Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakým způsobem jde jednoduše rozdělit HD 1TB u nového NB na dva oddíly-partition?

Zakoupil jsem pro manželku nový NB, který má HD 1TB, ale pouze jeden oddíl-C. Chtěl bych jej ale rozdělit na samostatný oddíl pro OS a aplikace a druhý pro data. Poraďte, jak to provést a co je nutno dodržet, aby nedošlo k problémům s instalovanými Win.10 a aplikacemi, v současnosti uloženými výrobcem a i už staženými.
Díky.:-/

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Od XP nahoru (a zejména Win7 výše) je dělení systémového disku nevhodná a kontraproduktivní věc. těc…
touchwood 19.09.2018 07:03
touchwood
Já si dovolím nesouhlasit. Pokud je disk dost velký, pak má uložení dat na druhém oddílu výhodu v ok…
Jan Fiala 19.09.2018 08:14
Jan Fiala
Kdysyk jsem uzivatelum disky delil taky, ale uz jsem prestal. Vzdycky to dopadlo tak, ze kdyz to don…
Abox 19.09.2018 09:11
Abox
Len či nebude príčina nevhodné rozdelenie disku ;) poslední
pozorovateľ 20.09.2018 06:15
pozorovateľ

Od XP nahoru (a zejména Win7 výše) je dělení systémového disku nevhodná a kontraproduktivní věc. těch důvodů je vícero, ale mezi hlavní patří:

- spolehlivost a stabilita OS
- hluboké provázání uživ. profilů s OS
- problematika obnovy OS z image na disku (OEM OS)

Vše jde řešit (přesun adresáře s profily, apod.), ale nejzávažnější problém je nakonec vždy uživatel, který stejně sere svá data na plochu a dělá kraviny (svévolné obnovení OS z image), takže nakonec stejně končí s ucpaným systémovým oddílem a prázdným datovým diskem (neschopný si sám přenést data - on totiž o D: vůbec neví), nebo úplně bez dat, protože image restore (pokud tedy vůbec zafunguje) mu přeplácne i datový oddíl.

Já si dovolím nesouhlasit. Pokud je disk dost velký, pak má uložení dat na druhém oddílu výhodu v okamžiku, kdy potřebuješ systémový oddíl zrušit a OS přeinstalovat - zrovna teď jsem se setkal s tím, že se aktualizace sekly tak, že žádné obnovení nebylo možné.
Pokud máš data na dalším oddílu, ušetříš si spoustu času. Navíc si tam můžeš odložit věci ze systému a nemusíš to kopírovat na externí disky - ty uživatel obvykle nemá, nebo je má plné.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru