Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Doporučení linux?

Zdravím, mám tu už pokulhávající 7 let starý ntb s CPU i5-2450M bez grafiky a sotva na tom běží systém s prohlížečem. Tak se ptám, jaké by byly výhody Linuxu. Jaký byste mi doporučili a zda má cenu se vzdělávat v tomto směru.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jaky system? Na tom notasu musi bezet Windows 7 a vys uplne v pohode vcetne prohlizece, zkus Vivaldi…
RedMaX 10.11.2018 03:09
RedMaX
Ubuntu mám na stoletém subnotesu s AMD chipsetem a CPU (původní předinstall W7 Pro 64). Je to o pozn…
mif 10.11.2018 10:29
mif
ovladače netřeba Asi vim, jak jsi to myslel, ale ovladace treba! Takze at tazatele nemateme. Akorat…
RedMaX 10.11.2018 10:39
RedMaX
napriklad pro vicetlacitkove mysi (funguji jen zakladni tlacitka) nebo pro skenery Vícetlačítkové m…
Rce 10.11.2018 13:28
Rce
Leve tlacitko, prostredni tlacitko, prave tlacitko a pohyb kolecka jsem rozbehl snad vzdycky, s bocn…
RedMaX 10.11.2018 14:02
RedMaX
To není ovladačem, ale spíš tím, že neznám program, mimo MATA Compiz fusion, který by ostatní tlačít… nový
Rce 21.11.2018 12:10
Rce
u kolecka pohyb do stran jsem nerozebehl nikdy To nefunguje pořádně ani ve woknous. Aplikace od apl… nový
mif 21.11.2018 18:35
mif
Win7 ultimate tam momnetálně jsou na 6gb RAM. Vivaldi už mi někdo doproručoval, tak ho asi konečně z…
Kramlík 10.11.2018 12:20
Kramlík
No nevim... ten notebook je uplne v pohode, pokud na nem nechces hrat. Placni se pres kapsu, kup nej…
kubik 10.11.2018 12:56
kubik
A400 je nejhorsi SSD od Kingstonu, bral bych osobne uplne jinou znacku, ale docela povedeny od Kings… nový
RedMaX 10.11.2018 14:08
RedMaX
Právě jsem na jeden slabší notebook nacpal Ubuntu. Překvapila mě především uživatelská jednoduchost,… nový
Prasak 21.11.2018 19:58
Prasak
Mam 6 let stary NB s Atomem N2800 (1.86GHz) https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/10… poslední
gilhad 21.11.2018 20:49
gilhad

Jaky system? Na tom notasu musi bezet Windows 7 a vys uplne v pohode vcetne prohlizece, zkus Vivaldi nebo Operu.

Ubuntu muzes zkusit jako live distro z flashky, v takovem pripade se nic neinstaluje, je to dobre na prvni seznameni a vyzkouseni. Vyhody linuxu - je to zadarmo, nevyhody ze na tom nebezi vetsina modernich her, jinak je v podstate jedno, co pouzijes za system za predpokladu, ze nemas nejaky specializovany program jen pro Windows nebo ze na notase neni nejaky exoticky hardware, pro ktery by pro linux neexistoval ovladac, vyjimecne se u notasu stane.

Ubuntu mám na stoletém subnotesu s AMD chipsetem a CPU (původní předinstall W7 Pro 64). Je to o poznání agilnější, ovladače netřeba. Hry nehraju. Nevýhody: Office. Libre umí všecko, ale není až tak kompatibilní, jak se holedbá (hlavně mě sere Excel).

ovladače netřeba

Asi vim, jak jsi to myslel, ale ovladace treba! Takze at tazatele nemateme. Akorat jsou bud komunitni open-source ovladace nebo hardwarove firmy delaji samy pro linux open-source ovladac a tudiz je mozne ho integrovat do instalacky, bud primo do linuxoveho jadra nebo jako modul. Uzivatel tak narozdil od Windows zadne ovladace sam doinstalovavat nemusi, respektive k reseni problemu potrebneho ovladace se dostane pouze u exotickeho hardwaru, ktery nema open-source ovladac, ale taky treba pro grafiky NVidia, kde je komunitni ovladac spatny a NVidia sice ovladac pro linux poskytuje, ale pouze binarku, takze je nutne doinstalovat rucne. Podobne se obcas da setkat se sitovkou, kde je ovladac treba doinstalovat. A vyjimecne se stane, ze ovladac neni vubec, napriklad pro vicetlacitkove mysi (funguji jen zakladni tlacitka) nebo pro skenery.

Edit: Napriklad klavesnice ConnectIT jinymi slovy smejd smejdu porusuji standard pro ovladani klavesnice a vychozi genericky ovladac na nich nefunguje, ovladac je nutno doinstalovat a pro linux ovladac techto smejdu neexistuje, tudiz se to na linuxu "nastesti" pouzivat ani neda.

Leve tlacitko, prostredni tlacitko, prave tlacitko a pohyb kolecka jsem rozbehl snad vzdycky, s bocnimi tlacitky ctvrtym a patym je to tak pul na pul, u Logitechu to jde rozebehnout jen na nekterych mysich a u kolecka pohyb do stran jsem nerozebehl nikdy. (Samozrejme neni to chyba linuxu, ale proste vyrobci hardwaru na to neudelali ovladac.) Kazdopadne ne opravdu to pomerne casto nefunguje.

Win7 ultimate tam momnetálně jsou na 6gb RAM. Vivaldi už mi někdo doproručoval, tak ho asi konečně zkusím.
Co se týče specializovaných programů, tak snad jen autoCAD, NetBeans a office 365 tak vím, že nejsou. Open office se snad tak neliší..

A400 je nejhorsi SSD od Kingstonu, bral bych osobne uplne jinou znacku, ale docela povedeny od Kingstonu byl UV400, ale je drahy. Takovy kompromis je UV500, s o neco vyssi kvalitou nez A400 a jen o par korun drazsi.

Edit: Tazatelovi bych doporucil cistou instalaci Windows 7, ktere uz k notasu ma, spis to vidim na zaneradene Windows nez ze by to melo byt pomale kvuli hardwaru.

Právě jsem na jeden slabší notebook nacpal Ubuntu. Překvapila mě především uživatelská jednoduchost, zvláště panel s nastavením systému. Ta džungle, která se ve Widlích nazývá Ovládací panely, se s tím nedá srovnat.
Není třeba se ani příliš vzdělávat, prostě stačí rovnou používat, linuxy jsou dnes uživatelsky velmi přívětivé.

Mam 6 let stary NB s Atomem N2800 (1.86GHz) https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/103949/produkt . Ten tvuj by ho mel strcit do kapsy levou zadni. Linux na nem bezi bez problemu.

Teda, kancelar, internet, filmy, prekladani programu, databaze, webovy server, firewall, DHCP server, NTP server a tak podobne ... i jednodussi hry - prece jen ten procesor neni trhac asfaltu, pameti to moc nema, pomaly disk a slaba integrovana grafika - ale normalne to pouzivat jde, jen nektere veci jsou viditelne pomalejsi, nez na nabusenem stolnim pocitaci a moderni AAAAAAA++++ gamesy jsem na tom ani nezkousel. Stejne jako moderni filmy s prisernym rozlisenim. Na integrovane obrazovce 10.1" WSVGA (1024x600 bodů) to jde v pohode, stejne jako na externi s obdobnym rozlisenim, na externi s velkym rozlisenim uz to viditelne prekresluje pomaleji (rekl bych, ze pretahovani oken tam jde skoro stejne pomalu, jako na tyden nerestartovanych Win XP na dvakrat silnejsim pocitaci z te doby - akorat ze to jde tak pomalu jak po zapnuti, tak i po mesici behu bez vypnuti).

Jde to stejne rychle/pomalu celych tech 6 let, samozrejme jak nektere internetove stranky kynou a plni se flashem a javascripty, tak chteji vic a vic vykonu a tak bezi pomaleji a pomaleji, ale stare stranky, co se nezmenily bezi porad stejnou rychlosti.

Cili stejnou zatez jak to zvladalo hned po koupi to stejne dobra a stejne rychle zvlada i dnes. Baterku to uz ma treti, klavesnici druhou a vymena je jen otazkou casu, ale to se dalo cekat a az na kratsi dobu behu na baterku (ale furt plnou rychlosti) to jede furt stejne.

Pouzivam Gentoo a fluxbox, vyhovuje mi, ze jde nastavit presne jak si ja predstavuju, ale zacatecnikovi bych to asi nedoporucil - jde tam toho nastavit prilis moc a prelozit vse na miru danemu pocitaci a tolik se asi zrovna ted ucit nechces. Predpokladam, ze i nejaka "klasicka velka" distribuce s grafickymi udelatky ti na tom pojede rychleji, nez me ta moje na miru, protoze mas proste vic vykonu.

(BTW: linux mi bezi i na Rapsberry PI verze B https://cs.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi 700MHz 512 MB RAM a SD karta misto disku. Windows bych na necem takovem ani nezkousel instalovat, natoz pouzivat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru