak by aj bol vírus na USB, žiadnym spôsobom sa neprenesie na pevný disk z flešky alebo z RAM pamäte lebo mu chýba inštalačný príkaz, inštrukcia šírenia a zapisovania.

Teoreticky: Ak by aj takýto vírus niekto dokázal na mieru vyrobiť, Dr.Web by ho okamžite detegoval a označil, ako škodnú.

Jediná a objektívna forenzná kontrola na škodú je cestou externého média z flešky, lebo sa kontrolujú dáta pri uspatom systéme na disku o.i. aj na rootkity apod. svinstvo, ktoré pri bežných AV nemusia byť odhaliteľné. Ak bude časť kódu rozdelená pri spustení OS, pritom sa jedna jakože neškodná časť dát otvorí po načítaní iba do RAM a druhá časť (tiež neškodá) zostane ukrytá v súboroch. AV v spustenom OS ju nemusí odhaliť.

Na fleške môžeš skusit aj dualboot/multiboot, napríklad:

Eset SysRescue live z ISO,
Kaspersky SysRescue, Bitdefender SysRescue live z ISO, apod.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru