Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno WinXP nenačte externí HDD

Zdravím a prosím o radu. Ježíšek donesl nový externí harddisk ADATA HV100 2 TB. Notebook s Windows 7 ho bez problému vidí a zobrazí. Počítač s Windows XP SP 3 ho ale tvrdošíjně odmítá zobrazit - buď se tváří, jako by disk ani neexistoval, nebo napíše jen něco o tom, že "zařízení nebylo rozpoznáno", a maximum, čeho jsme dosáhli, bylo "toto zařízení nepracuje správně a mohlo by pracovat rychleji". Hledala jsem na Googlu rady a našla jsem, že disk je typu GPT, což prý Windows XP neumí a je nutno ho převést na MBR. To jsem udělala (na tom notebooku s Win7, protože na PC prostě není vidět, ani v Průzkumníkovi, ani ve Správci disků), přiřadila oddíl (jenom jeden) a chtělo to písmeno, tak jsem vybrala D:. Nicméně na PC ve WinXP opět vidět není. Napadlo mě, zda to není tím, že v PC je už jeden pevný disk s písmenem D:, tak jsem tomu externímu opět už v NTB změnila písmeno na Z:, ale PC ho prostě zase ignoruje. Už nevím, co s tím - může být problém s tím, že disk je USB 3.1? Takže nějaké ovladače? Nebo vadný konektor USB v PC? Zkoušeli jsme to v obou USB vstupech, na jednom se disk ani neroztočí (přitom jiná zařízení čte), na druhém se disk točí a svítí, ale není vidět.
Jsem si vědoma toho, že XP jsou už vykopávky, nicméně máme je legální a dosud nám stačily, takže nebyl důvod to nějak měnit. Dá se s tím něco dělat a disk nějak rozchodit? Na krabici je výslovně uvedeno, že podporuje i Win XP (na to si Ježíšek dával při nákupu pozor) a jde o USB 3.1 zpětně kompatibilní s USB 2.0.
Předem děkuji za jakékoli rady.

Předmět Autor Datum
Ty staré USB2 asi ten disk neutáhnou - buď použij něco s externím napájením nebo takovou napájecí ro…
dsa 03.01.2019 16:57
dsa
Měnit písmeno nemá cenu, to si dělají Windows samy, ale na XP to možná chce dost trpělivosti. Zkus h…
Kyncl 03.01.2019 19:13
Kyncl
disk může mít větší odběr při rozběhnutí a tomu starý usb výstup nemusí stačit. externí disk se pak…
lední brtník 03.01.2019 19:24
lední brtník
Děkuji všem za názory, zkusím napřed sehnat ten kablík a pak uvidíme.
shaula 04.01.2019 21:06
shaula
Tak dnes jsme pořídili ten dvojitý kablík a už to funguje:-) Průzkumník disk vidí, kopírovat se na n… poslední
shaula 10.01.2019 20:39
shaula

Měnit písmeno nemá cenu, to si dělají Windows samy, ale na XP to možná chce dost trpělivosti. Zkus ho připojit a dej mu čas ať se najde atd. Klidně deset minut. Dost možná ale staré USB není schopno dodat dostatečný napájecí proud.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru