Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux Ubuntu/Mint přizpůsobení desktopu - barev oken a zvuků desktopu?

Dobrý den,

pro někoho to sice může působit jako drobnost a nepodstatná věc, ale pro mě je to dost podstatná a důležitá věc, v nejnovějších verzích Ubuntu MATE a Mint MATE dříve šlo a teď nejde:

a) v Nastavení motivu už nejde měnit barvy prvků oken (pozadí, popředí, písmo, textová pole, vybrané položky, nápověda, ...), okno má jen 4 záložky a lze měnit jen motiv ovládacích prvků, motiv okrajů oken, motiv ikon a motiv kurzoru. Přitom dlouhou dobu dialog Nastavení motivu byl stejný, jen měl ještě o 1 záložku navíc a to "Barvy", kde šly měnit i barvy prvků oken. Víte prosím někdo, jak měnit barvy prvků oken (pozadí, textová pole, text, vybraná položka, nápověda, ...) i v současných systémech Ubuntu a Mint?

b) v Nastavení zvuku šly přiřadit jednotlivým akcím v prostředí (přihlášení, odhlášení, kliknutí na tlačítko, výběr zaškrtávacího pole, vysunutí nabídky, informační hláška, chybová hláška, zavření okna, ...) uživatelské zvuky pro každou akci zvlášť libovolný uživatelský zvuk, dnes už to taky nejde. Víte prosím někdo, jak nastavit jednotlivé uživatelské zvuky jednotlivým akcím prostředí i v současných systémech Ubuntu a Mint?

Moc děkuji za rady. Je to pro mě důležité, jsem člověk s osobností a můj systém taky musí mít osobnost a nesmí splývat s nudnou trapnou šedí davu. Nechci jen kvůli těmto funkcím používat staré verze systému.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pěkný večer, Luboši, omlouvám se za OT, ale k čemu je OS dobrá a jak se u OS projevuje osobnost?
ivzez 19.11.2018 21:45
ivzez
Taky přeji pěkný večer. Jak odpovědět na tak jednoduchou otázku, kde odpověď musí být zřejmá snad i…
Luboš123456 19.11.2018 22:06
Luboš123456
To podle mne není „osobnost OS“. Osobnost může (ne)mít jenom člověk. Nesouhlasím ani s tím, že si v…
ivzez 19.11.2018 22:20
ivzez
No, člověk co požaduje především výkon si většinou systém upraví tak, aby se mu na něm i dobře praco… nový
gilhad 21.11.2018 05:25
gilhad
Zdravím a přeji hezký den, pravděpodobně asi budeš windowsák, který zná jen 2 stavy: 1.) Příšerně n… nový
Luboš123456 22.11.2018 00:30
Luboš123456
ivzez je tuším linuxový admin. jestli po sobě dokážeš přečíst celý svůj vymazlený příspěvek, aniž b… poslední
lední brtník 22.11.2018 00:37
lední brtník
Prosím Vás, neřešte blbosti a řešte hlavní nosný problém, řešte jádro věci!!! Neřešte, co to znamen… nový
Luboš123456 20.11.2018 10:05
Luboš123456
Já to teda mám normálně pod volby/vzhled (mint 18 mate), nevím co nazýváte novou verzí, tohle je ver… nový
ml1 20.11.2018 17:01
ml1

Taky přeji pěkný večer.
Jak odpovědět na tak jednoduchou otázku, kde odpověď musí být zřejmá snad i dítěti: Systém, který má osobnost se plně přizpůsobí osobnosti uživatele, tj. uživatel si může plně nastavit a perzonalizovat systém kompletně podle sebe včetně plného přizpůsobení, přepínání a editace tématek grafiky a tématek zvuku :-) . A dokonce uživatel může jednoduše měnit a konfigurovat (upravovat) témátka grafiky a zvuku třeba podle své aktuální nálady.
Uživatel, který nemá osobnost si nechá vzhled systému a zvuky nastaveny na výchozí. Systém, který nemá osobnost ani nastavit nejde vůbec nebo skoro vůbec.
Jednoduché, ne :-) ?

To podle mne není „osobnost OS“. Osobnost může (ne)mít jenom člověk.

Nesouhlasím ani s tím, že si výchozí vzhled systému ponechá jenom uživatel bez osobnosti. Pokud
by mu něco scházelo, pak snad (??) představivost nebo výtvarné cítění. Ale mnohem spíše si výchozí
nastavení ponechá člověk, kterému to vyhovuje a který od PC i OS vyžaduje především výkon.

No, člověk co požaduje především výkon si většinou systém upraví tak, aby se mu na něm i dobře pracovalo a cítil se s ním dobře, protože i takové maličkosti výkon dokáží ovlivnit. Člověk, co jen tupě buší nějaká data do něčeho co mu někdo dal takové věci většinou neřeší, protože mu záleží jen na tom aby na konci měsíce dostal nějakou výplatu a moc nemusel přemýšlet.

Zatím každý pokročilý uživatel, kterého jsem potkal, si systém přenastavil "k obrazu svému", aby mu šel co nejlíp na ruku a co nejlíp se mu v něm pracovalo (a pro každého to znamenalo něco trochu či hodně jiného). Samozřejmě, že by dokázal pracovat i s výchozím nastavením či jakýmkoli jiným, ale výchozí nastavení je cíleno na šedý průměr a nenadchne a většinou ani neurazí, ale to je asi tak všechno, co se od výchozího nastavení dá čekat.

Výchozí nastavení je uděláno tak, aby aspoň nějak umožnilo práci prakticky komukoli. Stejně jako vojenský mundůr, kde se na nějakou estetiku či pohodlí nehledí, stačí, když to z průměrněho člověka nespadne a vleze se to do toho a výsledek je unifikovaná armáda navzájem zaměnitelných unifikovaných vojclů s jednotným sestřihem, jednotným mundůrem, jednotnou výzbrojí a výstrojí a ideálně s jednotným zeleným mozkem, co nemyslí a jen vykonává příkazy. A pak jsou šaty šité na míru, které padnou a sluší, nikde nedřou, nikde neblemcají a je radost se v nich pohybovat a očekává se od nich, že člověku umožní vyniknout v tom, v čem je dobrý - a taky proto má jiné šaty na ples, jiné na oficiální jednání a jiné na doma, protože při různých příležitostech má různé potřeby, které lépe naplní šaty pro daný účel, než univerzální vzor 85 který vypadá stejně blbě na každém v každé situaci.

Zdravím a přeji hezký den,

pravděpodobně asi budeš windowsák, který zná jen 2 stavy:
1.) Příšerně nenažrané ne tolik hezké Aero které šíleně zpomaluje a zatěžuje systém a přináší jen malé množství laciných podprůměrných ne tolik hezkých efektů a
2.) Nehezká nudná ošklivá oprýskaná šeď všude, co vypadá jako Windows 95, ale vinou horšího grafického frameworku není o moc rychlejší.
3.) Případně pokud používáš Windows 10, znáš jen tu nejhorší kombinaci obou dvou monžností, tj. nehezkou nepřizpůsobitelnou ošklivou vyblitou bílou jejíž vykreslování stejně šíleně zpomaluje už tak pomalý příšerný problémový nekonzistentní děravý šmírovací systém (při hloubkové analýze Windows 10 se přišlo na to, že i při vypnutých veškerých efektech (v Win10 ani zapnout nejdou) se Aero vinou odpadního zpracování stejně plně vypočítává a plně renderuje v plném rozsahu, akorát těsně před zobrazením se Aero efekty stornují a zobrazí se ona vyblitá ošklivá nekonfigurovatelná bílá).

My Linuxáci žijeme v lepším světě, my máme Compiz, který při minimální až neznatelné zátěži počítače poskytuje obrovské množství kouzelných superkrásných supervymakaných efektů.

Dále pokud chce někdo co nejvýkonnější systém bez grafických efektů, které v Linuxu dávají obrovské množství nádherných kouzelných scenérií při minimální až neznatelné spotřebě výkonu, tak v Linuxu je možné mít co nejvýkonnější nastavení zároveň hodně perzonalizované bez nenažraných funkcí Windowsu = v Linuxu jestli má někdo bílá nebo černá nebo modrá okna, pozadí oken, inputboxy, záhlaví oken, vybraný text, text, tooltipy, ...a takové nebo takové tlačítka, checkboxy, radiobuttony, posuvníky, ...ikonky (pokud jsou stejné velikosti a formátu), ... je úplně jedno, protože počítač a systém při vykreslení provede tu samou instrukci jestli sebere tu nebo tu barvu, widget nebo ikonku nebo tvar.

V Linuxu nastav barevný obdélník od x1,y1 do x2,y2 na barvu bílá stojí stejně času a výkonu jako nastav barevný obdélník od x1,y1 do x2,y2 na barvu zelená, modrá, černá, fialová, ... .

Stejně jako vezmi obrázek tlacitko_zavreni_okna_vychozi.pripona a zobraz ho v okně na pozici vpravo nahoře stojí v Linuxu naprosto stejně času a výkonu jako vezmi obrázek tlacitko_zavreni_okna_upraveneHezke.pripona a zobraz ho v okně na pozici napravo nahoře.

(nejčastější přípona linuxových systémových obrázků je rastrový komprimovaný .gif, .png, vektorový .svg, a zvuků komprimovaný .ogg, Linux neplýtvá kolosálně místem jako Windows s default formátem windowsovských systémových obrázků nekomprimovaný .bmp a systémových zvuků nekomprimovaný .wav).

Už tomu rozumíš?

Prosím Vás, neřešte blbosti a řešte hlavní nosný problém, řešte jádro věci!!!

Neřešte, co to znamená, když systém má nebo nemá osobnost, to je nepodstatné, tuto větu jsem uvedl na konec jen jako poznámku pro dokreslení celé situace.

Hlavní problém je, že MATE v nových verzích neumí měnit barvy prvků oken (pozadí, textová pole, vybrané položky, bublinková nápověda, text, popředí) a že neumí v nových verzích nastavovat ani témata zvuku ani jednotlivé zvuky akcí GUI.

Poradíte prosím někdo, jak na to? Jestli existuje nějaká tweakovací aplikace nebo nastavovací aplikace která to umí nastavit a změnit (barvy i zvuky) nebo kde najít konfig. soubory ve kterých je to uloženo a jakým způsobem je ručně editovat?

Děkuji moc. Prosím Vás, ještě jednou, neřešte blbosti - co znamená slovní obrat v doplňkové větě na konci, která by tu vůbec nemusela být, řešte hlavní problém - nemožnost v novém MATE nastavit barvy prvků oken a zvuky prostředí. Děkuji.

Já to teda mám normálně pod volby/vzhled (mint 18 mate), nevím co nazýváte novou verzí, tohle je verze zhruba rok stará (tehdy jsem instaloval novou a zůstávám u ní, přestože vychází dvě verze do roka). Nevidim tam akorát nastavení zkuků, ale to je v předvolbách zvuků (po kliknutí pravým tlačítkem na ikonku reproduktoru na hlavním panelu). Všechno je to v ovládacím centru, což je název jak od microsoftu (u něj se to ale jmenuje ovládací panely, veškerá "centra" jsou až pod nimi).

Kdysi jsem to nemohl najít v ubuntu - oranžovo-černá kombinace mi opravdu nevyhovuje, ale je to tam snad také na stejném místě.

Předpokládám, že pokud by to bylo tak jednoduché, tak se neptáte, ale já novější verzi nemám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru