Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký NAS?

Osobně používám QNAP TS-219P II a QNAP TS-431. Dnes jsou asi novější modely.

- nepočítám s provozem 24/7, spíše uvažuji, že by se NAS zapínal podle potřeby. Pokud by existovala možnost automatické zapnutí v určený čas, provedení záloh dle přednastavených úloh v zálohovacím sw (momentálně mám ATI 2019) a vypnutí, bylo by to fajn. Samozřejmě požaduji, abych NAS kromě toho mohl zapínat a vypínat ručně podle momentální potřeby.

Nepoužívám, ale disponují možností naplánovaného spuštění i vypnutí dle rozvrhu, nebo probuzení Wake-on-Lan.
V mém případě jedou neustále, jenom je aktivováno vypínaní HDD při nečinnosti.

- těch dat máme relativně hodně. Jelikož jiné druhy záloh na externí disky, PC vzájemně a do cloudu nemíním opouštět, domnívám se tedy, že bych nemusel v NASu mít (asi) RAID 1.

Je možnost zapnout RAID 0. Může zezačátku fungovat s 1 HDD a později doplnit další.
Na QNAP TS-431 se poslední rok nahrávají data z 2 IP kamer.

- při předpokládané kapacitě 8TB bych se rád ujistil v tom, že bude lepší (a levnější a úspornější) pořídit 1 8TB disk než 2*4TB. Jasně, když odejde, bude to větší ztráta. Značku/typ disku nevím, doporučte něco s ohledem na výše uvedené.

Výrobce dává k dispozici seznam doporučených HDD, které fungují spolehlivě. Stačí si vybrat. Např. pro můj model https://www.qnap.com/en/compatibility/?model=156&category=1

- Jelikož NAS je něco jako další počítač (pokud píšu kravinu, překousněte to ;-)), rád bych jeho správu měl v češtině. Vlastně ani netuším, jak se s tím dělá, zda je tam nějaký Linux či co, jak snadno to uvidím v W7/W10 síti, nevím nic.

Nastavení se provádí přes web rozhraní a ano je tam Linux dodávaný od výrobce. W7/W10 to vidí jako jiný PC.
Používám to i jako FTP server.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny