Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nefunkční mechanika CDROM

Dával jsem dohromady starý počítač, na který jsem nainstaloval svůj originál windows 98. Ale bohužel jsem vyhodil nefunkční disketovou jednotku. Z ikon "Tento počítač" mi zmizela ikona CDROM. Počítač funguje normálně ale bez CDROM. Při startu počítače reaguje CDROM svítící diodou ale to je tak vše co dělá. Jak zprovoznit CDROM, kde vzít ovladače. Disketu s ovladači už nemám a disketovou jednotku taky ne. Děkuju za pomoc.
Petr z Kladna

:.(

Předmět Autor Datum
A je vidět ta jednotka alespoň v BIOSe nebo v DOSu? Windows98 pracují i se základním ovladačem a neb…
Flash_Gordon 09.07.2008 21:20
Flash_Gordon
Petře z Kladna, mechanika je vidět v BIOSu? Jak jste nainstaloval Windows, když PC neví o mechanice?
Kurt 09.07.2008 21:21
Kurt
Windows jsem instaloval, když mi mechanika ještě fungovala. Pak jsem ji odpojil, něco jsem tam ještě…
Petr 42 09.07.2008 21:31
Petr 42
I Win XP občas tvrdošíjně trvají na disketovce - zkus si od někoho půjčit, nebo koupit ojetou za pár…
kmochna 09.07.2008 21:31
kmochna
jojo, ted sem taky na fungl nove masine s raid polem musel ve sklepe vyhrabat disketovku a najit fun… poslední
djdave 17.07.2008 22:38
djdave
Na CDROM netreba ziadne ovlaadce, Win98 si ju sam najde a rozpozna. Ak nie je uvedena ani v spravcov…
MM.. 09.07.2008 21:31
MM..
Ve správci zařízení je ale je tam žlutý vykřičník.
Petr 42 09.07.2008 21:39
Petr 42
A pravy klik - vlastnosti pise co? Je v spravcovi uvedeny aj jej nazov/typ alebo len nejaka vseobecn…
MM.. 09.07.2008 22:02
MM..
abys kvůli jednomu malému problému nezaložil ještě další tři dotazy, oživím to tu (ehm, nenajít svůj…
lední brtník 17.07.2008 13:54
lední brtník

A je vidět ta jednotka alespoň v BIOSe nebo v DOSu?
Windows98 pracují i se základním ovladačem a nebo v DOSovém režimu určitě (jen nejsou k dispozici featury jako vyrovnávací paměť pro čtení, podpora názvů nad 12 znaků (včetně přípony) atd).....

Čili chyba Win98 to není.

Na CDROM netreba ziadne ovlaadce, Win98 si ju sam najde a rozpozna. Ak nie je uvedena ani v spravcovi zariadeni tak je bud vadna alebo zle zapojena/najumprovana. Alebo nemas nainstalene ovladace k zakl.doske, ale aj bez nich by mal CDROM najst a zobrazit v spravcovi zariadeni, ak je funkcna.

P.S. ked odpojis disketovku tak v BIOSe nastav FDD na "None" a pripadne mozes aj v integrated peripherals zakazat FDC controller. Disketovka ale s nefunkcnou CDROM nema nic spolocne.

A pravy klik - vlastnosti pise co?
Je v spravcovi uvedeny aj jej nazov/typ alebo len nejaka vseobecna?
Instaloval si ovladace k zakl.doske? CD mechanika je zapojena spravne? Je sama na konci kabelu? Prepojka nastavena na master? Uz si nastavil v BIOSe FDD na None? FDC na disabled?

P.S. nemozes skusit tie Win98 nainstalovat uplne nanovo bez disketovej mechaniky? (nabootujes z instalacneho alebo bootovacieho CDROM, na instalaciu W98 nepotrebujes disketovu mechaniku.
Ak by tvoje CD WIn98 nebolo bootovacie tak da sa napalit si bootovacie CD, ktore bude fungovat tak ako disketa, pouzijes napr. CDburnerXP a v menu mas nastavenia bootovacieho CD, tam sa da dat nacitat disketu (vytvorit .ima) a das to vypalit ako bootimage a mas bootovacie CD ktore funguje presne ako disketa. Subor .ima - image standardnej startovacej diskety W9x sa da najst napr. aj na www.bootdisk.com)).

abys kvůli jednomu malému problému nezaložil ještě další tři dotazy, oživím to tu (ehm, nenajít svůj původní dotaz, přestože ti moderátor uvede link, to chce diplom za vytrvalost, ale ne za inteligenci)

když jsi vyhodil nefunkční disketovu, a máš pocit že ji ještě potřebuješ, kup si v pcbazaru za 50,- jinou

cdrom nepotřebují žádné zvláštní ovladače, podmínkou ovšem je že máš buď nainstalovaný ovladač chipsetu své základní desky (viz předkolega mm..), nebo už novější windows tvůj chipset znají. pokud starý board obsahuje čipovou sadu intel, najdeš ovladač k boardu u nich pod názvem "intel chipset inf update"

jestli máš potíže zjistit chipset na svém boardu, otevři pc a podívej se na jména největších švábů, budou bez chladičů. nebo použij programy aida, everest, siw - vypíšou ti přesně z čeho se tvůj krám skládá.

nahrát bys je tam mohl přes přidání tvého disku k jinému pc. nepředpokládám žes dokázal rozchodit usb flashku, když ti nefunguje ani cd, čili tudy zatím cesta nevede. disketovka z bazaru je na dnešní dobu sice opruz, ale pro tebe aspoň něco. pokud máš funkční síť, můžeš stahovat z netu.

funkci cdrom ověříš tak, že dáš bootovací cd do mechaniky, a pokud tvůj bios podporuje boot z cd, uvidíš nějaké startovní menu z cd. v tom případě možná jen není přiřazené písmeno mechaniky ve windows - vidíš cd ve správci hardware?
když jsi vytrhoval disketovku ven - nepotáhnul jsi/neotočil i kabel od cd? zkontroluj.
bios by měl cd mechaniku vidět, ale u starých krámů z dob wirdows98 to vždycky neplatilo, na to nebyl spoleh. dnešní biosy už s tím problém nemají.

pozn.: pokud v dnešní době musím přeinstalovávat starý šrot, a má dost paměti >128mb, dávám tam už jen dříve neoblíbené/nenažrané win_me - na rozdíl od win98 nemívají potíž s hardwarem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru