Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Oddělení/zamíchání mono zvuku do stereo skladby - možnosti sloučení

Mám otázku na zvukové mistry ohledně mixování mono stopy (např hlasu) a stereo signálu (instrumentály) a i reverzní (oddělení).
Například, když si někdo chce z písničky oddělit HLAS a zbytek, tak obvykle je první rada je provést LR->MS mix (tedy 1=L+R,2=L-R), vlastně (M)id=hlas, S(ide)=Zbytek . Což ale nemusí fungovat vždy, vlastně jen když byl mono hlas smíchán se zbytkem...

Zajímá mě jaké jsou další možnosti ( v obou směrech, jak jednek sloučit mono hlas a stereo stopu a inverzně jak to separovat). Napadají mě tyto možnosti:
1.Mono stopu "zdvojit" na stereo a provést delay o pár ms u levé, až pak zamixovat.
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak naopak provést separaci, pokud předpokládám tuto metodu, ale neznám délku posunu? (Nějaká autokorelace, která vyhodí skóre v závislosti na zvolené délce testovacího posunu)? Problém je, že již je to smícháno s zbytkem a bude se provádět delay i na tom zbytku.

2. Něco jako Phase shift filtr (Opět zdvojit mono na stereo, a aplikovat phase shift filtr - technicky má být Allpass filter (nemění hlasitost, ale fázi = absolutní hodnota komplexního zisku takaového filtruje 1 pro všechny frekvence), pokud vím parametr takového filtru je "centrální frekvence"(kde je nespojitost -skok fázového posunu)
Používá se to často?
Zhorší to kvalitu (nebo spíš vjem) z hlasu a jak?
Jak provést zpětnou rekonstrukci ? Opět, pokud, bych použil reverzní filtr, který by dělal phase shift "opačným směrem", by se hledání použité centrální frekvence bylo ztížené, že by opět posouvalo již sloučený mix hlasu a zbytku

1+2 kombinace obojího

3. Další metody ? (něco jako kompresor =nelineární efekt, buď kompresující individuálně levou a pravou stopu zbytku zvlášť nebo společně)

Předmět Autor Datum
v prvom rade pokial sa niečo robí so zvukom,ten čo s tým niečo robí má za normálnych okolností k dis…
audax 04.09.2018 22:52
audax
Oddělit nebo odstranit cokoliv ze zmixované skladby je prakticky nemožné - zkus třeba ze zamíchaného…
Machr55 05.09.2018 07:54
Machr55
Dobře, zjednoduším otázku. Zajímá mě jen "reverzní" část dotazu, tedy, jak vyseparovat ten hlas. Měl…
Časopis Patvar 05.09.2018 08:14
Časopis Patvar
Když to víš, tak dotaz tedy zní jak?? :-? poslední
Machr55 05.09.2018 08:57
Machr55

v prvom rade pokial sa niečo robí so zvukom,ten čo s tým niečo robí má za normálnych okolností k dispozícii všetko oddelené v samostatnej stope,každý nástroj a každý hlas,takže ich prípadná potrebná zámena pred finálnym zmixovaním a finálnou úpravou je v podstate velmi jednoduchá,rovnako ako aplikácia efektov na jednotlivé stopy,nikto to nerobí tak,že dostane do ruky nejaký finálny mix a ten ide následne zasa rozdelovať na jednotlivé časti.....pokial sa snažíš niečo "vyseknúť" už z existujúcej skladby na bežnom pc s bežným hw/sw vybavením,v podstate Ti prajem ilúzie....

Oddělit nebo odstranit cokoliv ze zmixované skladby je prakticky nemožné - zkus třeba ze zamíchaného těsta vyseparovat mouku, cukr nebo vejce! Jde jen něco potlačit s větším či menším úspěchem, ale vždy to poznamená i zbylou část.

Zbytek neporadím, nikdy jsem se mixováním nezabýval.

Dobře, zjednoduším otázku. Zajímá mě jen "reverzní" část dotazu, tedy, jak vyseparovat ten hlas. Měl jsem za to, že když uvedu i "flow" část dotazu (jak se mixuje mono hlas a zbytek stereo" (ano zjednodušil jsem to, že se mixují pouze 2 komponenty a to stereo zbytek a mono hlas- i hlas může být stereo), že to poskytny background pro takto složitý dotaz (šlo mi právě o ty další metody - channel delay a phase shift)

PS: vím, že reverzní úloha "extrahovat z něčeho prvočinitele" nemusí být úspěšná (přesně jako z těsta suroviny), ale zapomněl jsem to dodat, že vím, že 100% to možné není (ať už z důvodu, že ztrátová komprese to může "pocuchat" a nebo z druhého a závěžnějšího důvodu, že i "zbytek stopy"(instrumenty) mohou obsahovat mono část, která se samozřejmě při separaci LR->MS promítne do M.)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru