Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oddělení/zamíchání mono zvuku do stereo skladby - možnosti sloučení

Mám otázku na zvukové mistry ohledně mixování mono stopy (např hlasu) a stereo signálu (instrumentály) a i reverzní (oddělení).
Například, když si někdo chce z písničky oddělit HLAS a zbytek, tak obvykle je první rada je provést LR->MS mix (tedy 1=L+R,2=L-R), vlastně (M)id=hlas, S(ide)=Zbytek . Což ale nemusí fungovat vždy, vlastně jen když byl mono hlas smíchán se zbytkem...

Zajímá mě jaké jsou další možnosti ( v obou směrech, jak jednek sloučit mono hlas a stereo stopu a inverzně jak to separovat). Napadají mě tyto možnosti:
1.Mono stopu "zdvojit" na stereo a provést delay o pár ms u levé, až pak zamixovat.
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak naopak provést separaci, pokud předpokládám tuto metodu, ale neznám délku posunu? (Nějaká autokorelace, která vyhodí skóre v závislosti na zvolené délce testovacího posunu)? Problém je, že již je to smícháno s zbytkem a bude se provádět delay i na tom zbytku.

2. Něco jako Phase shift filtr (Opět zdvojit mono na stereo, a aplikovat phase shift filtr - technicky má být Allpass filter (nemění hlasitost, ale fázi = absolutní hodnota komplexního zisku takaového filtruje 1 pro všechny frekvence), pokud vím parametr takového filtru je "centrální frekvence"(kde je nespojitost -skok fázového posunu)
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak provést zpětnou rekonstrukci ? Opět, pokud, bych použil reverzní filtr, který by dělal phase shift "opačným směrem", by se hledání použité centrální frekvence bylo ztížené, že by opět posouvalo již sloučený mix hlasu a zbytku

1+2 kombinace obojího

3. Další metody ? (něco jako kompresor =nelineární efekt, buď kompresující individuálně levou a pravou stopu zbytku zvlášť nebo společně)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny