Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešenoAnketa R9 280X dožila, má smysl ji trápit horkovzdušnou pistolí?

Zdravím,

ještě dnes jsem hrál na Asus R9 280X (přes 4 roky stará), nicméně při sledování videa na YT jsem přepnul v Chromu na druhou kartu (FB) a zbělal obraz (zvuk chvíli šel, pak začalo bzučení (zřejmě BSOD)) a po restartu byl monitor bez signálu, větráky se na grafice točily. Poslední rok občas na setinu problikl obraz a dělo se to pouze tehdy, pokud paměti běžely na bios default 1600 MHz, když jsem frekvenci stáhl na 1500 tak to přestalo (dodnes tenhle "trik" fungoval), takže chyba zřejmě bude zde.

Je možný aby paměti byly natolik horký aby se vlivem tepla postupem času poškodily spoje a vznikl tak vyšší odpor, tedy vyšší nestabilita pamětí? Je to asi 10 let zpět, kdy takto přestaly po nějaké době fungovat první série PS3 Fat nebo XBox 360 Arcade/Elite a většinou pomohla terapie horkovzdušnou pistolí v oblasti CPU a GPU. Má smysl to zkoušet (samozřejmě v mém případě zahřát paměťové čipy)?

Teď jsem si koupil nový laptop, takže koupě nové grafické karty by mohlo narušit rozpočet (bavíme-li se o RX 580 a výš, 1050Ti mám momentálně v laptopu (to mi na nějaké to LoLko stačí)).

Prosím, aby se vyjádřili ti, kteří se s podobným problémem setkali a zkoušeli to řešit podobně, zda-li trouba nebo horkovzdušná pistole pomohla, či naopak to byla jen ztráta času. Pro ostatní jsem vytvořil anketu.

Děkuju

Zkoušeli jste nefunkční grafiku (či jiný PCB) opravit zahřátím v troubě nebo horkovzdušnou pistolí?

17%
25%
25%
33%

Předmět Autor Datum
Kdysi jsem pečením vzkřísil notebook Asus, který nešel zapnout (rozsvítily se pouze kontrolky, ale o…
antibalda 25.08.2018 05:12
antibalda
No, zkusím a uvidím. Youtuber Louis Rossman zase naopak tvrdí, že problémem nejsou cínové kuličky, a…
Grille 25.08.2018 10:16
Grille
Souhlas, až na tu teplotu. Myslím, že je potřeba vyšší. Hlavně dnes při použití bezolovnaté pájky. S…
Lukas1982 25.08.2018 10:20
Lukas1982
V prosinci mi přestala fungovat 280x, oddělal jsem chlazení a pekl na 10 minut asi na 190 stupňů a z…
GTS 25.08.2018 15:20
GTS
OT: Asi super kvalita ty grafiky dneska, u R9 280X apod se píše často že skončili,mám několik nVidií…
sambilionk 25.08.2018 15:38
sambilionk
Nakonec jsem teda venku vzal tu horkovzdušnou pistoli a deset minut jsem jezdil dokruhu kolem GPU př…
Grille 25.08.2018 17:44
Grille
Takže super, povedlo se :-) Ať to vydrží. poslední
Lukas1982 25.08.2018 17:49
Lukas1982

Kdysi jsem pečením vzkřísil notebook Asus, který nešel zapnout (rozsvítily se pouze kontrolky, ale obraz nezobrazil). Poprvé jsem základní desku pekl v troubě při 200°C 10min. Nutno je samozřejmě oddělat veškeré možné příslušenství (hlavně baterii). Notebook začal fungovat, ovšem fungoval cca půl roku, poté se problém opakoval. Další, druhé pečení sice také pomohlo, ale pouze na cca týden (cínové kuličky pod BGA čipy byly už značně poškozené). Poslední pečení už nezabralo vůbec.

Takže pokud to chceš zkusit, vůbec nic tím nezkazíš. Máš dvě možnosti - grafika buď začne fungovat nebo zůstane mrtvá. Já si vždycky říkám, když takto něco opravuji, tak že to horší už stejně nebude, když už je to rozbité :puff:

No, zkusím a uvidím. Youtuber Louis Rossman zase naopak tvrdí, že problémem nejsou cínové kuličky, ale samotný defektní čip, který se částečně "rozhýbe" vlivem vyšších teplot, ale že jakmile je to prostě křáp, tak křápem zůstane. Ohledně cínových kuliček teď před pár měsíci mluvil, ale týkalo se to případu bendgate u iPhonů 6/7, kdy se snad použila špatná technologie uchycení PCB k šasi a právě častým používáním telefonu přestala fungovat dotyková plocha nebo se telefon zacyklil do boot loopu protože se ty cínové kuličky těmito postupnými ohyby ničily.

Souhlas, až na tu teplotu. Myslím, že je potřeba vyšší. Hlavně dnes při použití bezolovnaté pájky. Shodou okolností jsem kdysi dávno taky pekl desku z notebooku Asus se stejnou závadou.

Jen s tím rozdílem, že jsem nastavil na troubě 240 stupňů a pekl 7 minut. Říkal jsem, že to může fungovat měsíc nebo půl roku ať si do té doby kamarád sežene jiný notebook. No, fungoval dalších 5 let :-) To samé se povedlo i u některých grafik.
Celková úspěnost takových 70% Lepší to zkusit než rovnou vyhodit.

Pro tazatele: Hlavně s tím po upečení nemanipuluj, jen otevři troubu a nech tu kartu přirozeně vychladnout.

Nakonec jsem teda venku vzal tu horkovzdušnou pistoli a deset minut jsem jezdil dokruhu kolem GPU přímo na paměťové čipy, pak čekal půlhodiny a dal to dohromady. Grafika naštěstí funguje, neregistroval jsem žádný problik nebo něco podobného, rovnou jsem přehrál přes DOS jiný BIOS od Asusu, akorát od té nepřetaktované edice (core 1000 MHz / RAM 1500 MHz). Moje zkušenosti s OverDrive nebo Afterburnem jsou strašný a po nějaké době stejně grafika jela v defaultním režimu.

Jinak pro sambilionka: z tohoto bych nevinil AMD, PCB dělá Asus a paměti, které dělaly problém byly od SK Hynixu. Jinak známý zhruba před rokem pekl GTX 780, Asus DirectCU II, ten měl vyloženě problém s GPU, protože mu házela artefakty.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru