Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem CPU přilepený k chladiči

Dobrý den,
stala se mi taková nepříjemná věc. Chtěl jsem vyměnit chladič na procesoru a při sundávání ze základní desky se mi procesor vytrhnul z patice. Trochu to odnesly pokřivené piny, které se mi třeba podaří narovnat, ale ten CPU je pořád přilepený na chladiči a nejde mi sundat. Zkoušel jsem namazat kraje lihem, podebrat nožíkem a neúspěšně. Zkusil jsem pak větší kalibr a vykoupal ho v lihu cca 15 minut, stále držel jako přibitý. Nakonec jsem ho zkusil dát do trouby na 80° na několik desítek minut, procesor i chladič byl natolik horký, že na něm nešla udržet ruka, ale při snaze ho sundat absolutně bez šance.
Posílám ještě fotky v příloze.
Mohu se zeptat, jak bych měl postupovat, případně jestli to zkusit dát do nějakého servisu nebo co bych měl ještě vyzkoušet?
Děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle vypadá na pastu šedivku. Ta když se zapeče, pomůže jem velmi ostrý a tenký nástroj. Zkusil byc… nový
mif 27.12.2018 19:29
mif
Připojím svou zkušenost. Uplynulý víkend jsem měnil vodní chladič procesoru, protože ten původní se… poslední
ml1 28.01.2019 17:53
ml1

Připojím svou zkušenost.

Uplynulý víkend jsem měnil vodní chladič procesoru, protože ten původní se zanesl (a zrovna je to typ, který nejde rozebrat a vyčistit). A protože jsem to dělal já, tak vím, že jsem použil normální pastu na chladiče od elchemca https://www.gme.cz/teplovodiva-pasta-extrem-25ml (nic jiného nepoužívám, teda já ji mám už dlouho z jiného obchodu, tehdy toho tam bylo dvakrát víc za poloviční cenu, ale to nehraje roli, za 10 let jsem spotřeboval jen malý kousíček), přesto mi nešel odtrhnout. Zkoušel jsem i točit, respektive působit silou v tomto směru, ale to vypadalo, že nedělá procesoru dobře a ani se nehne.
Trochu jsem zabral a dospěl jsem k podobnému výsledku, s tím rozdílem, že jsem přiohnul jen krajní řady toho pinového pole (první řadu pinů). V zásadě proti obrázku v úvodním příspěvku byla deformace pinů dost malá. Procesor jsem pak sundal tím, že jsem zkusil na okraji, kde byla škvíra trochu zapáčit - procesor vyskočil a já včas uhnul, takže jsem tím nástrojem (už nevím jestli to byl nůž nebo šroubovák) jen zlehka škrábnul původní chladič a ne ruku. (Původní chladič, pokud se odmočí v octu stejně už bude jen na pokusy, kde nějaký škrábanec vadit nebude, spíš mě překvapilo, že po očištění pasty se ukázal krásný měděný nezkorodovaný povrch, jak na čerstvé desetikoruně).
Vyrovnání nožiček jsem se trochu bál, ale povedlo se to - mezi předposlední a poslední řadu jsem vložil plíšek (záslepku slotu), jím jsem vyrovnal jednu osu, potom podél plíšku druhou osu a po troše přemlouvání šel procesor zastrčit do patice. Po vyndání už pak šel zpět opakovaně bez problémů (musel jsem ho ještě očistit od zbytků staré pasty a nanést novou). K mému překvapení počítač naběhnul, už jsem se totiž viděl, jak sháním procesor.

Takže i bílá pasta na chladiče funguje po několika letech jako dobré lepidlo, přinejmenším natolik, aby drželo na procesoru víc, než ten procesor zajištěný v patici.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru