Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 144HZ

Ahoj ak chcem kupit novy monitor ktory ma 144hz a aby som videl 144hz na monitore musim mat aj 144 fps??

dakujem

Předmět Autor Datum
Ne nemusi (i kdyz je hodne lidi presvedcena ze 144Hz mas jen kdyz mas 144fps). Muzes mit klidne 144H…
XoXoChanel 16.09.2018 18:58
XoXoChanel
Na monitoru nic neuvidis. Obraz na monitoru je u LCD staly a meni se jen pri zmene obrazu na jiny.…
RedMaX 16.09.2018 19:28
RedMaX
Frekvenci ma jakou ma, nepotrebuje proto 144Fps, mozna kdyz odpojim monitor od PC ma 0Hz a neuvidim…
XoXoChanel 16.09.2018 19:34
XoXoChanel
Jeste jednou teda: CRT monitor: obraz pravidelne blika v taktu dle nastavenych Hz na monitoru. Cim…
RedMaX 16.09.2018 20:50
RedMaX
tak ma monitor v podstate tech 0Hz Coze ? Na to co blika nebo co je RTC nebo LCD jsem se neptal (mo…
XoXoChanelMob 16.09.2018 21:57
XoXoChanelMob
podle tebe Hz skacou podle frames ::, tudiz tvrdis, ze Hz jsou zavislé na Frames/s V podstate ano,… poslední
RedMaX 17.09.2018 05:25
RedMaX

Ne nemusi (i kdyz je hodne lidi presvedcena ze 144Hz mas jen kdyz mas 144fps). Muzes mit klidne 144Hz i na plose. (Jde jen o obnovaci frekvenci tvého monitoru, pak slovo « videt » je hodne zavadejicí)

Na monitoru nic neuvidis.

Obraz na monitoru je u LCD staly a meni se jen pri zmene obrazu na jiny. Pritom rychla zmena obrazu nastava typicky ve dvou pripadech - hry a video.
Filmy byvaji nejcasteji na 25 FPS a potom i monitor meni obnovovani obrazu na 25Hz. Nekdy ale muze mit video soubor vic, ale nevidel jsem asi nikdy vic nez 60FPS, coz odpovida bezne maximalni frekvenci monitoru 60Hz.

U her je to potom tak, ze pro nejlepsi kvalitu obrazu bez tearingu (takovych rezu v obraze) je nutne mit zapnuty VSync nebo v pripade pokrocilych monitoru FreeSync (AMD) nebo G-Sync (NVidie).
U nejcastejsiho a obecne pouzitelneho VSyncu to znamena 60Hz monitor nutno mit 60FPS, na 144Hz monitoru nutno mit 144FPS.
Pokud umis FreeSync nebo G-Sync coz musi podporovat jak grafika, tak monitor, tak to neplati a bez tearingu je tam urcity rozsah frekvenci, ten pritom muze byt ruzny.

Jestlize hrajes hry, tak ke 144Hz monitoru je velmi prozirave mit i vykonou grafickou kartu jako je napriklad GTX1080.

Frekvenci ma jakou ma, nepotrebuje proto 144Fps, mozna kdyz odpojim monitor od PC ma 0Hz a neuvidim ani menu ?!. (pravda je jen, ze 144Hz zobrazi obraz max "1x144f/s", to ze 144Hz ma jen kdyz ma 144 frames/s je jakejsy mistni mit), proc musi mit FPS jako hranici V-SYNC, z jakého duvodu ?!
*Alz mozna jsem jen spatne pochopil co jsi napsal.

Jeste jednou teda:

CRT monitor: obraz pravidelne blika v taktu dle nastavenych Hz na monitoru. Cim vic Hz ma monitor, tim se obraz zda spojitejsi, protoze oko nedokaze pri extra rychlem blikani to blikani zachytit a mozek si mysli, ze je obraz spojity, ikdyz on blika.

LCD monitor: nic neblika, obraz je prirozene spojity a pocet Hz neudava rychlost blikani, ale rychlost zmeny obrazu. Pokud se typicky na plose obraz nemeni, tak ma monitor v podstate tech 0Hz, k zadne zmene obrazu nedochazi. Kdyz treba rolujes na webove strance, tak bych predpokladal, ze nedosahnes ani rychlost 60Hz. Jedinne, kde si muzes pocet Hz vyzkouset je treseni mysi, ktera se tak pohybuje velmi rychle a muze to tam byt videt, ikdyz na necem tak malem to znacna cast lidi neuvidi. Cimz se dostavame k tomu, co uz jsem psal: kde probiha opravdu plynula kontinualni zmena obrazu? Hry a video. Dal uz jsem to vysvetlil.

---

Nemusi mit FPS jako hranici VSync, dokonce VSync nemusi mit vubec zapnuty a nekteri hraci multiplayer FPS ho take vypinaji, ale pak dochazi k tearingu, ktery nekomu vadi a nekomu nevadi, ale je videt. Nejhorsi barva pro tearing je z me zkusenosti oranzova. Je samozrejme mozne pouzivat VSync a cekat na "dobeh" dalsi periody. V nejhorsim moznem pripade 144/2=72Hz, ale potom je na miste dotaz, k cemu si kupovat 144Hz monitor, ne?

tak ma monitor v podstate tech 0Hz

Coze ? Na to co blika nebo co je RTC nebo LCD jsem se neptal (mozna mi to jen pripadne ale je tam spis popleteno/dopleteno pocet frames za sekundu a Hz na nejakém pravidle "vertikalni synchronizaci" a obnovovaci frekvenci obrazovky a jeji Hz). Obrazovka muze byt klidne i na 200Hz bez pohyblivych obrazkuy, co pak takové 200Hz TV to tam musi mit 200 obrazku za sekundu ? Procesor muze byt taky na 2Ghz aniz by neco pocital, nebo frekvence RAM také neni podle toho co mas na ni ulozeno i kdyz podle tebe Hz skacou podle frames ::, tudiz tvrdis, ze Hz jsou zavislé na Frames/s coz je (tedy az na to ze nejde zobrazit vice snimku za/s jak x144 na 144Hz) je krapet ***, tedy kdyby slo o nejaké pravidlo v pouzité synchronizaci F/G/V-Sync ale né s Hz panelu/obrazovky).

Jedinne, kde si muzes pocet Hz vyzkouset je treseni mysi,

"Oh main god" ! O osciloskopu/FFT uz jsi slysel ? Ale kdyz nekdo muze hledat vodu proutkem, tak proc nemerit Hz jezdenim mysi poplose "normal" !

podle tebe Hz skacou podle frames ::, tudiz tvrdis, ze Hz jsou zavislé na Frames/s

V podstate ano, (obnovovaci) frekvence vyzaduje nejakou zmenu obrazu neco k obnoveni, ale u LCD neni co obnovovat, pokud nedochazi k nejakemu pohybu, obraz je totiz staly. Takze skutecne je to tak, ze na LCD ten pocet Hz vyjadruje maximalni pocet FPS pro ten monitor. 60Hz LCD umi zmenit obraz maximalne 60x za sekundu a 144Hz LCD umi zmenit obraz maximalne 144x za sekundu. Tato hodnota zaroven vyjadruje maximalni FPS monitoru respektive LCD monitoru, nebot jak jsem jiz psal u stareho CRT monitoru byla situace diametralne odlisna, tam obraz spojity nebyl za zadnych okolnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru