Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Viac oper. systémov Linux na jednom /externom/ SSD 256GB SATA 2,5"

Rád by som si nainštaloval na nový SSD disk Samsung 860 EVO 256GB nejaké linuxové operačné systémy. Uvažujem, že disk pripojím k notebooku sprvu v externom boxe cez USB 3.0, aby som nepoškodil pri inštalácii zavádzací systém na vstavanom SSD v notebooku. Nemám dosť času, aby som sa venoval naplno tejto problematike ani dosť prostriedkov, aby som kupoval každý rok nový SSD disk, preto vás prosím o radu:
- aký je podla vás rozumný maximálny počet operačných systémov na jednom 256GB SSD disku na bežné domáce použitie, aby nedochádzalo k predčasnej strate dát a opotrebeniu, aké velké volné miesto ponechať, aký je rozdiel pri inštalácii Linuxu pri UEFI oproti klasickému BIOS a MBR/grub, či treba nejako upravovať zavádzacie parametre v /etc/fstab pre Linux na SSD,
- na aké velké partície rozdeliť disk, ak mám zatial záujem o dva systémy /Ubuntu, Mint/, či je lepšie rozdelovať disk vopred napr. z live USB verzie linuxu, kam nainštalovať zavádzací systém, ak to bude na externom disku/neskôr pripojím ako interný/, treba aj boot partíciu /swap vraj nie/?
Dakujem za rady, neskôr pripojím aj dalšie otázky... len ma prosím nelynčujte, že sa pýtam na takéto prkotiny... :-)

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny