Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakou sí't?

Dobrý den,

potřebovala bych poradit s rozhodnutím, jakou síť vybudovat v nové budově. Váháme mezi CAT6 a CAT6A. Uživatelů v síti bude cca 100-120, poběží standardní firemní infrastruktura (MSSQL, Exchange, sdílení dat, IS) a do budoucna je možno počítat s nějakým streamovaným videem (videokonference atd.).
Dál bych potřebovala vědět, co vše je mezi těmito standardy rozdílné, zda jen kabely a keystone moduly nebo i něco jiného. Jak je to s pracností montáže, či v čem se montáž může lišit.

Děkuji XH

Předmět Autor Datum
Teda ja sitar nejsem, tak jenom laicky. Cat 6 je 1Gb max Cat 6A je 10Gb max Z toho plyne, jestli…
Redmarx N 18.07.2008 08:38
Redmarx N
Jo dokonce je mozny ze nektery kabely oznaceny cat 6 splnujou i cat 6A, takze teoreticky by nic krom…
Redmarx N 18.07.2008 08:40
Redmarx N
Je možné, že už jsi to četla, ale tady je poměrně obsáhlé srovnání cat6 vs. cat6a: caandcaco1.html
josephino 18.07.2008 08:44
josephino
podle toho co píšeš, bych osobně šel raději už rovnou do Cat7 (minimálně kabeláž, ta se totiž posléz…
touchwood 18.07.2008 09:30
touchwood
Cat7? O té jsem slyšela, plus četla pár recenzí na netu, že je drahá a téměř minimálně podporovaná v…
Xanthina 18.07.2008 11:34
Xanthina
tak keystony se sehnat dají, ale reálně dneska nevyužiješ řádně ani tu 6A. Jde o to, že ten kabel ve…
touchwood 18.07.2008 20:13
touchwood
Takže, jestli to chápu dobře, je možné udělat kabeláž na "drátech" Cat7 a keystony na koncích (patch…
Xanthina 21.07.2008 07:02
Xanthina
síť má takové vlastnosti, jako "nejslabší" komponenta sítě. Samozřejmě se nevylučuje, že i s Cat6 po… poslední
touchwood 21.07.2008 07:08
touchwood

Teda ja sitar nejsem, tak jenom laicky.

Cat 6 je 1Gb max

Cat 6A je 10Gb max

Z toho plyne, jestli pocitate ve firme s tim, ze budete tahat spousty dat od pocitace k pocitaci, tak Cat 6A. Jinak na bezny provoz (az na to sdileni dat- nevim jak moc jich mate) by mela stacit i Cat 5e.

Je asi jasny, ze to neni jenom vo kabelech, ale treba me se stalo, ze se ve firme nakoupily 1Gb switche a az posleze se zjistilo, ze kabelaz je Cat 5, takze smula. Proto je lepsi do kabelaze investovat, ikdyz se jinak nevyuzije.

(V hodne firmach, ale nechapou, ze po siti muzou tahat jen obrazovkova data a na to jim staci i 100Mb)

podle toho co píšeš, bych osobně šel raději už rovnou do Cat7 (minimálně kabeláž, ta se totiž posléze velmi špatně mění), pokud na to máte, pokud ne, tak Cat6A. Cat7 má totiž frekvenční rezervu, což 6A nemá. Obecně se pak strukturovaná kabeláž skládá z: patch panelu, kabelu a keystonů. Samozřejmě pak přípoje musí rovněž splňovat požadavky, takže např. při stíněné strukturce bys měla používat stíněné keystony, konektory a patchkabely.

Ono obecně myslím, že výhledově (cca 3-5 let) více než 1GBit/s se používat nebude, ale strukturka se dělává typicky na desetiletí, takže bych se posichroval a stavěl už pro spolehlivý 10GBit.. (alespoň ty dráty, které jen tak snadno nevyměníš)

Cat7? O té jsem slyšela, plus četla pár recenzí na netu, že je drahá a téměř minimálně podporovaná výrobci síťového HW. A snad ani není kombinovatelná s koncovkami (keystony) a dalšími prvky nižších kategorií.
Co se týká tahání obrazovkových dat, zřejmě je myšlen terminálový přístup, tak to asi neklapne, protože se jedná o firmu zabývající se projekcí, vizualizacemi a FEM výpočty. Což jsou slušné balíky dat, většinou. Budova bude bu'd 5 nebo 6-ti podlažní.
Ještě malý dotaz k patch panelům. Je rozdíl mezi Patch panelem Cat6 a Cat6A? Případně v čem?

Děkuji

tak keystony se sehnat dají, ale reálně dneska nevyužiješ řádně ani tu 6A. Jde o to, že ten kabel ve zdi už jen těžko za provozu vyměníš (leda tak, že barák vystěhuješ, necháš vytahat a znova natahat a po pár týdnech nastěhuješ vše zase zpět) - výměna keystonů či patchpanelu je pak řádově jednodušší a je hotová během několika hodin. Nejde o "normy", Cat7 ještě není schválen, jde o to, že zvládne bez problémů 600MHz (a většina jde s přehledem ještě dále), kdežto Cat6A má garantovaných pouhých 500MHz, což není až tak velká rezerva pro 10GBit ethernet a hrozí, že větší ohyb, větší rozpletení nebo horší kontakt nože v keystonu zapříčiní výpadky, chybovost a zpomalování spojení.

Co se patchpanelů týká, je potřeba, pokud chceš stavět 6A strukturku, použít i ostatní odpovídající stavební kameny, tedy 6A patchpanely a keystony, jinak 6A kabeláž degraduješ na šestkovou. Jednoduše řečeno, PP pro Cat6 zvládá 250MHz, PP pro 6A zvládne 500MHz.

Takže, jestli to chápu dobře, je možné udělat kabeláž na "drátech" Cat7 a keystony na koncích (patch panely a zásuvky) použít Cat6 resp. Cat6A? Pak bude mít ta síť jaké vlastnosti. Jaké bude kategorie?
Co se týče reálného využití dnes, o tom se nemá cenu bavit. Vycházím ale z předpokladu, že se ten barák staví s výhledem užitnosti na pěkných pár let. Minimálně 20-25 do první GO.

síť má takové vlastnosti, jako "nejslabší" komponenta sítě. Samozřejmě se nevylučuje, že i s Cat6 pojede 10Gbit, ale není to už garantováno. Tudíž nataháš-li Cat7 a použiješ Cat6A, bude strukturka zcela jistě splňovat Cat6A (výše může, ale nemusí, nicméně "upgrade" na Cat7 se provede prostou, rychlou a relativně jednoduchou výměnou keystonů a patchpanelů)

P.S.: právě kvůli výhledu doporučuju připlatit za dráty. Samozřejmě za předpokladu, že se firma nebude stěhovat anebo nebude dělat větší stavební či prostorové úpravy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru