Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Viac oper. systémov Linux na jednom /externom/ SSD 256GB SATA 2,5"

Rád by som si nainštaloval na nový SSD disk Samsung 860 EVO 256GB nejaké linuxové operačné systémy. Uvažujem, že disk pripojím k notebooku sprvu v externom boxe cez USB 3.0, aby som nepoškodil pri inštalácii zavádzací systém na vstavanom SSD v notebooku. Nemám dosť času, aby som sa venoval naplno tejto problematike ani dosť prostriedkov, aby som kupoval každý rok nový SSD disk, preto vás prosím o radu:
- aký je podla vás rozumný maximálny počet operačných systémov na jednom 256GB SSD disku na bežné domáce použitie, aby nedochádzalo k predčasnej strate dát a opotrebeniu, aké velké volné miesto ponechať, aký je rozdiel pri inštalácii Linuxu pri UEFI oproti klasickému BIOS a MBR/grub, či treba nejako upravovať zavádzacie parametre v /etc/fstab pre Linux na SSD,
- na aké velké partície rozdeliť disk, ak mám zatial záujem o dva systémy /Ubuntu, Mint/, či je lepšie rozdelovať disk vopred napr. z live USB verzie linuxu, kam nainštalovať zavádzací systém, ak to bude na externom disku/neskôr pripojím ako interný/, treba aj boot partíciu /swap vraj nie/?
Dakujem za rady, neskôr pripojím aj dalšie otázky... len ma prosím nelynčujte, že sa pýtam na takéto prkotiny... :-)

Předmět Autor Datum
Mňa skôr zaujíma čo tým chceš dosiahnut , pretože ak len oboznámenie sa s OS tak je lepšie použiť vi…
fleg-sk 09.12.2018 21:44
fleg-sk
fleg-sk, linuxy poznám už dlhú dobu, mám ich stále na starom desktope spolu s W-XP, sú funkčné, len…
Doodoo 09.12.2018 22:06
Doodoo
Ubuntu sa ta pri instalacii bude pytat, ci chces instalovat uefi alebo mbr zavadzac. Teda aspon Debi…
fleg 10.12.2018 01:40
fleg
fleg, len neviem, či MBR môžem dať ako tabulku oddielov na externý disk v kombinácii s UEFI na doske…
Doodoo 10.12.2018 22:11
Doodoo
Iak ja UEFI moc nemusim a kde sa da zapinam klasicke zavadzanie...u teba sa neda? Inak dnes sa trapi…
fleg 11.12.2018 09:14
fleg
Instalace pro UEFI (včetně Secure Boot) už není problém. Instalace na externí USB je sice možná, ale…
dsa 10.12.2018 09:14
dsa
dsa, budem to inštalovať ručne ... len neviem, akú tabulku oddielov mám zvoliť, ak v notebooku je UE…
Doodoo 10.12.2018 22:17
Doodoo
Pokud je tam UEFI a chceš to používat v režimu UEFI (což je rozumné, včetně Secure Boot), musíš použ…
dsa 10.12.2018 22:32
dsa
dsa, dík za odpoveď, takže nainštalujem zavádzač do /boot na externom disku s GPT... Inak si vlastne…
Doodoo 10.12.2018 23:05
Doodoo
Zásah do EFI oddílu na GPT disku s Windows není až tak rizikový, ale pokud se ti to znelíbí, je obtí…
dsa 10.12.2018 23:45
dsa
@dsa, ak je to tak, nemám obavy ... dík moc za objasnenie. Zatial to urobím ako externý disk. Nový A…
Doodoo 11.12.2018 00:03
Doodoo
@dsa, "Dej ho dovnitř, odpoj ostatní disky, nainstaluj, připoj ostatní disky a systém vol "z UEFI" p… poslední
Doodoo 11.12.2018 16:53
Doodoo

fleg-sk, linuxy poznám už dlhú dobu, mám ich stále na starom desktope spolu s W-XP, sú funkčné, len hrozne pomalé ... len ma zaujíma rozdiel, ked ich inštalujem na externý disk SSD a spustím v novom notebooku s SSD diskom a Windows 10 home ... pod starým klasickým BIOS pri dual-boot som nemal problém... ked som chcel nabootovať live USB Debianu 9 v novom notebooku s UEFI, musel som prepnúť BIOS na legacy mód, no po reštarte mi boot doWindows už neponúklo ... musím zase do nastavení BIOSu a zmeniť to na UEFI... ale nie toto som chcel ... hlavne ma zaujíma možnosť dať to na externý SSD, aby som mal lahký prístup na iné pc ...trebars na bratove pc alebo na starý desktop v prípade prooblémov... mne robí velký problém DVD mechanika... nechce mi z nej bootovať ...

fleg, len neviem, či MBR môžem dať ako tabulku oddielov na externý disk v kombinácii s UEFI na doske...bude to spolupracovať bez problémov ?? Vraj by sa UEFI malo kombinovať na jednom pc len s GPT, a naopak, BIOS len s MBR...

Niekto iný zas tvrdí, že to GPT mu robilo velké problémy /na novom SSD Samsungu mal vraj už nainštalovanú GPT tabulku- ??/ a vraj všetko vyriešil výmazom na tvrdo celého disku s "dd" príkazom a dal tam potom MBR tabulku cez gparted v live Ubuntu... tvrdí, že MBR je stabilnejší v prípadoch, ked sú pripojené disky do 2TB.

Aká je optimálna inštalácia zavádzača a MBR/GPT, ked takto naformátovaný externý SSD disk pripojím neskôr ako interný? Bude treba preinštalovať zavádzač a napakovať ho zrejme do GPT na vstavanom prvom disku SSD, kde mám Windows 10?

Je stále riziko inštalovať grub2 do zavádzača Windowsu na doske s UEFI?
Ten Insyde BIOS/UEFI v1.18 na notebooku nie je nijako prívetivý v nastaveniach a pripadá mi, ako by zaspal dobu o 20 rokov ... alebo je to robené zámerne, aby bežný užívatel do toho moc nerýpal, hlavne do Windows ... chcem len jedno, ako v minulosti, aby mi to pri bootovaní ponúklo na výber Windows na jednom disku a Linuxy na druhom SSD ...
Ďakujem za vašu ochotu a čas...

Iak ja UEFI moc nemusim a kde sa da zapinam klasicke zavadzanie...u teba sa neda?
Inak dnes sa trapit s multibootom mi pride take spiatocnicke, nakup dostatok ram a sup virtualizovat. Kedysi branilo virtualizacii problem s pristupom na hw externy, ale to dnes uz odpada a je mozne, ze pride doba, kedy sa nb budu dodavat s predinstalovanym vmware a OS tam budes mat niekolko.

Instalace pro UEFI (včetně Secure Boot) už není problém. Instalace na externí USB je sice možná, ale ne vždy lze instalovat "automaticky", je nutné pohlídat, kam se co instaluje, hlavně zavaděč. Nejsem si jistý, že to z toho disku pojede, když ho připojíš interně, "treba zkúsiť".

Na 1 systém ti nejspíš bude stačit asi 50GB, klidně i 32GB (pokud tam nechceš skladovat data).

dsa, budem to inštalovať ručne ... len neviem, akú tabulku oddielov mám zvoliť, ak v notebooku je UEFI/Insyde BIOS v1.18 ... MBR či GPT? Na tom externom disku budú len Linuxy /Ubuntu, Mint, Debian?/... neskôr to prehodím možno ako interný disk, ak nebudem spokojný s výkonom externého ...

Pokud je tam UEFI a chceš to používat v režimu UEFI (což je rozumné, včetně Secure Boot), musíš použít GPT (a zavaděč v samostatném oddílu Fat32).

Jen si nejsem jistý, když to nainstaluješ jako externí, zda to pak bude bootovat, když bude připojen interně (ale to poznáš :-) asi by to mělo jít opravit).

Mimochodem, proč to mermomocí chceš dělat jako externí? Dej ho dovnitř, odpoj ostatní disky, nainstaluj, připoj ostatní disky a systém vol "z UEFI" po stisku F11 (či jiné), žádný dual-boot s Win (jen ev. multiboot přes Grub, když tam těch Linuxů bude víc).

dsa, dík za odpoveď, takže nainštalujem zavádzač do /boot na externom disku s GPT...
Inak si vlastne potvrdil obavy, že zásah do GPT na disku s Windowsom počas inštalácie Linuxu je rizikový ... len uvažujem, či sa vôbec pustím do rozoberania notebooku v záruke...
Nepoznám výhody/nevýhody UEFI hlavne v prípadoch, ked ja na pc viac OS .... grub a MBR bolo fajn, nerobilo to vobec problém pri multiboot na jednom disku s Windows XP ... problém je u mňa čas a chuť venovať sa tomu... mám doma okolo ťažko chorej mamy vela vela starostí a na seba mám málo času...

Zásah do EFI oddílu na GPT disku s Windows není až tak rizikový, ale pokud se ti to znelíbí, je obtížnější se Grubu zbavit. Varianta s bootováním (volba systému Win/Grub) přímo z UEFI je elegantní a bezproblémová. Pokud je NB v záruce, zkus to na externím a popřípadě to pak "uvnitř" budeš řešit (možná to pojede, možná bude nutná oprava bootování). Možná se disk dá přidat "bezbolestně" do M.2 slotu nebo místo DVD.

UEFI má výhodu společně se Secure Boot v bezpečném spouštění (vše musí být certifikováno, Linux už to umí), plus pár dalších věcí a hlavně dnešní HW už s tím počítá a u NB je někdy problém to přepnout na MBR, GPT je spolehlivější a podporuje větší disky.

@dsa, ak je to tak, nemám obavy ... dík moc za objasnenie. Zatial to urobím ako externý disk. Nový Acer notebook bol bez rámu pre druhý SSD/HDD, ani kábel SATA tam nie je vyvedený z dosky do volnej pozície SATA 2,5".... takže by som to musel kvoli tomu celé rozoberať. Ten vnútorný disk na doske je M.2 , zatial ide fajn bez problémov.
Zatial diki moc, idem to vyskúšať ... :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru