Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Viac oper. systémov Linux na jednom /externom/ SSD 256GB SATA 2,5"

fleg, len neviem, či MBR môžem dať ako tabulku oddielov na externý disk v kombinácii s UEFI na doske...bude to spolupracovať bez problémov ?? Vraj by sa UEFI malo kombinovať na jednom pc len s GPT, a naopak, BIOS len s MBR...

Niekto iný zas tvrdí, že to GPT mu robilo velké problémy /na novom SSD Samsungu mal vraj už nainštalovanú GPT tabulku- ??/ a vraj všetko vyriešil výmazom na tvrdo celého disku s "dd" príkazom a dal tam potom MBR tabulku cez gparted v live Ubuntu... tvrdí, že MBR je stabilnejší v prípadoch, ked sú pripojené disky do 2TB.

Aká je optimálna inštalácia zavádzača a MBR/GPT, ked takto naformátovaný externý SSD disk pripojím neskôr ako interný? Bude treba preinštalovať zavádzač a napakovať ho zrejme do GPT na vstavanom prvom disku SSD, kde mám Windows 10?

Je stále riziko inštalovať grub2 do zavádzača Windowsu na doske s UEFI?
Ten Insyde BIOS/UEFI v1.18 na notebooku nie je nijako prívetivý v nastaveniach a pripadá mi, ako by zaspal dobu o 20 rokov ... alebo je to robené zámerne, aby bežný užívatel do toho moc nerýpal, hlavne do Windows ... chcem len jedno, ako v minulosti, aby mi to pri bootovaní ponúklo na výber Windows na jednom disku a Linuxy na druhom SSD ...
Ďakujem za vašu ochotu a čas...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny