Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno WinXP nenačte externí HDD

Zdravím a prosím o radu. Ježíšek donesl nový externí harddisk ADATA HV100 2 TB. Notebook s Windows 7 ho bez problému vidí a zobrazí. Počítač s Windows XP SP 3 ho ale tvrdošíjně odmítá zobrazit - buď se tváří, jako by disk ani neexistoval, nebo napíše jen něco o tom, že "zařízení nebylo rozpoznáno", a maximum, čeho jsme dosáhli, bylo "toto zařízení nepracuje správně a mohlo by pracovat rychleji". Hledala jsem na Googlu rady a našla jsem, že disk je typu GPT, což prý Windows XP neumí a je nutno ho převést na MBR. To jsem udělala (na tom notebooku s Win7, protože na PC prostě není vidět, ani v Průzkumníkovi, ani ve Správci disků), přiřadila oddíl (jenom jeden) a chtělo to písmeno, tak jsem vybrala D:. Nicméně na PC ve WinXP opět vidět není. Napadlo mě, zda to není tím, že v PC je už jeden pevný disk s písmenem D:, tak jsem tomu externímu opět už v NTB změnila písmeno na Z:, ale PC ho prostě zase ignoruje. Už nevím, co s tím - může být problém s tím, že disk je USB 3.1? Takže nějaké ovladače? Nebo vadný konektor USB v PC? Zkoušeli jsme to v obou USB vstupech, na jednom se disk ani neroztočí (přitom jiná zařízení čte), na druhém se disk točí a svítí, ale není vidět.
Jsem si vědoma toho, že XP jsou už vykopávky, nicméně máme je legální a dosud nám stačily, takže nebyl důvod to nějak měnit. Dá se s tím něco dělat a disk nějak rozchodit? Na krabici je výslovně uvedeno, že podporuje i Win XP (na to si Ježíšek dával při nákupu pozor) a jde o USB 3.1 zpětně kompatibilní s USB 2.0.
Předem děkuji za jakékoli rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Měnit písmeno nemá cenu, to si dělají Windows samy, ale na XP to možná chce dost trpělivosti. Zkus h… nový
Kyncl 03.01.2019 19:13
Kyncl
disk může mít větší odběr při rozběhnutí a tomu starý usb výstup nemusí stačit. externí disk se pak… nový
lední brtník 03.01.2019 19:24
lední brtník
Děkuji všem za názory, zkusím napřed sehnat ten kablík a pak uvidíme. nový
shaula 04.01.2019 21:06
shaula
Tak dnes jsme pořídili ten dvojitý kablík a už to funguje:-) Průzkumník disk vidí, kopírovat se na n… poslední
shaula 10.01.2019 20:39
shaula

Měnit písmeno nemá cenu, to si dělají Windows samy, ale na XP to možná chce dost trpělivosti. Zkus ho připojit a dej mu čas ať se najde atd. Klidně deset minut. Dost možná ale staré USB není schopno dodat dostatečný napájecí proud.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru