Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový počítač s AMD (Ryzen?) 8/16, 32G RAM, SSD 128G+, HDD 1T+, GK 2560x1440

Chtěl bych si pod stromeček koupit nový počítač, tentokrát "stolní", nikoli notebook.

Přemýšlím, jestli spíš Ryzen 7 (L3 cache láká), nebo Ryzen Threadripper (novější technologie), nebo Intel? ale ten mi přijde výrazně dražší ...

-- co mám
Můj stávající "hlavní počítač" je 3 roky starý NB https://www.czc.cz/acer-aspire-e1-772g-54204g1tmnsk-stribrna/148710/produkt (Intel Core i5-4200M, NVIDIA GeForce 820M (2GB); 1TB HDD; RAM rozšířená na 16GB) a popravdě řečeno moje oblíbené hry stíhá a i jinak celkem vyhovuje, ale větší překlady na něm běží relativně dlouho a nepotřebuju hlavní výpočetní sílu přenosnou. Na přenosné záležitosti dobře slouží 6 let starý kapesní https://www.czc.cz/acer-aspire-one-d270-28ckk-cerna_3/103949/produkt (a počítám, že ještě dalších 6 let sloužit bude).

-- z čeho vycházím
Moje představa je, že SSD 128GB a víc by věci výrazně urychlilo stejně jako víc jader (a vláken), nemám problém jet několik hodin v kuse s loadem přez 20... (čti plně bych vytížil 20 jader, i víc, kdybych je měl). Zase dávat jen za CPU přez 20k mi přijde už trochu dost, když to nevyužiju naplno každý den (čímž neřikám, že bych je za něj nedal, kdyby to přinášelo významější výhodu oproti nižšímu modelu, jen že okolo této hranice už jsem na vážkách)

Pevný disk 1TB a víc, s tím, že bych na něm měl věci jako filmy (velké, rychlý přístup netřeba) a obrazy alternativních konfigurací systému (které bych dle potřeby přehrál na SSD a zase zpět - většinou mi na systém i s programy a daty stačí 64G, takže 8 systémů a 0.5TB bordelu je asi dost (teď mám 4 systémy a 0.3TB bordelu))
Pro budoucí rozšíření raději ješte jednu pozici pro HDD.

Monitor mám https://www.czc.cz/aoc-q2778vqe-led-monitor-27/186429/produkt tedy rozlišení 2560x1440 (QHD), 60Hz a naprosto vyhovuje i na hry,

grafiku mám NVIDIA GeForce 820M (2GB). (Tedy nebráním se výkonější, ale to není kritické místo systému - stačí když bude "rozumná", nemusí být "naprosto super" - hry se mi zatím necukají ani na max detaily, ale nějaká rezerva do budoucna asi neuškodí ). Rozhodně musí utáhnout ten monitor v plném rozlišení (což snad ale zvládne každá moderní GK - některé integrované u slabších počítačů to ale už nedávají).

Protože chci samostatnou GK, tak asi integrovaná v procesoru potřeba není (což kromě nižší ceny CPU by mělo přinést i úsporu křemíku a vyzářeného tepla - nebo se mýlím?)

Používám (výhradně) linux, takže potřebuju aby ta grafika v něm měla podporu.

Rozhodně aspoň 6x USB Type-A, raději víc (několik klávesnic, joystiků, Arduin a tak, většinou 2.0 bohatě stačí), na druhou stranu pro USB-C zatím nemám nic a v dohledné době neplánuju, takže mě nezajímá

-- použití
Kancl. práce, kompilace, internet,

nenáročné hry (Neojblíbenější je Oolite (http://oolite.org/ , minimální požadavky IMHO směšné: http://aegidian.org/bb/viewtopic.php?t=8737 pro plnou hratelnost můj NB asi stačí, ale asi by zvládla požrat i víc), jinak většinou DOSbox, něco málo pod wine ~winXP) takže nejnáročnější budou asi online MMORPG flashovky

Takže řekněme, že pokud zvládne dnešní slabší herní průměr, tak postačí s rezervou.

Naopak v čem dostává záhul je kompilace kompletního systému ze zdrojáků, kdy se hlavním omezením zdá čtení tisíců malých souborů a následně jejich zpracování v paměti v mnoha vláknech (při 16G RAM ji slupne celou, vláken by se uživily i klidne i vyšší desítky, ne-li víc) - na druhou stranu nutno uznat, že asi "sky is the limit" a stejnou práci zvládne (pravda tak za týden) i Rapsberry Pi s SD kartou místo disku a 0.5GB RAM. Takže SSD, 32GB RAM a 8 jader/16 vláken se mi zdá cenově přijatelným kompromisem (i když možná je ten zlom výkon/cena o něco výš/níž a dám si poradit)

Nevím, jaký chladič je potřeba, přetaktovávat nebudu, ale dal bych přednost dlouholetému provozu při nižších teplotách (výhledové spíš desítky let, než jen do konce záruky).

-- cena

Není extra podstatná. V podstatě vycházím z CPU + RAM, s tím, že je potřeba i nějaká grafika, základovka, zdroj ... prostě to obalit něčím přiměřeným. Nemusím šetřit za každou cenu (plánuju to na dlouhá léta, do doby, kdy to bude morálně zastaralé a totálně neprodejné a neplánuju to upgrajdovat, leda snad jednorázově přidáním jednoho dalšího HDD, pokud by docházelo místo - data mám zálohována jinde a jinak) ale zase nechci utrácet zbytečně. Řekněme, že rámcově něco mezi 10-30k? Plus mínus. Samozřejmě bez OS a periferií, ty mám (myš za 79, joystick za 5.000 a tak ... prostě co mi sedne do ruky)

-- co bych si přál

Tichý počítač, pokud možno spíš malý, krabici spíš nenápadnou (ideálně černá kostka se spoustou průduchů pro větrání s velkými pomalými a tichými větráky, nezajímají mě průhledné bočnice, LCD diskotéka a vzhled futuristické MZácké vesmírné lodi). Beztak bude většinu času mimo dohled :)

Předem díky za rady, s aktuálním stavem jsem ztratil kontakt už před mnoha lety.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny