Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešenoAnketa R9 280X dožila, má smysl ji trápit horkovzdušnou pistolí?

Zdravím,

ještě dnes jsem hrál na Asus R9 280X (přes 4 roky stará), nicméně při sledování videa na YT jsem přepnul v Chromu na druhou kartu (FB) a zbělal obraz (zvuk chvíli šel, pak začalo bzučení (zřejmě BSOD)) a po restartu byl monitor bez signálu, větráky se na grafice točily. Poslední rok občas na setinu problikl obraz a dělo se to pouze tehdy, pokud paměti běžely na bios default 1600 MHz, když jsem frekvenci stáhl na 1500 tak to přestalo (dodnes tenhle "trik" fungoval), takže chyba zřejmě bude zde.

Je možný aby paměti byly natolik horký aby se vlivem tepla postupem času poškodily spoje a vznikl tak vyšší odpor, tedy vyšší nestabilita pamětí? Je to asi 10 let zpět, kdy takto přestaly po nějaké době fungovat první série PS3 Fat nebo XBox 360 Arcade/Elite a většinou pomohla terapie horkovzdušnou pistolí v oblasti CPU a GPU. Má smysl to zkoušet (samozřejmě v mém případě zahřát paměťové čipy)?

Teď jsem si koupil nový laptop, takže koupě nové grafické karty by mohlo narušit rozpočet (bavíme-li se o RX 580 a výš, 1050Ti mám momentálně v laptopu (to mi na nějaké to LoLko stačí)).

Prosím, aby se vyjádřili ti, kteří se s podobným problémem setkali a zkoušeli to řešit podobně, zda-li trouba nebo horkovzdušná pistole pomohla, či naopak to byla jen ztráta času. Pro ostatní jsem vytvořil anketu.

Děkuju

Zkoušeli jste nefunkční grafiku (či jiný PCB) opravit zahřátím v troubě nebo horkovzdušnou pistolí?

Ne (neměl jsem možnost vyzkoušet) 2x
17%
Ne (myslím si, že je to ztráta času) 3x
25%
Ano (nepomohlo mi) 3x
25%
Ano (pomohlo, byť jen dočasně) 4x
33%

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny